• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kokoten - помощник
Отдавна не бях влизал във форума и като гледам май само Лазар Ганев е останал и пише ли пише.Няма по-добро от газово отопление.Който има достъп до газ да не чака,който няма да се моли да му я докарат.Отоплението с пелети е много модерно ,но дотам,имам познат който гори 7 тона за 5мес.и отоплява 2етажа по 80кв м. при 350лв за тон.При мен колкото и странно да звучи за последните 8 год средно год ми разход на газ около 800 куб.м.по сегашни цени излиза по 850лв. на година+360лв. годишно за ток се получава една доста приемлива цена за комфорта и качеството на живот.Е трябва да се изпълнят и някои задължителни условия като изолации,дограми,парни инсталации и др,но ако това не се направи и АЕЦ да имаш в мазата пак няма да сколасаш.И накрая доверявайте се на хора които необходимото образование,а не на пишман-майстори които дори не могат да се подпишат.
шоп - майстор
kokoten, колко квадратни метра отопляваш и грееш ли БГВ с тези 800 куб. м. годишно?
при 5 месеца отоплителен сезон с малко над 5 кубика на ден разход ми се струва че топлозагубите са ти много малки!
kokoten - помощник
4 стаи на 2 етажа около 60 кв.м. на 21 град,баня около 7кв.м.+БГВ.Останалата част от къщата не се грее,но след изолацията на къщата няма проблем.М/у другото след изолацията разхода на газ падна с около 40%(от 2008год.)
Жоро Георгиев - специалист
Отоплявам се на въглища с котел VIADRUS U22. Цената на ден е около 8 лв, при 10 часа работа на котела. Топля 95 квадрата панелно жилище с не много добра изолация, с PVC дограма и 120л бойлер. Въглищата са от Топливо - Варна чували по 25 кг за 9лв на чувал. Не ми харесват. Оставят много сгурия и задръстват котела. Кусбастките които се продават по пътя за с. Каменар са по-добри но са по 11 лв за 25 кг. Вече започна да ми писва от хамалогията (въглищата са в мазата а котела на седмия етаж).
След цялата тази пледоария имам следните въпроси:
Можели този котел да се подкара на газ и ефективно ли ще бъде?
Може ли към съществуващата инсталация да се включи котел на газ паралелно с този на въглища?
По-скъпо ли ще е отоплението на газ?

П. П. Котела е монтиран в междуетажната стаичка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не смятам, че ще плащаш повече на газ, но този котел можеш да го оставиш резервен няколко години докато се убедиш в правотата ми. На газ не можеш да го подкараш
Жоро Георгиев - специалист
LazarGanev написа:
Не смятам, че ще плащаш повече на газ, но този котел можеш да го оставиш резервен няколко години докато се убедиш в правотата ми. На газ не можеш да го подкараш
М.... .у!!! А когато го монтираха ми казаха, че може да работи и на газ. Г-н, Ганев, днес Ви изпратих писмо на имейл lazarganev@abv.bg взет от този форум.Там е телефонът ми за връзка. Бих желал да се срещнем да поговорим на тема "отопление на газ".
С интерес следя темата, че след време и аз може да имам възможност да мина на отопление на газ и да знам заслужава ли си или не. Та относно въпроса дали е изгодно отоплението на газ, би било редно да се изказват колеги които са минали на газ, а преди това, или след това са отоплявали същата площ на твърдо гориво, ток, нафта, пелети и т.н. Това кой колко плаща за отоплението на някакво жилище нищо не означава предвид разликата в разположението на самите жилища: на кой етаж е, къща или блок, отопляват ли се съседните помещения или не, самото изложение на жилището и не на последно място в кой град се намира- едно е отоплението в Сандански друго в Кнежа. Така че изказвания:" На мен ми струва 500 лв. за 80 кв." нищо не означава, дайте сравнения с други видове отопление на същото жилище.
Имам голямо уважение към теб Лазаре, но на Виадруса, както добре знаеш, се сменя вратата, слагат се допълнителни плочи в горивната камера, монтира се газова горелка на тази новата врата и котела започва да работи на газ. Съвсем отделен е въпроса да ли ще е ефективен и дали е целесъобразно, защото според мен по евтино излиза да се сложи един котел примерно на Теси за 1000 лв. паралелно на Виадруса. Та като стигнахме до паралелната работа на 2 котела да попитам и аз нещо: Може ли да се сложи паралелно на котела на изградена отворена система не газов котел, а газов бойлер, т.е. да използваме съществуваща помпа и разширителен съд. Цената на газов бойлер е поне на половина от газовия котел.
Май малко се увлякох в писането, дано не съм ви отегчил.
На теория може, на практика - не. И Виадруса мога да подкарам с газова горелка, и газов бойлер мога да подкарам като котел, но няма да го направя никога, дори и за себе си. Не си товарете умовете с измишльотини, впрягайте ги да изкарват пари :wink: Сега по празниците монтирах и пуснах едно Бакси, което клиента си го купи за 400лв, неизползано. Има и други подобни предложения. Не че препоръчвам такива покупки, ама е много по-добре от това, за което стана дума. :wink:
branko_d - специалист
здравейте, скоро си сложих седмичен програмтор на казовото котле. Сметката ми за м.Декември е 240лв (отопление+топла вода). Отоплявам около 50кв в нова жилищна сграда в София подържам около 20 градуса и 18 през ноща, без да съм топлен от никъде.
Съседи ми говорят, че при същата ситуация имат 70лв сметка (за 20 дни) и аз немога да разбера как може да има таква разлика. Моето котле Висмънт, а за тяхното незная, но дори и да е по хубаво възможно ли е да имаме разлика 2 пъти, че и повече.
Как да оптимизирам сметка и да запазя комфорта на сегашната температура?
Програматора след декември ли го сложи? Как регулираше температурата без програматор? Опиши радиаторите, които имаш? Котела Витопенд ли е?
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: