Според мен ще стане. Специалистите да кажат. Ако го оставиш с нормално отворената част към котела, а другата към системата. В началото докато загрее ще върти само през котела. Като загрее ще почне да пуска и към системата. Дебита не ни касае, защото отклонената към системата вода ще се върне от студения щранг. Ако водата в котела падне под определената t (като се смесва с връщащата), вентила пак ще насочи по-голяма част само през котела. Да. Направо съм сигурен, че ще стане. Надявам се, че ако си разбрал действието му и ти ще си сигурен.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2
- майстор
149 мнения в "Относно термостатичен трипътен вентил"
AntonBM
- специалист
Не се изказвах до сега, защото вентилите са много видове и трябва да гадая какъв точно е този. На този 3-пътен вентил са му сложили тремо-глава с изнесен осезател. Може да му се слага и електрическа задвижка.
Термо-главите обикновено когато се затопли осезателя им натискат стержена на вентила.
Сега трябва да позная като го натисне накъде ще се отвори! Гадая, но предполагам, че нормално е отворен правият път, а при натискане отваря надолу и затваря към бойлера. Ако е така, мястото на осезателя не е там където го е сложил. Филма е прав трябва да е в бойлера. Така както е монтиран ще топли бойлера само когато котела не се е загрял като хората и ще спре когато се загрее. Тогава бойлера може да го изхаби някой, но той няма да се затопля от горещият котел. Бойлера ще пречи и на началното затопляне на котела – той е голям консуматор на топлина ако е студен.
По-горе гадаех. Без да знам устройството на вентила не мога да съм сигурен, но това ми се вижда най-логично. Ако съм прав този вентил ще му свърши работа за котел с мощност до около 25 kW.
Термо-главите обикновено когато се затопли осезателя им натискат стержена на вентила.
Сега трябва да позная като го натисне накъде ще се отвори! Гадая, но предполагам, че нормално е отворен правият път, а при натискане отваря надолу и затваря към бойлера. Ако е така, мястото на осезателя не е там където го е сложил. Филма е прав трябва да е в бойлера. Така както е монтиран ще топли бойлера само когато котела не се е загрял като хората и ще спре когато се загрее. Тогава бойлера може да го изхаби някой, но той няма да се затопля от горещият котел. Бойлера ще пречи и на началното затопляне на котела – той е голям консуматор на топлина ако е студен.
По-горе гадаех. Без да знам устройството на вентила не мога да съм сигурен, но това ми се вижда най-логично. Ако съм прав този вентил ще му свърши работа за котел с мощност до около 25 kW.
Тани
- модератор
Не съм специалист и никога не съм докосвал такъв клапан, но... я да поразсъждавам:
- ако целта на клапана е да подава САМО гореща вода към серпентината и да байпасира , когато температурата на циркулиращата в серпентината вода е ПОД определена граница, то мястото на датчика е именно на входящата вода , защото само от там със сигурност минава вода независимо от състоянието на клапана
- правя аналогия със релетата - единия контакт е нормално отворен , а другия нормално затворен и при подаване на ток на бобинката си сменят състоянието.Тук е същото но имаме някакво междинно състояние с определен хистерезис. Следователно няма значение какъв е клапана - все ще му върши работа. Най-много да е объркал изходите и да му се наложи да го смени.
Следователно трипътника ще му върши работа и просто трябва да провери кой ми е нормално затворения изход , за да го свърже към бойлера и да определи правилната температура на превключване !
- ако целта на клапана е да подава САМО гореща вода към серпентината и да байпасира , когато температурата на циркулиращата в серпентината вода е ПОД определена граница, то мястото на датчика е именно на входящата вода , защото само от там със сигурност минава вода независимо от състоянието на клапана
- правя аналогия със релетата - единия контакт е нормално отворен , а другия нормално затворен и при подаване на ток на бобинката си сменят състоянието.Тук е същото но имаме някакво междинно състояние с определен хистерезис. Следователно няма значение какъв е клапана - все ще му върши работа. Най-много да е объркал изходите и да му се наложи да го смени.
Следователно трипътника ще му върши работа и просто трябва да провери кой ми е нормално затворения изход , за да го свърже към бойлера и да определи правилната температура на превключване !
AntonBM
- специалист
Тани написа: - ако целта на клапана е да подава САМО гореща вода към серпентината и да байпасира , когато температурата на циркулиращата в серпентината вода е ПОД определена граница, то мястото на датчика е именно на входящата вода , защото само от там със сигурност минава вода независимо от състоянието на клапанаИма логика в това, което пишеш, но функцията на този 3-пътен вентил според мен е да регулира температурата на бойлера и да спре, когато го затопли.
Когато котела не работи и циркулационната помпа трябва да е спряна. Тя трябва да се включи, след като котела постигне поне 60°. Т.е. студена вода по дефалт, не трябва да влиза в бойлера. Ако датчика е така, както е сложен сега ще тръгне вода 60° и тя бързо ще затвори циркулацията в бойлера.
Този тип вентил, щом е с монтирана тремо-глава (тя натиска стержена) ако се махне главата (и спре да го натиска) ще остане отворен, като аз съм предположил, че тогава подава вода по двата срещуположни извода. Така е и с радиаторите, махнеш ли термо-главата от вентила работят без прекъсване. Когато главата натисне стержена вероятно потока се отклонява по средния изход и се байпасира бойлера. Така той отпада като топлинен товар за котела и той може да намали мощността си. Така е и с 3-пътните вентили на вентилаторните конвектори. Те пускат топлоносителя до достигане на желаната температура на стаята и после се байпасират техният топлообменник и връщат топлоносителя обратно, без да го ползват.
За да няма загуба на топлина от бойлера, когато е спрян котела е достатъчно да се сложи един възвратен клапан, който да позволява циркулация само в посока вход в горната тръба на серпентината, но не и обратно.
Както и да е аз гадая... Без да знам какво е устройството на вентила, всичко е предположение.
AntonBM
- специалист
Може и вие да сте прави, но това мери само 1 температура. Не е диференциален термостат. Ако бойлера е по-студен от топлоносителя как ще разбере, че може да го топли с да кажем 50°С от инсталацията. И по-важното, ако затопли бойлера до 80° как ще се къпеш с такава вода? Това е термо-глава, която с въртене позволява известно регулиране. Как ще я регулираш да отвара и затваря само по температурата на водата от котела? На колко ще я настроиш да отвори? И до кога ще топли? Да прегряваш бойлера си е жива загуба на енергия, а носи и негативни усещания при къпане.
Може и да греша, но мисля, че е по-логично да се ползва, както аз съм предположил.
Може и да греша, но мисля, че е по-логично да се ползва, както аз съм предположил.
Тани
- модератор
curkosi написа:Така исках да не затварям всяка вечер спирателният кран ,без значение кой ,защото човек се отнася и забравя и на сутринта в бойлера няма грам топло.И обнадежден че в магазина за всякакви джаджи за отопление ще ми помогнат усмихнато прекрачих прага му,обясних на пича проблема и той каза"Готово уреден си срещу 100 лв, вентил и термостат",след което ми обясни схемата няколко пъти (кат за такива неразбиращи персони като моята).Аз доволен че вече съм в клуба на имащите някакви помощни харабийки уверено го монтирах както е на снимката ,та досега пичове.
Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература