• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
turistak - специалист
kalin72 написа:
Ей това е фирмата, с която кореспондирам:

Beijing Remote Power Renewable Energy Science Technology Developing Co., Ltd
Address:Lixiang Building 5325,Zhichun Road 111#,Haidian District,P.O.Box 100086,Beijing ,China

Това е адреса на каката:

[mailto:sara@repowersolar.com]
Благодаря!
kalin72 - майстор
Много интересна статия и мненията под нея!

http://www.yougen.co.uk/blog-entry/1677 ... hot+water/
Christo - майстор
Благодаря на kalin72 за хубавия линк! Това е цял форум за добив на енергия от възобновяеми източници. Освен посочената тема има още около 200 на подобни въпроси. Накратко за тези, които не могат да си преведат. Страшно много хора в Англия имат фотоклетки по покривите си! И това в страна, в която вали едва ли не всеки ден! Типичната мощност е 2-4KW. Всички имат монтирани инвертори и са свързани с мрежата за да продават излишната енергия. Как е уреден въпроса ако се наложи централно спиране на тока не става ясно. Имат измервателна апаратура, отчитаща "продадената" и "купената" енергия. Топлят си водата главно на газ и нафта. Никой не смята, че ще се набута, ако си топли водата с ток, добит от слънцето. Обикновено слагат електрическия бойлер преди газовия. С газовия доподгряват водата, ако се наложи. Перат, мият си чиниите и си топлят водата през деня, докато са на работа и няма никой в къщи. Притесняват се генерираната от панелите мощност да не би да е недостатъчна да захрани нагревателя на бойлера и да трябва да се "купува" недостигащото количество отвън. Слагат си фото клетки и сензори до панелите, за да могат да включват и изключват консуматори в зависимост от силата на слънчевото греене. Със същата цел се опитват да познаят посоката на енергията "навън" или "навътре" към жилището. Обсъждат различни варианти за намаляване на мощността на бойлера (обикновено 3KW). Правят го или с понижаващ трансформатор, или с тиристор, управляван с широчинно-импулсна модулация. Не става ясно какви панели ползват. Не знам какви са им цените на тока добит от слънцето. Сигурно е, че им е изгодно, след като го правят масово. Ако някой се престраши и направи нещо подобно, моля да пише и сподели опит! Поздрави и успех!
turistak - специалист
Може ли някой да обясни какво значи, " ФЕЦ , монтирани на покриви и фасади до 30 кВт" или по-точно кВт р ?
Искам да си изясня 400-те лева давани за ФЕЦ на покрив как се отнасят към нормалният киловат.
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
Christo - майстор
Във Wp (ват пик) или kWp (киловат пик) се измерва мощноста на клетките, модулите, стринговете и централите, изградени с фотоволтаични модули. Това е мощността, която се отдава от фотоволтаиците, при така наречените STC - СТАНДАРТНИ ТЕСТОВИ УСЛОВИЯ. Тези условия са следните:
1. Спектър на облъчването, отговарящ на слънчевия спектър, преминал през въздух с АМ=1.5
2. Температура на клетките - 25 градуса по Целзий
3. Интензитет на облъчването - 1000W на кв.м.
По-подробно, на долния линк.
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=156
turistak - специалист
Christo написа:
Във Wp (ват пик) или kWp (киловат пик) се измерва мощноста на клетките, модулите, стринговете и централите, изградени с фотоволтаични модули. Това е мощността, която се отдава от фотоволтаиците, при така наречените STC - СТАНДАРТНИ ТЕСТОВИ УСЛОВИЯ. Тези условия са следните:
1. Спектър на облъчването, отговарящ на слънчевия спектър, преминал през въздух с АМ=1.5
2. Температура на клетките - 25 градуса по Целзий
3. Интензитет на облъчването - 1000W на кв.м.
По-подробно, на долния линк.
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=156
Много благодаря за отговорът и чудесната препратка!
Caxo - специалист
Предполагам китайските системи са с приблизително равна цена за цяла европа...обаче в България тока е един от най-евтините и следователно крайния ефект е по-малък. Някой знае ли в "добрата стара Англия" на кви пари купуват и продават тока произведен от тея фотоволтаици ? Интересно ми е там за колко време се изплаща една такава инвестиция, пък за покупателната способност да не говорим...
zarkozarko - напреднал
Малко извън темата. Колеги, внимавайте с тоя внос от Китай и по точно в частта с транспорта. Оферирания от китайците транспорт в 80 % от случаите излиза на тройна цена. Пристига стоката тук и местния контрагент започва да начилслява едни таксички за разтоварването от кораба все едно е ходил пеша до Китай, след което делят с Китаеца. Схемата в последно време е доста разпространена. Залагайте около 350 $ -400 $ на кубик и винаги искайте оферта от БГ спедитор.
Здравейте.Пише ви един вече набутал се :-)
Купих си 12 240ватови панела(поликристал).
Имам електромобил(моя конверсия на пежо Партнер).Идеята ми е да го зареждам и да се возя на воля :-).
Освен това се занимавам с термопомпи.Мисля,че през лятото ще имам достатъчно енергия да се возя и да си охлаждам къщата.За осветлението не коментирам(с LED осветление вече не го броя за консуматор)
Акумулаторите ми са 7 по 12 волта.
Смятам да вържа панелите в 4 стринга по 3 колектора (90 волта 8 А)Общо 90 волта 32А при идеални условия.Начинаещ съм във фотоволтаиците,така че ако греша и някой може и иска да помага приемам съвети.
Имам и питане някой дали знае дали инверторен компресор мога да го подкарам направо от колекторите ако ги вържа последователно?
a_stoev - майстор
Ако осигуриш 310-380В постоянно, може и да стане. Но по-новите инвертори са с управляеми изправители - не е диоден мост схема грец, а транзистори и си правят постоянно напрежение според натоварването и дава грешка ако измери нещо неочаквано. Връзваш ги паралелно с греца да хранят колкото може и като падне добива почва да си дърпа недостига от мрежата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: