• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да , тези намалители по вентила ги махни , на външните резби директно захващай холендри .
curkosi - напреднал
Привет майстори,
Искам да Ви благодаря за съветите най вече на filmatoplo за посочената схема на връзване.Относно намалителите ,те бяха сложени заради бойлера иначе вентилът е 1цол навсякъде.Ще бъде монтиран с холендри.Ще драсна и една скица за проверка.
Поздрави и наздраве
curkosi - напреднал
Здравейте отново,
Драснах една схема ,както аз съм я разбрал след обяснението на Филма ,дали е вярна или ядец?

Прикачен файл

shema.jpg
shema.jpg (22.45 KиБ) Видяна 6414 пъти
AntonBM - специалист
Ядец е!
Правата стрелка трябва да е на обратно. Така както си го сложил, когато се загрее котела ще спре циркулацията през него.
Сложи си номера 1, 2 и 3 на вентила. 1 е изход на правата стрелка; 2 е отклонението, а 3 е входа на водата така, както са дадени със стрелки на вентила. Сумата от дебита на 1 и 2 е равно на 3. Така, както си го начертал разчиташ на 1 да дойде дебит за котела, когато 3 пуска към 2. Между 1 и 2 няма шанс да има циркулация. Завърти вентила на 180° и ще стане. Само, че вентила винаги ще работи срещу стрелките - не е проблем за повечето вентили, но има и редки изключения.
Друг начин на монтаж е да смениш местата на вентила и тройника след котела. Тогава стрелките ще са във вярната посока (3 е към котела), но трябва да смениш местата на 1 и 2, за да насочва дебита в началото през котела, а после да подава на инсталацията. Аз бих си го монтирал така, за да са верни и посоките на стрелките. Така е по-сигурно, че вентила ще работи коректно.
2v6 - майстор
curkosi написа:
Здравейте отново майстори и специалисти,
Бях малко на почивка и сега се захващам със системата.Източих водата и свалих обсъжданият вентил,топнах ампулата във топла вода и започнах да духам :) .Същият е отворен постоянно(стрелка наляво),като врътнах главата на 50 затвори наляво и започна да духа надолу.Та сега Ви питам ще го бъде ли за монтаж при котела или не.

За да пазиш котела от студена вода на вход може да ползваш тази схема:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (15.89 KиБ) Видяна 6380 пъти
Не е ясно как си правил теста. Ако температурата на водата е била под 50 градуса значи ще работи по посочената схема.
filmatoplo - майстор
Така , важното е че схвана схемата (правилното завъртане на вентила е техническа подробност) , сега да продължим схемата на 2в6 .Най десните стрелки синя и червена -трябва да влезнат в един цилиндър , наречен буфер , после да излезнат от него -като на червената стрелка да се монтира втора помпа подаваща към радиаторите , съответно синята стрелка е връщаща от тях :wink: .
AntonBM - специалист
Схемата на 2v6, ще работи само, ако изход 3 този, който разпределя дебита към 1 и 2 е обърнат към помпата. От твоите обяснения по-горе разбрах, че 3 е входа, който няма стрелка насочена към него. Т.е. ако монтираш вентила, както ти показва 2v6, трябва стрелките да са винаги обратно на посоката, на която дават да циркулира топлоносителя през вентила. Възможно е да няма проблем и да работи, но аз ти писах по-горе как да го монтираш, така че стрелките да отговарят на посоките и да върши същата работа.
AntonBM написа:
Друг начин на монтаж е да смениш местата на вентила и тройника след котела. Тогава стрелките ще са във вярната посока (3 е към котела), но трябва да смениш местата на 1 и 2, за да насочва дебита в началото през котела, а после да подава на инсталацията. Аз бих си го монтирал така, за да са верни и посоките на стрелките. Така е по-сигурно, че вентила ще работи коректно.
За мястото за монтаж на датчика гледай от 2v6 - вярно е.
filmatoplo - майстор
Смятам че ще работи без проблеми , ако вентила е Херц -са го направили без гумички които да се заметнат при обръщане на посоката на движение , сигурно стержинчето -клапата вътре е само бронз , в най особения случай е гумена топка :wink: .Ако стержина вътре е само от бронз , и е струговам -при промяна на посоката не би имало проблеми , ако е с някаква неправилна форма -може да се чува лек шум ако се смени посоката , но едва ли ще е така .Погледни вътре във вентила , каква е клапата затваряща отворите :) .
AntonBM - специалист
Честно казано и аз смятам, че няма да има проблем да се сложи пред помпата – обратно на стрелките му, но защо да се рискува? Схемата за другия монтаж не е много по-различна. Така ще върши същата работа и посоките на стрелките се спазват.

Прикачен файл

3-way_val.JPG
3-way_val.JPG (35.94 KиБ) Видяна 6276 пъти
curkosi - напреднал
Привет отново,
Антоне моят разширителен съд е вързан на студената вода,това проблем ли ще е?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: