• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Истината е, че г/д 300лв/тон с ДДС излиза една приемлива цена за производителите. Като с тази цена ще могат да изплащат и кредитите за машините. Но понеже пазара диктува друго, цените са такива каквито са.
filmatoplo - майстор
В Бургас до Баумакс има една табела с надпис - пелети-300лв.
de_marco - напреднал
В зависимост от автоматизацията на процеса съм съгласен със syncho и filmatoplo. Реалната цена трябва да е между 270 - 310 лв/т. Всичко друго е .... БГ пазар :-D Друг факт е, че няма производител с добра автоматизация в България, и ако не трябваше да имаме 35 работника, а 12, себестойността на пелетите би била друга.
Не забравяй и посредника, той винаги си слага между 40 и 100 лева/тон, което е повече от печалбата на производителя :yawinkle:
kalin72 - майстор
Май е време всички посредници да бъдат ликвидирани...
sensi - специалист
Аз купувам предимно от производители и като гледам няма голяма разлика с търговците. Вярно, че взимам малки количества. Търговците заявяват големи количества и получават отстъпки. de_marko незнам от къде купувате този СУХ дървен материал за 150 лв. за производство на пелети. В производствения процес има фаза в която дървените стърготини се сушат и загряват до 60-80 градуса за да се загрее лигнина в дървесината и да се получи слепване. Запознах се с процеса защото един комшия се изсили, че иска да прави производствена линия за производство на пелети. Човека е състоятелен и ме помоли да проуча как стоят нещата. Та се поразрових аз и ми дадоха няколко оферти. Българска фирма ми даде цена от 400 000 лв за производство на 1000кг /час. Като в тези пари влизат всички машини от белачка на кори , цепачка, центрофуга, абе всичко и накрая пакетираща машина. Целия процес е напълно автоматизиран. За целия процес консумирана енергия е 300 kW. Китайска фирма за 2000кг/ч ми даде същата цена, но това е франко пристанище в някакъв град при тях. Като консумацията на енергия е двойна. Та като видя човека цените на машините и се хвана за главата. Като отделно трябва да се наеме или построи хале, да имаш мотокар, трафопост да си направиш, така цената отиде много на високо и той се отказа.
filmatoplo - майстор
Е няма как , голяма е първоначалната инвестиция , и докато се чудиш по-големите ще построят големи и модерни фабрики за пелети и ще залеят пазара :wink: .Малките цехчета ще останат (с персонал 1-2 души), но средните ще забуксуват. :wink:
шоп - майстор
Ако капацитета е 1000 кг/час и мошността 300 kW грубо като сметна по 20 ст kW/час то само тока като себестойност в тон пелети е 60 лв!?!
Christo - майстор
Знам няколко производители, произвеждащи мебели. На тях суровината им е отпадък от редовното производство. Изрезките обаче са сухи вече, няма кора, няма нищо. Следва директно мелене на дребни парчета, не на дебели трупи и пелети. Така пелетите хем са качествени, хем суровината е от оползотворен боклук. В цялата работа най-енергоемко е беленето и сушенето, ако ще се ползва прясно добита дървесина.
filmatoplo - майстор
Стига бе 300 клв/ч :? да няма грешка.
de_marco - напреднал
sensi написа:
Аз купувам предимно ............................. и той се отказа.
Разбира се че не купуваме сух дървен материал, купуваме материал със средна влага 45% ( в зависимост от сезона) и сами си го сушим с две барабанни сушилни. А за температура си много близо - материала излиза от сушилнята на 70-80 градуса Целзий, матрицата е на около 140 градуса. Лигнина и при двата случая е омекнал и пелетите са почти като гумени :wink:
Но за другото си много далеч от истината! За да си направи човек инсталация за производство на пелети от обла дървесна, са му необходими мнооого повече от 400 хил. BGN.
И никой не прави инсталация "под ключ" за 1 тон/час (както правилно отбеляза "шоп"). Минимума, за да ти излезе сметката, е 2 тона, а такава (качествена) инсталация е не по-малко от 1,3 млн. Евро. Само ще спомена, че автоматизирания пакетаж ти е между 150 и 230 хил. Евро.
С китайски машини, моя съвет е да не се занимаваш - знам 7 неработещи такива инсталации и нито една работеща :-D Гледай немски ( Muench), американски (CPM) или в най-лошия случай италиански (La Meccanica). Може и швейцарски (Buhler), ама те са още по-скъпи. Ако твоя приятел си върне интереса, ако имаш нужда, ще съдействам с каквото мога.

П.С. Киловатите са доста повече от 300, в зависимост от инсталацията. Заложи 600, няма да сбъркаш :yawinkle:
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: