Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmiori - специалист
Здравейте, първо искам да помоля модератора ако темата не е за този раздел да я премести.
Сега по същество.
Преди година закупих апартамент панелен, освежих го и го дадох под наем. Преди час ми се обади квартиранта и ми каза че имало проблем, съседката от ДОЛУ се оплакваля че от 2 дни при нея пуши. В хола има зидана камина на твърдо гориво която наследих от предния собственик.
Момчето я е палило повече от 10 дни, но от вчера комшииката вдигала джабала че ставало при нея димна завеса. Качил се човека на горния етаж и ги е попитал дали притях пуши, отговори ли му че не само един път е замирисало на сажди.
Днес е ходил при касиерката да си плати за почистването на входа. Запитал я за комина отговорила му че май никой не ползва този комин и може да е запушен.
Направо съм в шах как става така на тия от долу да пуши ана тия отгоре не. :? :?
блока е 7 етажен апартамента е на 2 етаж.
Миналата зима е палена 20-тина пъти ама никой не се е оплакал.
Благодаря предварително.
mcm - специалист
Съседката ползва ли и тя същият комин. Ако да, когато и е запушило разпалвала ли си е печката. Комина чистен ли е от покрива до долу. Ако скоро не е почистван най вероятно някъде над теб е натрупал сажди, няма тяга и връща. В панелките комина е общ като всеки етаж се включва в главния канал на комина чрез отделен по малък канал, т.н. сифонен тип комин. И в тая връзка ако то е този тип комин къде ти е включена камината - в по тесният канал или директно в главният канал ?
zmiori - специалист
Съседката НЕ ползва комина отоплява се на климатик.
Предполагам че не е чистен комина.
Кюнеца не знам къде влиза дали в главния или индивидуалния канал, затворен е в куфар от гипсо картон.
Ако е запушен комина над мен е трябвали да пуши при мен и на тия над мен до запушването, като се разгори печката /камината/ дори и да отвориш вратичката не връща, което говори за някаква тяга и то не малка.
В четвъртък или петък ще имам възможност да "разчепкам" нещата.
И малко отклонение ин директно свързано с проблема полиуретановата пяна гори ли и ако да лесно ли се запалва?
igt - специалист
По принцип преди за запалиш камина, котел, печка и пр. на твърдо гориво трябва да изчистиш комина.
Появилия се дим при живещите на долния етаж е възможно да е вследствие на пускане на абсорбатор с голям дебит.
Аз живея в къща, комина на котела за твърдо гориво са намира на около 15 метра от отдушника на банята и при пускане на аспиратора /с два вентилатора/ и то на първа степен от три възможни при отворена врата на банята вкарва дим в кухнята.
Голяма вероятност има виновник за положението е да е й времето - мъгливо.
Посочената от теб пяна гори много, за сметка на това се запалва супер лесно.
fox_vt - майстор
Стават тия работи и още как майка ми живее в тухлен блок на първия етаж и тия от третия :shock: я обгазяват редовно.Значи обгазяване е слаба дума истинска мъгла ако спиш в тоя момент няма да се събудиш.И тя се принуди ит камина на дърва да мине на климатици и всички розетки да бъдат зазидани с газобетон и пяна и силикон отгоре.И кво се получи почна да дими през касите на вратите които са до комина шах и мат и пак шах :evil: И и казах тая зима ако пак е така гътаме комина и другите да се оправят както могат :x
тонито68 - напреднал
Нищо чудно при по-голямо атм. налягане.
mcm - специалист
fox_vt написа:
Стават тия работи и още как майка ми живее в тухлен блок на първия етаж и тия от третия :shock: я обгазяват редовно.Значи обгазяване е слаба дума истинска мъгла ако спиш в тоя момент няма да се събудиш.И тя се принуди ит камина на дърва да мине на климатици и всички розетки да бъдат зазидани с газобетон и пяна и силикон отгоре.И кво се получи почна да дими през касите на вратите които са до комина шах и мат и пак шах :evil: И и казах тая зима ако пак е така гътаме комина и другите да се оправят както могат :x
Комина се води обща етажна собственост, гътнеш ли го на своя глава, следва глоба и изграждане наново. Проблема в етажната собственост е че като почне да връща дим, всеки се надява на другият да изчисти комина и в крайна сметка никой не се качва да покрива да го направи. Ако пък и долу няма ревизия за изваждане на саждите става интересно. Тия на първият етаж пробиват слагат ревизия и цялата мизерия минава през тях. Друг чест тарикатлък, всеки се включва не там където му е мястото и после се оплаква че му дими. Дими през касите на вратите, защото някой майстор си е оставил ръцете при задането на комина, не го е измазал отвътре, и явно и зидарията отвън е калпава. Начинът ти да си решиш проблема е като разкъртиш горе до плочата и запушваш отвора между плочите, това при положение че не смяташ да ползваш комина. Сигурен съм че и преди ти е пушело от касите но не си обърнал внимание мислейки че е от розетката.

П.П. Следващият проблем на непочистеният комин е че се запалват натрупаните сажди вътре по стените му, последствията от това са ясни.
fox_vt - майстор
Всъщност като казах да разбия комина имах предвид само на нашия етаж-разкъртвам около розетката и затапвам комина нагоре и всички нагоре остават без ревизия която е на първия етаж и се спасяват както могат.Иначе са идвали да чистят комина но явно има друг проблем.Аз съм в панелка на последния етаж и комина тегли като змей като сложа разпалките трябва да ги затисна с някое голямо дърво че литват през комина :lol: :lol:
koldi811 - специалист
за мен проблема е запушен или стеснен комин,ако искаш звънни,ще ти кажа какво да правиш да си го почистиш сам..

Тема "Проблем с комин, пуши на етажа под мен." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: