Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sande34 - специалист
Миналата година сглобих от скрап експериментален котел на пелети. Беше замислен да гори въглищна пепел, но не се получи и затова минах на пелети. Първата зима работи гол, както го майка (баща)родила но си бачкаше перфектно.http://www.youtube.com/watch?v=4orEtw49puI&feature=plcp Експериментирах с пелети от кол и въже. От най -скъпите до най -скапаните излитаха якодим през комина. Затова тази година го наградих с дрешка. Управлението е от стар ел. конвектор с дистанционно. Поддържа три степени на вентилатора две степени на шнека и има часов програматор. Кво му требва на един котел повече? Захранването с пелети става с моторредуктор на 18V произведен в Габрово през соца. Незнам за какво е служел. Захранване от китайско зарядно за акумулатор на 6 и 12 V през тристепенен ключ от парно на автомобил. Две термозащити от Юнга и регулатор от бойлер. Горивната камера се почиства всеки ден ръчно със супена лъжица. Вързал съм на тази печка три тенекиени радятора 160х80 и два стари климатика Хаиер. Харчи от 300 до 1300 гр на час . Ползвам го събота и неделя на вилата затова немога да определя точен дневен разход. При 0 гр външна температура и стартова 7 вътре качва по 1 градус на час. Нямам изолация.
Цалата система досега ми струва около 1000 лв в т ч помпа, колектор, тръби и връзки итн. Вентилатора на горивната камера е от Авия с мотор от аспиратор. Ако някой се интересува нека пише. Ето как изглежда всичко готово.http://www.youtube.com/watch?v=rb3FMI6_-us&feature=plcp Съжалявам за лошото качество на картината. С телефон толкова мога.
шоп - майстор
Много добре! напълно в духа на форума.

Мога ли да попитам, защо не можа да гориш въглишна прах? Аз в момента горя такава, но и при мен не работи на 100 % Често се случва да няма пълно изгаряне, получва се смесено горене - една част в горелката другата доизгаря в огнището. Убедих се, че трябва много повече t и кислород за пълно изгаряне. Ня пелети няма проблеми обаче аз тях съм ги анатемосал
sande34 - специалист
На кюмура му требва пиролиза иначе си гори като ковашко огнище. Основниа проблем в случая е шлаката. Работя по въпроса когато имам време. Рано или ъсно ще стане. За печка в саята е опасно.Много опано.Вече съм опушвал къщата.
шоп - майстор
Съгласен съм
При мен това не е проблем защото системата е в котел в самостоятелно котелно помещение

Единствено почти 100% изгаряне във въздуха при мен става само ако праха наистина е на прах. Ако има и малки гранулки доизгарянето става долу в огнището. Наистината определението ковашко огнище е много точно. Въпреки всичко аз засега съм много доволен

Относно пиролизата на въглщата, аз засега съм далеч от материята.
sande34 - специалист
Кво правиш с шлаката.
шоп - майстор
на 2 две денонощия чистя

още повече че горя пернишки прах
sande34 - специалист
Виждал ли си нещо такова в действие
Прикачен файл:
Palnik_groszek_wA_glowy_mini.jpg
Palnik_groszek_wA_glowy_mini.jpg (7.06 KиБ) Видяна 3688 пъти
.Откъде взимаш прах и по колко.
шоп - майстор
за съжаление не мога да уголемя достатъчно прикрепената картинка

иначе сух прах лятото се намира по 50 лв/тон ( говоря за сезон 2012 при цена 120 лв на тон на пресятите в мината)

преди години цената бе смешна, даже и без пари съм взимал.

Тема "Стари климатици вързани към самоделен котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: