Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bogidar - помощник
Имам водогреен котел, с автоматична пълначка и разшилителен съд. Котела още не съм го пускал но забелязах, че налягането в системата постоянно се покачва. Заподозрях автоматичната пълначка. Навъртях и крана за спиране, но проблема си остана. Реших че не затваря добре от варовик и боклуци и я почистих - пак същата работа. Бавно и неусетно за 3-4 дена налягането се дигна с 0.3 бара. Реших да изолирам пълначката(не я махнах защото имам манометър на нея)и сложих сферичен кран преди нея. За мое учудване след около седмица, като погледнах, налягането пак беше тръгнало нагоре. Крана ли е скапан?
Та въпроса ми е какво пропускам? От какво се покачва така налягането? Има ли връзка със налягането в разширителния съд и предпазния клапан(3bar)? Принципно налягането в системата ми е по-ниско от налягането в разширителния съд(това сме го коментирали - има ги и двете мнения за това кое да е по-високо и кое по-ниско)
VLADO66 - майстор
Има връзка с темперирането на водата с околната температура-когато си напълнил системата водата е била 8-9гр.Изчакай и ще видиш че няма да се вдига при незапален котел.
bogidar - помощник
Той котела въобще не е пален и налягане си ходи нагоре. От 0.8 бара за седмица стига 1.2 бара.
igt - специалист
Ако имаш система против прегряване на котела й затвори крана, с който е вързана към водопроводната мрежа.
bogidar - помощник
Такава роля до известна степен играе автоматичната пълначкар а както съм писал по-горе тя е спряна и т.н. Няма друг източник за пълнене с вода.
igt - специалист
Запали котела, обезвъздуши "но топло", виж как се държи системата след това.
Доколкото съм запознат автоматичната пълначка няма нищо обощо със системата против прегряване, но това е друго тема.
bogidar - помощник
Днес ще запаля котела и ще обезвъздуша ако може/има какво. Но къде е логиката - дори да има въздух в системата защо да играе нагоре налягането? Заради "разместване" на водния стълб и въздуха ли?
filmatoplo - майстор
Понякога когато в инсталацията ти се вдига налягането при спряна пълначка и студен котел -Виновник е спукана серпентина в бойлера , ако има такъв свързан в инсталацията :wink: .
bogidar - помощник
Има кранове на топлата и студената вода на серпентината на боилера и 99% съм сигурен че е изолирана ама знам ли вече. Ако е изолирана заподозрението отпада - прав ли съм?
Последна промяна от bogidar на ср ное 14, 2012 9:48 pm, променено общо 1 път.
krasigogo - специалист
@filmatoplo е профи по темата и го подкрепям. Опиши всички връзки към свеж /запълнен с вода и по високо налягане/ източник и човека ще ти помогне за решението на проблема.
Факт е че ако са изолирани всички системи, с по високо налягане към контура на котела, налягането без нарастване на температурата, няма как да се качи. Успех.

Тема "Отново за налягането в системата/парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: