• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
На въпроса колко ще ми струва?
Ами нямам представа, но мисля
1. климатик - 2600-2800лв. може да ми изпадне през това време "Geschenk"
2. топлообменник - 350-500лв.
3. монтаж -0 лв.
4. два манометъра с връзки
за ниско и високо налягане - ? лв.
5. нещо за отчитане на температурата и консумацията http://www.robotev.com/
6. останалите неща като на всяка друга инсталация

Колега ако имаш някакви предложения за заводска термопомпа да не е Китайска дай на Л.С.
Колега "joro_vn"
Бойлера ще го до-загрявам със сигурност.
Това с радиаторите още не е изпълнено, но подлежи на промяна може да сложа и конвектори
навсякъде. Дайте някакви конкретни предложения като цени и мощности
a_stoev - майстор
За бойлера - не трябва да дозагряваш бойлера а водата след него. Да имаш проточен след него с малка мощност да вдигне от 45 на 55. Ако го дозагряваш на ток, никога няма да се включи термопомпата да го топли него. Честно казано не съм си мерил *С на водата като се къпя, но аз бих приел компромиса да се къпя със 45, ама за жената не съм сигурен ;).

А не-китайска термопомпа не мога да предложа за съжаление.
filmatoplo - майстор
Ако може взаимствайте данни и логика от Алтермата http://www.youtube.com/watch?v=KtSGZRihbUE.
Нека колегите с подобни системи да поставят снимки на изпълнението,
частта с фреона , как е по добре да се изпълни системата веднага след компресора- преди четирипътния да се хване бойлера или преди да влезе в топлообменика. Правя сметки да навия
медна тръба 15-16 мм. около 6-7м. на фланеца на бойлера и да изведа конуси за присъединяване, по мои сметки около 0.3м2 площ на серпантината.
a_stoev - майстор
бойлера го топли веднага след компресора. Така при режим охлаждане ще имаш безплатно топло.
Аз бих си направил междинен кръг с антифриз и водна помпа и бойлер със серпентина. Ако тази самоделна серпентина в бойлера изтърве ще надуеш водопровода с фреон и масло и може да не е в твоята баня но ще обгазиш някой комшия докато се къпе. Фреона макар да не е отровен си е задушлив газ. После водата от водопровода под налягане наводнява агрегата и той е за боклука. Уж тръбата трябва да държи 60=80 бара, но знам за спукана самоделна серпенина. Ако си с междинен кръг, отвеждаш баланс вентила в канализацията и дори да изпусне фреона излита в атмосферата през отдушника на покрива. После няма от къде да дойде нова вода под налягане да наводни агрегата.
Искаш да кажеш 2 топлообменника
единия за бойлера единия за конвекторите, дали ще е достатъчен 0.3м2 за бойлера и 1-1.3м2 за
другите консуматори.
a_stoev - майстор
SSP - Calculation software
тегли, цъкай, стъкмявай и накрая вземи двойно по голям да е сигурна работата... :D
Понякога за малко о висока цена се взема много о голяма площ, цената не е съвсем пропорционална, та на принципа на мечо пух - колкото повече, толкова повече...
phoenix - специалист
Отдавна не съм влизал във форума, и от интерес влизам в темата... по въпроса без да съм направил изчисления мисля, че ще го стоплиш този апартамент и със Дайкин ftx50, който е доста по-евтин от 71-цата.
Имам изградена инсталация на апартамент 90 квадрата и 50-ката се справя с него, за по-голяма площ ще трябва по-голяма машина, но с така направената изолация 50-ката ще се справи дори в големите студове.

п.с.
ей да не бързаш да купиш ТО преди климатика!!!!!
За това ще ти помогна със сигурност и да знаеш, че 99% от оптималната работа или изобщо от икономичната работа на термопомпата е правилно избрания ТО. Иначе ще имаш един куп пари хвърлени, няма да работи както трябва, ще имаш високи сметки и ще изхабиш много нерви докато я накараш да работи термопомпата.

п.с.2
ама то ти май и климатика го имаш...
MSZ-GB50VA
Heating Capacity (kW) (Min ~ Max): 0.9 ~ 7.8
SithLurker - специалист
kukata_83 написа:
За момента не предвиждам охлаждане, защото апартамента е на първия етаж и лятото е хладно.
От южната страна са конвекторите, не е проблем да спра радиаторите и лирите и да пусна само конвекторите лятото.Тръбите са полагани преди 5 години (16мм с алуминиева вложка, всички тръби се събират в мазето под едната баня, където ще са колекторите, помпата,разширителен съд,клапани за пълнене и предпазен за налягането в системата, топлообменника в прилежно изолирана кутия ), като мислих да правя парно или евентуално да чакам газ, но газ скоро при мен не се предвижда, за това всички тръби са изведени под прозорците. Реконструкции няма как да се правят защото всичко е завършено.
За фабрично решение не мисля поради високите цени.
На мен ми предстои изграждане на подобна инсталация в подомен апартамент и най-евтиното "купешко" решение на което съм попадал досега е това:
Цени за термопомпи с AHU KIT

Код: Избери всички

Модел 	Mощност при отопление 	Цени 	AHU-kit+RC 	Топлообменник 	Крайни цени
UU24W 	8 kW 	      2 000 лв. 	449 лв. 	410 лв 	2 859 лв.
UU30W 	9 kW 	      2 300 лв. 	449 лв. 	500 лв 	3 249 лв
UU37W 	10.5 kW 	      3 250 лв. 	449 лв. 	570 лв 	4 269 лв
UU49W 	15.5 kW 	      4 650 лв. 	449 лв. 	650 лв 	5 749 лв
UU61W 	16.9 kW 	      5 000 лв. 	449 лв. 	650 лв 	6 099 лв
Понеже за този тип термопомпи се предлагат външни тела и специален електронен модул съдържащ управление и дистанционно управление е необходимо само да се закупи допълнително пластинчат топлообменник. При съществуващи отоплителни инсталации би трябвало да има циркулационна помпа и разширителен съд и заради това този вариант е с по-ниски цени.
http://www.klimatici-lg.com/termopompi-ceni.html#ahu

Нямам идея колко са добри тези външни тела на LG. и колко е свястна изработката като цяло.
a_stoev - майстор
В малките мощности цената е добра но от около 15 kW и нагоре, има алтернативи с цял хидромодул с помпа и разширителен съд, за същите пари.
  • 1
  • 2

Тема "Мога ли да стопля този апартамент с термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: