• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon - майстор
kalin72 написа:
Какво мислите за следното:

Sizing these at 40-60 times the boiler’s output in litres, e.g. to calculate the accumulator size for a 25kW boiler multiply 25(kW) x 40 = 1000 litre tank, or 25kW x 60 = 1500 litre tank). The larger the tank the more heat it is able to store. 59 kW/hrs of usable heat are available with every 1000 litres, therefore a 2000 litre tank would be able to store 118kW/hrs.

Накратко, буфер с обем 1000 литра е ОК за котел около 25 квт, и ще отдаде 59 квт на час, но питането ми е за колко време ще са достатъчни тези 59 квт на час, и как да изчисля къщата ми от каква нужда има?
Преведи си го дословно и ще си отговориш на въпроса.
Използваем топлинен капацитет, 59 квт на час.
Пълен топлинен капацитет 118 квт на час.

59 квт на час е равно на 5,9 квт за 10 часа...
kalin72 - майстор
Превел съм си го, няма проблем с това.
Значи 1000 литра буфер би бил достатъчен, примерно, за 10 часа отопление на къща с нужди от 5,9 квт на час...

При положение, че в момента съм с 15 квт радиатори, и когато водата е 75 градуса в къщи е 26 градуса, тоест жега, тези 59 квт би следвало да ми стигнат за около 4-5 часа при нормална темепература в стаите. Тук не включвам нуждата от загряване на БГВ от буфера, надявам се да няма такава на практика.
Така ли е или бъркам?
kalin72 - майстор
И друго да питам, когато котела е студен, и топлото се черпи от буфера, няма ли да минава и през студения котел и така да се губи топлина?
jorkataG - специалист
И аз това съм се питал и решението е:
слага се контактен термостат който да управлява помпата която върти водата от котела и буфера щото иначе котера/камината става консуматор
kalin72 - майстор
Е то има термостат за Ладомат-а, който сега тръгва и спира на 65 градуса температура в котела. Което значи, че системата няма да работи...
Друго решение?
jorkataG - специалист
Тази помпена група има термостат но той управлява в едната посока, ако си го свързвал ти ще ме разбереш. Сега ми хрумва идея нали тоя твой котел има или фото реле или термореле ако има автоматика де идеята ми е като падне температурата в котела реле да прекъсва захранването на помпата ти
kalin72 - майстор
термореле ако има автоматика де идеята ми е като падне температурата в котела реле да прекъсва захранването на помпата ти
Ами това си е термостата, който пуска и спира помпата на ЛАдомат-а. Въпроса е да се върти водата от буфера, без да е топъл котела...но дали има начин да стане, и изобщо дали има смисъл от това, или просто да се примиря буфера да топли и котела, и радиаторите..
kalin72 - майстор
Анимацията е ок в дадения случай, но в моя конкретен случай дали ще е така?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Възможен ли е този вариант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: