шоп написа:Схемата е много интересна. Не мога да си обясня колко ще се вдигне КПД то на котела ако се вкарва горещ въздух( не искам да влизам в бисерите на форума, но предполагам както когато гориш мокри дърва КПД то пада заради енергията която трябва за да се изпари влагата) тас така и с горещия въздух. Нека някои теоритик каже тежката си дума.
Нещо което ми направи впечатление и според мен веднага ще береш ядове като започнеш да гориш въглиша и включваш допълнителното нагнетяване на въздуха е, че нямаш отдолу решетка с водна риза и чугунената ти решетка и ламариненото дъно няма да издържат дълго. Дано греша от снимките и дъното и решетката на котела е с водна риза. Второто ми притеснение е малката награвана повръхност. Третото което ме притеснява е теглото на котела-ламарината е много тънка ( аз навремето моето го избирах по площ, оребряване, брой ходове и тегло- тежи колкото два виадруса), за заварките с телоподаващо на точки не коментирам.
За дървата са си запасали гащите в паспорта пише съхранявани поне 16 месеца на склад

Топлия въздух аз си го обеснявам с принципи от автомобилната индустрия . Тоя съд играе ролята на интеркулер само че не да охлажда въздуха а да го затопля дефакто да изкарва кислорода за да поддържа по-слабо горене.По не мога да разбера защо извеждат въздух и под горивото при горенето на въглища!
Дъно няма като се постави на място на дъното се излива по предписание 5 санта вароциментов разтвор и после външния ръб се маже със високотемпературен силикон .А и решетката е от алпака!
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 9747_n.jpg
Малката нагревна повърхност явно не е проблем защото системата при наличие на изключително по-слабо горене дори бих казал тлеене загрява за под 30минути(става дума за най-далечните радиатори) на предишния котел му трябваше поне 50-60.А горивния процес е доста интересен защото както тлее и като отвориш горната врата хвърля огнен език(доста бързо се разгаря гадината) първия път щях да си опърля веждите !
По предписание потока вода през котела трябва да е много малък за 40киловатовия модел е 1000л на час или 16литра на минута общо взето гонят разлика от 20 градуса на постъпваща и излизаща вода !
Заварките са такива защото целия котел се прави от роботи .Иначе тежи 250кг не знам какво ще рече спрямо другите котли това !