• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bogidar - помощник
Имам инсталация затворен тип с 60л. разширителен съд, котел Viadrus U22C 34.9kW. Kъщата е на 2 етажа. Котела и разширителния съд са в отделно външно/приземно/ помещение. Въпросите са ми:
1. Колко бара трябва да е налягането при студена система т.е. колко трябва да надуя през пълначката системата?
2. Колко да надуя разширителния съд/естествено преди напълването на системата/?

Изчетох доста теми по форумите. Отделно човека сглобил системата ми каза параметри, но няма допирни точки между отделните мнения, което за мен е странно. Той твърди, че системата студена трябва да е 0.8 бара и разширителния съд да си стои както е фабрично 1.5 бара.

Моля за коментари!
filmatoplo - майстор
Точно обратно 0,8 -0,9 в съда 1,5 в системата , но не ангажирам никой да го спазва. :)
bogidar - помощник
Добре де, няма ли еднозначен отговор на въпроса. Защо така се различават мненията.
filmatoplo - майстор
Сам си го обясни -ако в системата има налягане 0.8 , а пък в съда има 1,5 бара , то в съда кога ще влезне вода и да държи малко в резерв :wink: .Обратно май има логика изпробвана :) , отделно литража на съда трябва да отговаря на инсталацията .
kyxap - специалист
Не мисля, че има еднозначен отговор. Щом къщата е на 2 етажа, измери колко е разстоянието от най-горната точка на инсталацията до котела (долната точка). Пример: ако е 10 м имаш 1 атм. налягане само от водния стълб, щом е затворена системата, значи трябва да си малко отгоре, примерно 1,1-1,2 при студена вода.
bogidar - помощник
Разтоянието от горна до долна точка е около 5 метра.
minca - специалист
Виж и тук как го е обяснил Антон
Прикачен файл:
RS.rar
(5.71 KиБ) Свален 245 пъти
bogidar - помощник
Това, което твърди Антон като гледам е обратното на filmatoplo и е по-скоро съвпадащо с това, което ми е казал моя човек. Нещо много объркани нещата...
minca - специалист
Така е...Мислил съм си,а може би има доза истина,че от значение е и конструкцуята на съда.Не съм се заглеждал преди,но скоро си купих един 50л съд на който диафрагмата се виждаше на върха до щуцера и дори се опипва. т.е. целия балон е запълнен с въздух. Ако всички са така,значи Филма е прав.Абе, и аз съм объркан :?
filmatoplo - майстор
Налягането в системата е 1,1 пъти по-голямо от налягането в съда , като цифрите си ги нагаждайте сами . Този майстор казал :wink: слушайте го него пък после да не пишете за въздух в инсталацията и теч от баланса. :)
  • 1
  • 2

Тема "Kотел Viadrus U22C и налягане в системата - въпроси..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: