Най - вълнуващия въпрос зимно време.
profy - специалист
Много малко данни има за изчисление на самия топлообменник.Температури, дебити.
В случая - да, действително можеш да завариш тръбите към тръбните дъски.
Конструкцията е неудачна - налице е надлъжно обтичане на тръбния сноп, коефициентът на топлопреминаване е два пъти по- малък, по-точно 0.52 и по-малко, от същия при напречно обтичане. Следователно е необходима два пъти по-голяма топлообменна площ.
Второ, при надлъжно обтичане, потокът ще е ламинарен, трябва да се вземат специални мерки за турбулизация на потока.
Може да се сложат надлъжно напречни разделителни (полу)прегради, които определят броя на ходовете на кожухотръбните топлообменни апарати, обаче ъгълът на атака е не повече от 70 градуса.
Виждам по единия от дебитите, че ще е налице ламинарно течение в тръбите,
което още повече ще намали коефициента. Имам предвид, че при паралелни тръби в кожухотръбните апарати дебитът се разпределя между всичките по равно.
Кожухотръбният топлообменен апарат става самоцел.
Не виждам какво пречи да направиш змиевиков топлообменен апарат с топлообменна спирала, която се прави чрез просто навиване на медната тръба (пълна с пясък) около тръба с желания диаметър.
При такава спирала характерът на обтичане е почти напречен.
Допълнителният коефициент, който интензифицира топлообмена е 1 + 1.77 d/R.
Радиусът (среден) на спиралата R е 3-12 пъти диаметъра на тръбата d.
При съотношение 3 критерият на Рейнолдс е 17 000, а при 12 - 7 280, при 10 - 7 560, при 4 - 9 300,
или турбулентни режими.
Това са общи постановки, валидни за конструкцията.
Стойностите на самия коефициент на топлопреминаване посочих в първия пост, те са валидни при стойност на Re в диапазона 5 000 - 70 000.
В зависимост от скоростите, проста линейна интерполация ще даде приблизителния коефициент в конкретния случай.
Съобразно приетата конструкция - диаметър на външната тръба, диа на вътрешната тръба, стъпката, се изчисляват скоростите на двата флуида. Важна е скоростта на флуида, външен за спиралата.

Не е необходимо да се изчисляват критериите на Прандтл за двата флуида при различни определящи температури и точната стойност на критерия на Рейнолдс.

Необходими са температурите на двата флуида съответно на вход и на изход за изчисление на логаритмичния температурен напор dTlog на топлообменния апарат.
Схема на движение на флуидите - противоток.
Ако съотношението между по-голямата температурна разлика вход-изход на флуид dTг към по-малката dTм е dTг/dTм < от 1.7, то се приема средно аритметична температурна разлика или
dTlog = ( dTг + dTм) /2 [K].
Уравнението за изчисление общо за всички топлообменни апарати е
Q = K x dTlog x F w,
F - ефективна топлообменна площ, [m2]
K - коефициент на топлопреминаване, [w/m2.K].

Съответно П х R x N ще даде дължината на тръбата L, а площта F = П x d x L.
Неизвестен е броят витки N.

Грешката при този полуемпиричен метод е в рамките на грешката на самите критериални уравнения.

Убеден съм, че оттук нататък няма да имаш никакви проблеми с изчисляване на топлообменни апарати.
peturgp - напреднал
profy написа:
Много малко данни има за изчисление на самия топлообменник.Температури, дебити.
В случая - да, действително можеш да завариш тръбите към тръбните дъски.
Конструкцията е неудачна - налице е надлъжно обтичане на тръбния сноп, коефициентът на топлопреминаване е два пъти по- малък, по-точно 0.52 и по-малко, от същия при напречно обтичане. Следователно е необходима два пъти по-голяма топлообменна площ.
Второ, при надлъжно обтичане, потокът ще е ламинарен, трябва да се вземат специални мерки за турбулизация на потока.
Може да се сложат надлъжно напречни разделителни (полу)прегради, които определят броя на ходовете на кожухотръбните топлообменни апарати, обаче ъгълът на атака е не повече от 70 градуса.
Виждам по единия от дебитите, че ще е налице ламинарно течение в тръбите,
което още повече ще намали коефициента.
Кожухотръбният топлообменен апарат става самоцел.
Не виждам какво пречи да направиш змиевиков топлообменен апарат с топлообменна спирала, която се прави чрез просто навиване на медната тръба (пълна с пясък) около тръба с желания диаметър.
При такава спирала характерът на обтичане е почти напречен.
При съотношение 3 критерият на Рейнолдс е 17 000, а при 12 - 7 280, при 10 - 7 560, при 4 - 9 300,
или турбулентни режими.
Това са общи постановки, валидни за конструкцията.
Стойностите на самия коефициент на топлопреминаване посочих в първия пост, те са валидни при стойност на Re в диапазона 5 000 - 70 000.
В зависимост от скоростите, проста линейна интерполация ще даде приблизителния коефициент в конкретния случай.
Не е необходимо да се изчисляват критериите на Прандтл за двата флуида при различни определящи температури и точната стойност на критерия на Рейнолдс.

Необходими са температурите на двата флуида съответно на вход и на изход за изчисление на логаритмичния температурен напор dTlog на топлообменния апарат.
Ако съотношението между по-голямата температурна разлика вход-изход на флуид dTг към по-малката dTм е dTг/dTм < от 1.7, то се приема средно аритметична температурна разлика или
Q = K x dTlog x F w,

Грешката при този полуемпиричен метод е в рамките на грешката на самите критериални уравнения.

Убеден съм, че оттук нататък няма да имаш никакви проблеми с изчисляване на топлообменни апарати.
А питането ми беше долу-горе такова : ако затворя 7-9м. медна тръба в кожух (визирам кожухо тръбен ТО) как ще е по добре да свържа тръбичките , последователно или в паралел.
profy човече благодаря ти за изчерпателния отговор , но не смятам да изчислявам топлообменни апарати.До колкото разбирам това е твоя работа.Моята е да ги поддържам и ремонтирам.Аз съм практик с доста богат опит и много често ми се случва да мога да направя нещо което теоретика не може.Това с тръбата пълна с пясък е приложимо при ВиК.Не е добра идея където ще преминава фреон и масло преди това да е имало пясък.И при такова огъване много често тръбата решава да се цепи при извивките.Всичките термини които си изброил не ги знам.Признавам си - все едно ми обясняваш как се смята ъгъл на атака на крилото на совалка с вертикално излитане при приземяване в дъждовно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
peturgp, щом не ти се смята, изходът ти е само един - да изкопираш готов продукт, като малко се презастраховаш, като вземеш за юрнек по-голям модел :wink:
stelaartoa - специалист
petyr - няма значение дали тръбата е цяла 2 м или е 2х1 м. Важна е общата топлообменна площ.
По-лесния и ефективен начин за топлообмен е да навиеш с тръбогиб или по друг начин 10на м тръба Ф10 с диаметър около 7-8 см и получената спирала я монтираш в някакъв кожух. Аз си го правя от парче неръждавейка 100/100/800 мм,изрязвам два квадрата за дъна и ги запоявам със ср.припой.
На снимката се вижда навита точно 10 м тръба с Ф10,и как тъкмо се свива спиралата за получаване на междина 5-10 мм между всяка навивка.

Прикачен файл

03042012297.JPG
profy - специалист
Уважаеми peturgp,
защо смяташ, че пресмятане на ТОА от змеевиков тип интересува само теб.
Само "ракиджиите" в този форум са доста голямо множество.
Освен това си написал "...не мога да го изчисля", този апел защо е ? :shock:
Според мен ти не можеш да го конструираш, изчисленията после, а това е по-важно, а и това съм обяснил.

И защо смяташ, че аз не мога да направя собственоръчно един подобен апарат в домашни условия!?
Досега да съм го направил, заедно с изчисленията. :-D

Ако беше посочил изчислителни данни, щях да ти го сметна за 15-на минути. [-X
filmatoplo - майстор
Сега или всички се правите(вим) на тъпи -това го има правено не веднъж :wink: от бат Ванко , той навиваше 10 тина метра тръба (фи-едиколко си) директно в балона на бойлера :wink: .Но спокойно може да се направи и индиректно , тоест мисля че ако бойлера има удобен фланец -то дирекното ще е по лесно :wink: .Помислете :? :) .Има и вариант в който се ползва топлото до като климатика изстудява през това време , или директно само на отопление за бгв.
peturgp - напреднал
filmatoplo написа:
Сега или всички се правите(вим) на тъпи -това го има правено не веднъж :wink: от бат Ванко , той навиваше 10 тина метра тръба (фи-едиколко си) директно в балона на бойлера :wink: .Но спокойно може да се направи и индиректно , тоест мисля че ако бойлера има удобен фланец -то дирекното ще е по лесно :wink: .Помислете :? :) .
Пак да кажа - за 5-6 дни съм прегледал страшно много теми на тази тема.Не съм пуснал темата ей така набързо защото ми е интересно.Първо този вариант със серпентина директно в бойлера ми хрумна , но фланеца не позволява.Бойлера е някакъв италиански със серпентина и ми е наследствен с апартамента.Това с навиването не ми допада защото ще увеличи диаметъра на ТО.Разполагам с медна тръба ф54 и ф42 и смятам да работя с нея.Диаметъра на навивка с тръба 10мм. е около 13-15 см. + кожуха = на какъв материал да ползвам за кожух.
profy написа:
Уважаеми peturgp,
защо смяташ, че пресмятане на ТОА от змеевиков тип интересува само теб.
Само "ракиджиите" в този форум са доста голямо множество.
Освен това си написал "...не мога да го изчисля", този апел защо е ? :shock:
Според мен ти не можеш да го конструираш, изчисленията после, а това е по-важно, а и това съм обяснил.

И защо смяташ, че аз не мога да направя собственоръчно един подобен апарат в домашни условия!?
Досега да съм го направил, заедно с изчисленията. :-D

Ако беше посочил изчислителни данни, щях да ти го сметна за 15-на минути. [-X
profy не разбрах с какво те засегнах при условие че ми обърна толкова внимание.Мислиш ли че ако можех да си го изчисля този ТО щях да пиша тук?Казах ти че половината коефициенти и критерии на незнам кой си не ги знам.Ако беше прочел какви са ми съобръженията за избор на ТО щеше да ме разбереш защо не ме интересува "ракиджийския" ТО.Направил съм 8 такива за бойлерите на бабите на мои приятели след като си сложиха камина с водна риза.Не съм изчислявал а съм ги копирал.Колкото до това какво мога да конструирам е силно твое изказване без да ме познаваш [-X .Вярвай ми че ако знаех точно какви данни трябват щях да ги напиша.По повод на предпоследното ти изречение - прочети внимателно какво съм написал , никъде не съм писал че ТИ не можеш да правиш ТО.Успех във всички твои начинания.
След написаното от profy се спирам на следния вариант - тръба ф54 разположена вертикално (мисля си че ще работи по добре отколкото хоризонтално) с n на брой тръби 10мм. във нея.Ще взема средно аритметично от прочетеното по темите за да сметна площта на отдаване.И трябва да се завихри флуида за по добър топлообмен.
stelaartoa - специалист
Не ти трябва да се завихря.Стига с тея "турболарни " бла блата.... Просто сложи входа на водата отляво отдолу,а изхода отдясно горе. Така водния поток ще се движи диаметрално в кожуха и ще обтича равномерно тръбите в него.
filmatoplo - майстор
Имах един американски сайт , но къде отиде -там показваха едни тръбни топлообменници тръба в тръба , както казваш фи-54 и в нея се вкарва по малка примерно фи-28 и това е :wink: .Да не стане грешка -това беше за слънчева инсталация , за фреон не съм сигурен , но принципа е същия.
a_stoev - майстор
peturgp написа:
profy написа:

Q = K x dTlog x F w,

А питането ми беше долу-горе такова : ако затворя 7-9м. медна тръба в кожух (визирам кожухо тръбен ТО) как ще е по добре да свържа тръбичките , последователно или в паралел.
profy човече благодаря ти за изчерпателния отговор , но не смятам да изчислявам топлообменни апарати.До колкото разбирам това е твоя работа.Моята е да ги поддържам и ремонтирам.Аз съм практик с доста богат опит и много често ми се случва да мога да направя нещо което теоретика не може.Това с тръбата пълна с пясък е приложимо при ВиК.Не е добра идея където ще преминава фреон и масло преди това да е имало пясък.И при такова огъване много често тръбата решава да се цепи при извивките.Всичките термини които си изброил не ги знам.Признавам си - все едно ми обясняваш как се смята ъгъл на атака на крилото на совалка с вертикално излитане при приземяване в дъждовно време.
Човека с две думи ти каза че права тръба не е добре, навий я на спирала. Изчистих високоумните неща и ти оставих разбираемото как да си сметнеш колко тръба ти трябва. Не се притеснявай за навиването:
Изображение
Може да навиеш 2 успоредни тръби за по малко съпротивление.
Ако не ти се смята колко площ ти трябва вземи някоя програма за избор на топлообменици, безплатни са, и се дават от производителите и от там виж необходимата площ. Аз така бих направил.

Тема "Кожухотръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: