Истината е, че г/д 300лв/тон с ДДС излиза една приемлива цена за производителите. Като с тази цена ще могат да изплащат и кредитите за машините. Но понеже пазара диктува друго, цените са такива каквито са.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho
- майстор
3148 мнения в "Мнение за производители на пелети"
filmatoplo
- майстор
В Бургас до Баумакс има една табела с надпис - пелети-300лв.
de_marco
- напреднал
В зависимост от автоматизацията на процеса съм съгласен със syncho и filmatoplo. Реалната цена трябва да е между 270 - 310 лв/т. Всичко друго е .... БГ пазар
Друг факт е, че няма производител с добра автоматизация в България, и ако не трябваше да имаме 35 работника, а 12, себестойността на пелетите би била друга.
Не забравяй и посредника, той винаги си слага между 40 и 100 лева/тон, което е повече от печалбата на производителя

Не забравяй и посредника, той винаги си слага между 40 и 100 лева/тон, което е повече от печалбата на производителя

sensi
- специалист
Аз купувам предимно от производители и като гледам няма голяма разлика с търговците. Вярно, че взимам малки количества. Търговците заявяват големи количества и получават отстъпки. de_marko незнам от къде купувате този СУХ дървен материал за 150 лв. за производство на пелети. В производствения процес има фаза в която дървените стърготини се сушат и загряват до 60-80 градуса за да се загрее лигнина в дървесината и да се получи слепване. Запознах се с процеса защото един комшия се изсили, че иска да прави производствена линия за производство на пелети. Човека е състоятелен и ме помоли да проуча как стоят нещата. Та се поразрових аз и ми дадоха няколко оферти. Българска фирма ми даде цена от 400 000 лв за производство на 1000кг /час. Като в тези пари влизат всички машини от белачка на кори , цепачка, центрофуга, абе всичко и накрая пакетираща машина. Целия процес е напълно автоматизиран. За целия процес консумирана енергия е 300 kW. Китайска фирма за 2000кг/ч ми даде същата цена, но това е франко пристанище в някакъв град при тях. Като консумацията на енергия е двойна. Та като видя човека цените на машините и се хвана за главата. Като отделно трябва да се наеме или построи хале, да имаш мотокар, трафопост да си направиш, така цената отиде много на високо и той се отказа.
filmatoplo
- майстор
Е няма как , голяма е първоначалната инвестиция , и докато се чудиш по-големите ще построят големи и модерни фабрики за пелети и ще залеят пазара
.Малките цехчета ще останат (с персонал 1-2 души), но средните ще забуксуват. 

Christo
- майстор
Знам няколко производители, произвеждащи мебели. На тях суровината им е отпадък от редовното производство. Изрезките обаче са сухи вече, няма кора, няма нищо. Следва директно мелене на дребни парчета, не на дебели трупи и пелети. Така пелетите хем са качествени, хем суровината е от оползотворен боклук. В цялата работа най-енергоемко е беленето и сушенето, ако ще се ползва прясно добита дървесина.
filmatoplo
- майстор
Стига бе 300 клв/ч
да няма грешка.

de_marco
- напреднал
sensi написа:Аз купувам предимно ............................. и той се отказа.Разбира се че не купуваме сух дървен материал, купуваме материал със средна влага 45% ( в зависимост от сезона) и сами си го сушим с две барабанни сушилни. А за температура си много близо - материала излиза от сушилнята на 70-80 градуса Целзий, матрицата е на около 140 градуса. Лигнина и при двата случая е омекнал и пелетите са почти като гумени

Но за другото си много далеч от истината! За да си направи човек инсталация за производство на пелети от обла дървесна, са му необходими мнооого повече от 400 хил. BGN.
И никой не прави инсталация "под ключ" за 1 тон/час (както правилно отбеляза "шоп"). Минимума, за да ти излезе сметката, е 2 тона, а такава (качествена) инсталация е не по-малко от 1,3 млн. Евро. Само ще спомена, че автоматизирания пакетаж ти е между 150 и 230 хил. Евро.
С китайски машини, моя съвет е да не се занимаваш - знам 7 неработещи такива инсталации и нито една работеща

П.С. Киловатите са доста повече от 300, в зависимост от инсталацията. Заложи 600, няма да сбъркаш

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература