Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tsilkov - майстор
Въпроса може да ви се стори глупав, но срам не срам ще попитам :rolleyes: На много места в нета (даже мисля и в сайта на самата Топлофикация) има статии и мнения ,че ако отопляваш апартамента с допълнителен източник (в моя случай климатик) топломерът ще засича и част от топлината излъчвана от тях. Някой знае ли нещо по темата - кои типове топломери страдат от този "бъг" и как се разпознават. Аз съм в нова сграда където тръбата е в общите части и влиза в апартамента през разклонителна кутия. Там е сложен и топломера.
Stefan_62 - майстор
Tsilkov написа:
Въпроса може да ви се стори глупав, но срам не срам ще попитам :rolleyes: На много места в нета (даже мисля и в сайта на самата Топлофикация) има статии и мнения ,че ако отопляваш апартамента с допълнителен източник (в моя случай климатик) топломерът ще засича и част от топлината излъчвана от тях. Някой знае ли нещо по темата - кои типове топломери страдат от този "бъг" и как се разпознават. Аз съм в нова сграда където тръбата е в общите части и влиза в апартамента през разклонителна кутия. Там е сложен и топломера.
Е според теб, след като топломерът е извън стаята, даже извън апартамента /а не е на радиатора монтиран/ където пускаш и климатика как може да отчита и топлината от климатика :lol:. Този вид топломери отчитат само входящата използвана енергия и е много по -точно отколкото стандартните /за жалост преработката на инсталацията за такъв вид отчитане излиза доста скъпичко и не всеки може да си го позволи :? /. Това може да се получи евентуално ако топломера е в стаята, както е при мен, но изобщо не вярвам да отчита температура отдавана от друг източник. Аз откакто ползвам климатика проверявам и топломера без да е пуснато парнот, но не си отчита никаква консумация на топлина енергия.
torbalan - Дървен философ
Щом си с топломер - няма проблеми. Няма да отчита в повече, а само това което действително си консумирал.

Такъв феномен може да се получи, ако си с ония измишльотини, дето отчитат условни еденици, защото на апаратчето му е се тая дали се грее от парното или от друг източник :)
Tsilkov - майстор
Stefan_62 написа:
Е според теб, след като топломерът е извън стаята, даже извън апартамента
В апартамента са си този тип - просто непосредствено на влизането в апартамента. В случая дневната и антрето са едно та даже си е в стаята :lol: . Питането ми е принципно - как се разпознават топломерите които се влияят от външен източник. Моя като го гледам (окомерно) мери темпертаура на водата на входа и изхода+дебит.
torbalan - Дървен философ
Точно това е топломер...

Другото са някакви индикатори, които отчитат условни еденици и са залепени за самите радиатори.... Масово хората им викат "топломери" въпреки, че те не са...

Изображение

Ей тая мантракуция НЕ Е топломер :)
syncho - майстор
torbalan написа:
Точно това е топломер...

Другото са някакви индикатори, които отчитат условни еденици и са залепени за самите радиатори.... Масово хората им викат "топломери" въпреки, че те не са...

Изображение

Ей тая мантракуция НЕ Е топломер :)
+1

Тема "Инверторен климатик и топломери за топлофикация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: