• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
То ми се е случвало но при мен посмъртно не може да замръзне щото имам втора серпентина която пък е вързана към парното. И имам само загуби. И почва едно затваряне на крановете вечер като при тебе да не бяга топлото. Сутрин обратното но най често забравям че бързам за работа и така в место да си гледам кефа мисля кранове. В интерес на истината в най големите студове тая зима изпадах и в такава ситуация температурата на антифриза със сигурност беше около 0 -та че и под нея и превърташе през серпентината но загубите в изолацията си казваха думата и такава критична ситуация нямаше със замръзване.Е може би ако остане една седмица и да не топля къщата може и да замръзне.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
Едното е отровно а другото не. При отворена система при пробив в серпентината поради разликата в наляганията няма опасност от замърсяване на питейната вода. При затворената това вече е възможно.
-Нали в затворената система налягането можеш да го избираш по желание?
-имам случай на изградена отоплителна система, където гравитационното налягане е 3 бара, бойлерите са в мазето, така че отворена система не значи ниско налягане, а значи допир с кислород, окисляване, ръжди, изпарение, промяна на концентрацията. Като намалее течността в системата какво доливаме - антифриз или вода? Защото ако има теч трябва да се долее антифриз, ако спада на нивото е от изпарения иска само водица. :wink: Колко спестява човек от смяната на пропиленгликола с етиленгликол? Нищо. Обаче от тази замяна произлизат после куп неприятности. Просто трябва да се спазват технологичните инструкции
fox_vt - майстор
Така е но в моя случай специално имам 4 м височина и като снам коко е налягането от черния варел който ползвах знам че е малко по ниско от това на ВиК така че ако има пробив ще излиза към колектора.Вярно е че се губи и от изпарение но засега ще е така ако за в бъдеще си направя маркучи по яки може да го променя на затворена.И пак в моя случай имам допир със антифриз без пари и не ми се дават пари за пропилен гликол и те това е причина също.
LazarGanev - "Велик майстор"
О.К., ти си знаеш :)
lov - майстор
То че разликата в цената не е съществена ама като ми е пък съвсем без пари е по друго нали. Пък мога да си доливам пак антифриз нали. Даже днеска от любопитсво взех че се покатерих на покрива и погледнах нивото за това време не е мръднало и с милиметър.
А относно наляганията в системата ти го изкара че на последните етажи няма да имат вода в чешмите бре. :? :lol:
При мен от зор с наляганията съм сложил даже редуцир вентил. Тъй че запас дал господ.
Мислил съм да сложа един предпазен клапан и да я направя затворена ама след простотиите на монополистите да спират тока лятото в най големите жеги се отказах. Какво като съда не е с мембрана толкова хидрофорни уредби бачкат и без такава. Така са проектирани. Допълване с въдух на няколко месеца. Пък и защо даже системата трябва да е под налягане след като не достигам температурата на кипене на работната течност.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за соларна система през зимата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: