То ми се е случвало но при мен посмъртно не може да замръзне щото имам втора серпентина която пък е вързана към парното. И имам само загуби. И почва едно затваряне на крановете вечер като при тебе да не бяга топлото. Сутрин обратното но най често забравям че бързам за работа и така в место да си гледам кефа мисля кранове. В интерес на истината в най големите студове тая зима изпадах и в такава ситуация температурата на антифриза със сигурност беше около 0 -та че и под нея и превърташе през серпентината но загубите в изолацията си казваха думата и такава критична ситуация нямаше със замръзване.Е може би ако остане една седмица и да не топля къщата може и да замръзне.
lov написа: Едното е отровно а другото не. При отворена система при пробив в серпентината поради разликата в наляганията няма опасност от замърсяване на питейната вода. При затворената това вече е възможно.-Нали в затворената система налягането можеш да го избираш по желание?
-имам случай на изградена отоплителна система, където гравитационното налягане е 3 бара, бойлерите са в мазето, така че отворена система не значи ниско налягане, а значи допир с кислород, окисляване, ръжди, изпарение, промяна на концентрацията. Като намалее течността в системата какво доливаме - антифриз или вода? Защото ако има теч трябва да се долее антифриз, ако спада на нивото е от изпарения иска само водица.