• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
mrmagooo написа:
Toва с ръчния труд не ме плаши като цяло ...Повече би ме притеснявало при една подобна интервенция че системата е високотемпературна и може да не се получи желаният ефект на затопляне ?!
Иначе какво имаш в предвид че при 5-10 градуса не гори добре котела защото мисля че не съм забелязал разлика или може и да не съм и обърнал внимание ...!
Праха и пушека от въглищата са най-големите замърсители с радиация и тежки метали.

При топло време принципно тягата на комина намалява и е възможно дори да изчезне - котела започва да пуши отдолу.
Ако при теб го няма този проблем - добре.

Сметките за радиаторите са прости - ако при -20 градуса навън радиаторите ти загряват къщата до 20 градуса при 90/70 градуса на водата, то при 5 градуса външна температура същите тези радиатори ще загряват къщата с 45/40 градуса вода в тях. Това е нормален режим за термопомпа.
a_stoev - майстор
mrmagooo написа:
a_stoev извинявай някакъв проблем ли има ?Ако толкова ти е неприятно никой не те кара да пишеш!
Опитвам се да те предпазя да поставиш каруцата пред коня. При положение че системата в къщата ти е неподходяща за термопомпа е по добре да се търси вариант да се подобри работата на котела. Примерно, с горелка за дървесен чипс ще можеш да имаш автоматизиране на терморегулирането и икономия от дърва. Има и някакви горелки за дребни въглища които също работят автоматично, не съм запознат подробно. Работи в тази посока. Термопомпата ще може да ти дава само топло в преходни сезони когато консумацията ти на енергия е ниска и не се връзва икономическата ефективност. Ако си навит да смениш инсталацията, което общо взето значи основен ремонтна къщата и малко жени биха го понесли, тогава има смисъл да се мисли за термопомпа.
Термопомпата не е панацея, а част от цялостна система.
florian - напреднал
май не съм в актуалната тема ама мисля че съм в точната компания-моля,помогнете със съвет-компресора във външното тяло тръгва при сигнал,после веднага спира!!режим-отопление,външна температура- 0С*до 8С*,помпата е въздух-въздух!помогнете,че..абе хвърчат стърготини от мене(жената!!! :axe: )
Pandurko - специалист
Ми тръгни по веригата от компресора, към управлението.
Явно някоя защита го спира. Ако системата има самодиагностика виж какво обажда.
Ако компресора работи повече от няколко секунди може да му премериш тока. Ако е значително над номиналното (което е на табелката) може да го спира вътрешната му термична защита, което е кофти тръпка. Иначе за да отсееш проблема ще ти трябват и манометри. КАто цяло трудно начинание без инструменти и опит в хладилната техника.
edmondo - напреднал
Е не винаги диагностиката без специфичен инструмент е невъзможна.
Намерираш някакъв контактн термометър с по бърза реакция, прилепваш до тръбата за високо налягане на компресора и виждаш на каква температура зацикля. После от сравнителна табличка вадиш отношението налягане/температура за съответния фреон и виждаш дали не е високо налягането. Същото правиш за ниското.
Ако има проблем самия компресор би трябвало да го усетиш по шума или, че просто трудно би задържал ръката си на него.
Иначе това със защите понякога къса доста нервички :evil:
Само за пример: имаше едни касети на Toshiba при тях цялата защита от различни смущения в тока, застрашаващо компресора отиваше на бобината на реле. Неговата цел беше да затвори, при което прави късо между фаза и нула. :2thumbs:, каква по-голяма защита от това директно да отпадне защитата :supz:

Апропо по темата... хората с термопомпи, поддържайте сондажа, че секне ли дано поне да имате готовност за друга алтернатива макар и с твърдо гориво
stelaartoa - специалист
Това с контактния термометър е ,меко казано, непрофесионално...Да не ползвам по-силни думи.
Клиента казва,че компресора работи само няколко сек и спира. Не мислиш ли,че физичното явление "топлинна инертност " ще попречи. на идеята ти да мериш наляганията с конт.термометър? Тоест мислиш ли,че медната тръба ще реагира за няколко сек и ще се загрее до съотв.температура?
А да си чувал за друго явление,т.нар прегряване на парите? Тоест как тръбите се нагряват до 80-100 гр при налягане 15 бара на фр 22 или 20 бара на 410?
Тогава какво правим с идеята ???

А на всичко отгоре и темата е стара...
edmondo - напреднал
Съжалявам, темата е наистина стара, моя грешка.
Но пък не пречи да дам съвет.
Да непрофесионално да съветваш клиентите с абонамент за сервиз да пробват и други методи вместо да разчитат на търговците.
Второ ти пробвал ли си метод с контактен термометър търговецо, или просто защото освен манометри други начини не си пробвал.
Понякога лаишки и любителски методи са по-ефикасни от купчина майстори с купчина техника.
Проблема на "Клиента" би могъл да бъде и зациклил четирипътен вентил, би могло да е и пръднало ТРВ.
Ти търговецо чувал ли за импровизирано вакумиране на климатик без вакум помпа. Беше дала фира на един от климатиците, а баровецът вече ги гонеше от обекта. Монтажника се почуди почуди и почна да надува с фреон през ниското и чакаше да фукне от високото налягане. Така няколко процедури. Климатика си заработи и всички бяха щастливи. Гледах мигах и хълцах ама на методът му проработи и климатика си работеше без проблем, поне докато му важеше гаранцията после не ни е викал човека освен за профилактика веднъж.
a_stoev - майстор
едмондо, не си казвай фирмата, да не ви бият някъде...
Къде сте тръгнали без вакум помпа, идиоти с идиоти. 150лв струва. Даже и не знаете какво става като се вакумира....
edmondo - напреднал
Стоев аз отдавна не работя в сферата на климатизация
причина първа няма фирма в България, която да не се дъни в монтажите си и най-вече в проектите си.
Причина втора станаха много фирми и фирмички, а работата и без друго е малко.
Защо на "професионалиста", като му се каже, че някой е успял да направи нещо анормално и то да работи, той почва да се прави на велик и разбиращ, а и засягащ се чак.
Не четеш помпа има и то няколко, но за лош късмет здава багажа, а инвеститора нервничи и няма време да чака да докарат друга до обекта (типично за българина всичко му трябва за вчера и все се сеща в последния момент). Монтажника взима рисково решение, а освен всичко останало се оказа и работещо в случая.
Да съгласен съм, че има риск да вкара кислород, да изхарчи безумно количество фреон, да направи хидравличен удар компресора, но е факт, климатика си заработи на шест точки.
Иначе онзи можеше да не плати монтажа на осем касети с по 10 метра и повече тръбен път.
Защото е мутра и е прост. А монтажника ни беше предприемчив. :supz:
Ако аз му плащах щях да му дам двойно възнаграждение за инициативата.
Защото поема отговоност и риск, но влиза в срок с монтажа и спестява куп разправии с и без това проблемни клиенти.

Не ми се спори и не ми се занимава. Сигурен съм, че и вие сте правили неща в някаква сфера за която друг майстор би ви оплюл и хокал, но са работели и са ви вършели работа.

Доктори също правят трахеоктомия с химикалка или каквото им попадне, пак е глупост риск за инфекции за куп други проблеми и наранявания ама спасяват човека нали. :wink:
Колегите им не ги мъмрят и хокат, а гледат да се поучават от подобни да го наречем крайни мерки и ракции.
stelaartoa - специалист
Edmondo,аз не съм търговец,а баш климатичен техник. Сега в момента ходя почти всеки ден след някой като теб,изфъскал с малко фреон тръбите на някой климатик и ГОРДЕЕЩ СЕ ОСВЕН ТОВА !!! По този добър според теб метод работеше преди 10-12 г Технолукс ,аз бачках като сервизен техник,и по едно време взех та спретнах една статистика. 28 % от климите даваха дефекти в гар.срок,и то дефекти само в хладилната част. След като взеха та купиха вакуумпомпи ,не знам защо.ама процента падна под 10...
Така че не ми обяснявай оня твоя "монтажник" колко бил инициативен и как те е спасил от бой от мутрата...Тъпичко е някак.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: