Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стефко - специалист
Не разбирам защо всеки бърза да напише отрицателно мнение, без да е вникнал в съдържанието на това, което питам. Никъде не казвам, че това ще бъде единствено отопление. Нито пък, че ще се използва само през зимата. Казал съм, че ще се използва САМО ЗА ПОДПОМАГАНЕ на отоплението на помещенията, колкото и нищожно да е то основно през есента и пролетта, когато не е нито за отопление, нито без него. Колкото и малко да се загреят радиаторите/чугунени/, те ще отдават някаква температура в помещението. Важното е да се поддържа плюсова температура от тая система тогава, когато няма да има никой в жилището. Освен това постоянно ще е включен и климатик. Като допълнение цялата сграда ще бъде/някой ден :? / много добре топлоизолирана. За това не бързайте да ме отказвате.
Стефко - специалист
LazarGanev написа:
Аз се изненадвам, че такъв въпрос може да бъде зададен от човек работил цял живот (или голяма част от него) в енергетиката

и това
LazarGanev написа:

.... Сега тук на този обект, който съм снимал съм сложил 2 панела на 200л, но това е защото ще се ползва за отопление през зимата. Точно затова сме ги изправили на голям градус - за да са максимално ефективни през зимата и по-малко ефективни през лятото за да не прегрява. .
Не знам на кое изказване да вярвам? :?
idunno - специалист
Има системи със соларни панели, които подпомагат отоплението, но те не включват чугунени радиатори :-D.
Колкото до някакви три панела, които ще подпомагат отоплението - ще го подпомагат, ама малка ще е тази помощ.
Системи, които наистина подпомагат отоплението, включват сериозен акумулатор и сериозна бройка колектори ( определено не три :-D ), оттук следва и сериозна инвестиция.
boriana5 - помощник
Здравейте, (първо да уточня че ползвам акауната на съпругата докато админа ми пусне моята регистрация). Прочетох с интерес темата, тъй като и на мен ми се върти в главата подобна идея. Пролетта ще правя вила над пловдив и смятам да поставя соларен панел (на вида още не съм се спрял) и бойлер с две серпентини. Лятото да ползвам топла вода, когато ще е основния престой а през пролетта и есента системата да може да ПОДПОМАГА отоплението. Потреблението на топла вода няма да е всекидневно и циркулационна помпа предвиждам да върти затоплената през деня вода през 1 - 2 малки радиатора (ще върти само ако температурата на водата в бойлера е достигнала зададена от мен температура. Така като отидем със семейството в края на седмицата няма да се налага да топлим вилата от "нулата". За зимата и аз съм малко по скептичен, но тъй като вилата ще е разположена в подножието на родопите на по високо, където есенно зимните мъгли в пловдивското поле не и влияят и повечето време докато долу е мъгла, горе е слънчево, се надявам също да има поне някакъв минимален резултат. За отопление през зимата е предвидена разбира се камина. Радвам се че пловдивчани вземат участие в темата и ще могат да споделят впечатления - аз поне моите ще мога да ги дам в края на другата година. Но съм отворен за съвети и предложения. :tonqe: :partyman:
turistak - специалист
Може да излезе по-изгодно 2 adax-a с програматор?
boriana5 - помощник
Приятел, ще ползвам един цитат на друг участник във форума без да му търся повторно мнението. "ЧЕТЕШ ПО ДИАГОНАЛ" без да се опиташ да вникнеш в идеята "какво е искал да каже автора". Наблегнах не случайно на думата подпомага (вкъщи ползвам 4бр адакс и клима в добавка - иде реч за вила, която няма да се обитава постоянно, а така или иначе ще поставям соларен панел за топла вода, тъй като лятото водата се ползва непрекъснато :yawinkle: ), просто ще се вземе бойлер не с една а с две серпентини (+ нагревател) и ще се пуснат тръби с циркулацинонна помпа и термодатчик. Отоплител на електричество - конвектор, маслен радиатор и т.н. с програматор в стаите винаги мога да сложа, останалото не искам да го повтарям от горния пост.

Мариян
LazarGanev - "Велик майстор"
Стефко написа:
LazarGanev написа:
Аз се изненадвам, че такъв въпрос може да бъде зададен от човек работил цял живот (или голяма част от него) в енергетиката

и това
LazarGanev написа:

.... Сега тук на този обект, който съм снимал съм сложил 2 панела на 200л, но това е защото ще се ползва за отопление през зимата. Точно затова сме ги изправили на голям градус - за да са максимално ефективни през зимата и по-малко ефективни през лятото за да не прегрява. .
Не знам на кое изказване да вярвам? :?
Ами Стефко, ако не търсеше под вола теле, нямаше да ми изкарваш думите от контекста, нямаше да се ровиш в други теми, а щеше да обърнеш внимание на поста ми в тази тема:
LazarGanev написа:
В друга тема бях писал, че в момента изпълнявам точно такова желание на клиент, но панелите са преоразмерени, условието е през зимата да не разчита на БГВ от панелите и топлината ще се ползва само за пречупване на температурата в една северна кухня. Ще пиша за отзиви.
Писал съм, че изпълнявам желание на клиент. Моето мнение, че дори и 2 панела от най-висок клас са прекалено недостатъчни за подпомагане на отоплението в 1 жилище, но експериментът ще покаже. В крайна сметка се търси ефект само в една малка стая и то с цената на отказ от ползване на БГВ. В най-лошия случай ще имаме на разположение силно удължен сезон за ползване не БГВ от слънцето
syncho - майстор
Ако някой иска да види изпълнена такава система (в Пловдив с Kloben материали) да ми пише и ще се разберем да го заведа. Като цяло, ако нямате възможност да сложите повечко панелчета (не 2 пъти, а минимум 4 пъти повече) от необходимостта за съда (буфера), който сте сложили, няма абсолютно никакъв смисъл да се захващате. Не си заслужава дори цената на тръбите, които ще прекарате от бойлера до радиаторите. През зимата слънцегреенето е около 300W/m2 средно. При 2м2 панел и около 40-50% кпд (може и по-малко да е) при плоските панели в студеното време направете си сметка колко ще получавате.
jogo_pln - напреднал
Леко да се намеся и аз :)))
От тази година си имам стандартна система с две панелчета по 2,16 квадарата, в момента в който малко грейно слънце и в момента водата в бойлера си става 55-60 градуса без проблем, като е мъгливо или облачно -няма никакъв ефект. В момента съм почнал да си попълвам една табличка колко градуса достига водата в бойлера има три термометъра на него /гледам я вечер, през деня употребата на топла вода е пренебрижимо малка. Идеята ми е да видя зимата каква ще е файдата, ако съм доволен, слагам още два панела и включвам към парното слагало се някакъв топлообменик /не разбирам, говоря като клиент/. Идеята ми е следната, вечер като се прибера ако водата в системата е 30-40 градуса ще съм доволен, за секунди си вдига 60 и става топличко а и през деня ще поддържа /предполагам/ около 15-18 градуса в къщата. Дотук инвестицията за парно,бойлери и панели е 10к, за останалата част е около 2800-3000 - колкото струва един читав климатик. Така че напролет ще се радвам да споделим мнение, говорим си само за подпомагане, не за изцяло отопление. За момента е важно да се види как се държат колекторите зимата. Надявам се някой който го е правил да сподели мнение :)
a_stoev - майстор
Не бъркай температура с енергия. Кибритената клечка дига 1000*С, но си наясно, че няма да се стоплиш с нея.

Тема "Соларен панел за топла вода за отопление - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: