Най - вълнуващия въпрос зимно време.
eoncho - помощник
Здравейте,
Някой може ли да пусне схема на отопление и БГВ със слънчеви панели и котел на пелети? Схемата да отразява, подпомагане на отоплението от панелите, ако е възможно де....
Спрял съм се на панелите на Брамак. Някой има ли наблюдение върху тях? ...както и на 400л. бойлер. Дайте препоръка за бойлер, който да пасне на схемата.
Благодаря предварително на всички отзовали се :prayer:
bulhomes2 - майстор
Аз досега не съм виждал работеща система за отопление със слънчеви колектори. Да подпомага БГВ - да, и то само да помага, но за отопление чак....
fbr - майстор
bulhomes2 написа:
Аз досега не съм виждал работеща система за отопление със слънчеви колектори. Да подпомага БГВ - да, и то само да помага, но за отопление чак....
Абе то може и да става, но със сигурност има подробности, написани с дребен шрифт. Но най-вероятно става дума за отопление и БГВ с котел, и колектори като допълнение.
bulhomes2 - майстор
Да помагат колекторите - може, но примерно ако никой не живее в къщата (или стаята) да държат някаква положителна t, но да е топло от тях... На теория е възможно да топлят с конвектори или водно подово, но а практика не съм чувал да е постигнато.
LazarGanev - "Велик майстор"
bulhomes2 написа:
Да помагат колекторите - може, но примерно ако никой не живее в къщата (или стаята) да държат някаква положителна t,
В близките дни започвам точно такава система - идеята е в периода март-октомври да се ползва БГВ, а през зимните месеци да пречупва температурата в една северна стая
eoncho - помощник
Колекторите само подпомагат. През март-окт. почти на 100% ще топлят БГВ-то. Къщата ще е обитаема цялогодишно. Идей за схема ?...какъв бойлер?
Доколкото знам колекторите с марка Брамак са достатъчно скъпи, дори по-скъпи от тези на известни марки с традиции в отоплението, предлагащи най-малко и схеми на свързване. Ама ти си знаеш. Все пак ми е интересно как се спря на тези колектори - кой те консултира за тях? Схеми има много, ей ти една обобщена:

Прикачен файл

Солар с подпомагане отоплението.png
Christo - майстор
+1 за Лазар
Винаги е малко съмнително, когато една фирма, правеща цигли, вземе да прави нещо съвсем различно. Да не би да ги правят панелите някъде много на изток и тук в Европа само да им лепят етикетите. :? Слагат в комплекта подходящи скоби за техните цигли и хоп, готово. Преди няколко години правих основен ремонт на един покрив. Обсъждах различни производители на цигли. Тия момчета не познават парите май. Цените високи, пък циглите не са кой знае какво. Ако и с панелите е така....не знам. И като се предлага нещо скъпарско, дай проспекти, схеми, съвети и т.н., да глътнем по-лесно горчивото хапче.....Сравни параметрите с тези на други производители и ако не са сътворили някакво чудо, не рискувай с тях.
filmatoplo - майстор
Без значение че Лазар я качи (за което благодаря де), по принцип говоря -тази схема е едно нищо :) и въобще не подпомага отоплението :wink: .Наще по хубавите качете :wink: .Моя съвет -направи си слънчева инсталация ако сметнеш че наистина ще ти излезе най евтино тя (сравнено с това на термопомпата ако ще монтираш и такава), после си я направи класическа само за затопляне на БГВ , парите с които мислиш да усложняваш системата за подпомагане на отоплението -ги дай за изолиране на сградата :wink: .
filmatoplo написа:
Без значение че Лазар я качи (за което благодаря де), по принцип говоря -тази схема е едно нищо :) и въобще не подпомага отоплението :wink: .
И аз съм на това мнение, и други го казаха преди това. Това с подпомагане на отоплението е една химера. Няма как да си изградиш такава система, която да е ефективна зимата, т.е. хем да топли, хем да си на сметка. Или няма да топли, или пък ще е много скъпа и не си струва инвестицията. Ако имаш басейн, който ти носи доходи през лятото (хотелче например), има смисъл да включиш тези панели за подпомагане на отоплението, но да купуваш 10 панела за да си подпомагаш отоплението просто е безсмислено

Тема "Схема на комбинирано отопление и БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: