Най - вълнуващия въпрос зимно време.
abc - напреднал
Инертен и неточен е, ама вече си го купих. Не беше най-евтиния. Затова, за да компенсирам тази инертност искам да извадя сондата и да я сложа с гилза в котлето.
Ahmakov - специалист
Това за което говорите, не е неточност и инертност, а търсен ефект, по голям диференциал. Термостата е така конструиран,че при задание 50С помпата се включва при достигане на 80С на водата и изключва при 50С. Тези които са го произвели така, сигурно са имали основание за това, има писано достатъчно по тази тема. Дори и да изнесеш "сондата", ефекта ще е изместване на скалата с 2-3С на долу. Т.е. ще работи по същия начин, но ще има малка разлика между заданието и реалната температура на изключване.
По добре го ползвай непреработен.
abc - напреднал
Точно така се държи. Оставих го на 60 градуса, включи на почти 80 според термометъра на котела. След като изключи го сложих на 75, вследствие изобщо не включи, а водата стигна почти 100. Местих го по тръбата на топлата вода, но ми се струва, че релето се държи както си иска. Щом има копче с гравирани надписи е редно 80'C да значи, че ще включи на осемдесет градуса, плюс минус няколко. Не хващам логиката, даже при това положение го намирам за опасно и ненадеждно. Къде е писано, ще ми е интересно да разбера защо е направено така.
Ahmakov - специалист
Градуировката показва температурата при която ще изключи. Идеята е водата в котела да не пада под определени градуси, тези които си задал. За това има много писано по темите. Регулатора си е много точен. Просто трябва да се съобразиш за какво е направен, а не как ти си мислиш, че трябва да е. Нагласи си го на 50С и го остави да работи.
abc - напреднал
Ще пробвам и ще наблюдавам. Бях го опаковал да го връщам утре, но ще изчакам.
Ahmakov - специалист
Задаваш 50С. Водата в котела е да речем 30С. Палиш котела, водата се загрява до 70С, помпата вкл., водата се охлажда до 50С, помпата изкл., когато се загрее до 70С пак вкл. и т.н.
Ако водата е под 50С при горенето се получава конденз от вода, кисели, креозол, натрупва се нагар по стените на котела, тягата намалява, топлообмена се влошава и т.н. все неща които влошават работата и скъсяват живота на котела, камината или печката. Ако горивото е по влажно отиваш на задание 60С.
naskov - майстор
Ako искаш да включва и изключва на колкото го настроиш -термостат В2000. Има и електронни термостати за 24лв
http://www.stil-el.com/index.php?option ... &Itemid=55
Малкия - специалист
Здравейте, скоро си монтирах такъв термостат, вижте внимателно схеманта на ел, свързване която я има в кутииката с термостата, може да се ползва като нормално отворен или нормално затворен. Това, че го нагласяш на 50 градуса а ти тръгва на 70 зависи от позиционирането на термостата върху подаващата тръба която излиза от котела и от съпротивлението което създават тръбите, защото при спряла помпа се разчита на гравитачния поток на водата и е съвсем естествено температурата, която ти показва в котела при пуск да е по-висока от тази, която си задал на термостата.
При мен е настроен на 40 градуса, на разтояние от изхода на котела е около 30 сантиметра и ми тръгва помпата при 60 градуса отчетено от котела.
abc - напреднал
Колко е вярно описанието на схемата е друга тема, но в крайна сметка става дума за един нормално отворен и един нормално затворен контакт. Все пак дотам можем да се оправим :)

Относно позиционирането, първо беше на около метър, последно беше на самият изход. Все тая. Освен термометъра на котела сложих до самото реле един контактен термометър. Не може да има разлика от 30 градуса между термометъра на котела и температурата на топлата тръба на 15 см. след него. На практика при настройка малко над 70'С на релето, почти 100'C на термометъра на котела и на контактния термометър то не включи.

За мен този тип термореле е компроментирано. Ще си го пазя за спомен, а ще си купя друго :)
filmatoplo - майстор
Някой ползвал ли е услугата -доставка от Стил електроникс , искам да си поръчам контактен термостат за проба :) -та коректна ли е фирмата и дали са качествени продуктите , последно време Интиелските са :butthead: .

Тема "Контактен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: