• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей melanib,
котелът ти наистина е много добър, но недоумявам как не са ти предложили терморегулатор. Вайлант имат много добри модулиращи модели, например Калорматик 330 е подходящ за случая. Скъпичък е, но се отплаща. Дори и да вземеш обикновен от друга марка пак върши много добра работа. Радиаторите са ти добре, но трябва да се направи баланс на системата
melanib - помощник
Благодаря за отговора.
Казаха ни,че нямало смисъл от терморегулатор,достатачно било от термоглавите да регулираме.Първите години даже си държахме радиаторите на 3 ,изключвахме някои и усилвахме от котела.
Тук (Стара Загора)май затвориха представителството на Вайлант,затова мисля да отида във фирмата която ни прави системата и там да питам.
В коя стая е най-добре да се сложи,холът или кухнята?Ако го сложа в кухнята(по малката стая)в хола дали ще достига зададената температура.
Този калорматик 330 трябва ли да се свърза с някакви кабели към котела,че нямам много възможност да пробивам?
Фирмата която е правила инсталацията ли да накарам да ми направят баланс на системата,хич не съм наясно.Изобщо откакто го имаме никой не ни е обяснил как да го ползваме и само си плащаме,а ми се струва че е можело да спестим доста.
Svezar - специалист
branko_d написа:
и аз така си мислех, ама видях смс-а със сметката 70лв, варианта е да се догряват на ток.
А нашите в Правец имат сметка 40лв за газ ама топлото се пуска малко сутрин докато се запали печката на дърва и вечери за 1-2 часа за да се стоплят малко по-далечните стаи до който не стига достатъчно от топлото на печката :mrgreen:
melanib, в Ст.Загора е един от трите сервизни центъра на Вайлант и обслужва цяла южна България, само че май изместиха офиса. Потърси ги в сайта (Газкомфорт). Това, че 7 години котелът е работил безпроблемно е добре, но все пак има нужда от профилактика. Обади се и ще дойдат на профилактика и консултация.
melanib - помощник
Ние профилактика на котела правим всяка година,последната е правена на 27.07.2012 г.Иначе на сайта които ми дадохте лице за контакт излиза точно фирмата която ни прави и инсталацията,така че днес ще сме при тях.
Благодаря ви много за съветите.Ще пиша какво е станало.
melanib - помощник
Ще сложим Калорматик 332,но според тях ефекта нямало да е много голям т.к. постоянно има човек в къщи и през деня не може да се намаля.
Изобщо от всички обяснение пак тотално се обърках и не знам на кого да вярвам.
Момчето от Вайлант,което идва на профилактика ми казва,че като си държа радиаторите в спалните на 2.5 не правя икономии,а напротив,защото котела не го интерисувало аз какво съм задала на радиаторите,а на него каква температура му е зададена.Затова да си държим всички радиатори на 5 и да регулираме от котела и ние така правим.
Обаче сега ми обясняват точно обратното,нямало смисъл да поддържам висока температура в спалните след като не стоя там(което е точно така) и да намаля радиаторите от термоглавите,така щяло да ми се намали и потреблението.
Е кой е прав?
Сега също ми обясниха,че дори и с терморегулатора в спалните пак трябвало да си намаля радиаторите от термоглавите за да не плащам повече.
И най-голямата ми дилема е къде да го сложим този терморегулатор.Ако го сложа в кухнята,където ми е по удобно дали ще постига зададената температура и в хола.Вече разбрах,че температурата на котела трябва да е на максимума,но така и не разбрах тези термоглави на колко да ги държа(и най-вече в спалните където не ми трябва висока температура).
Извинявам се че трябва да ми се обяснява като на малоумник,но ми омръзна да плащам високи сметки и всеки да ти дава различна информация.
Svezar - специалист
Ами слагаш регулатора там където стоиш най-много за да ти комфортно,ако при достигане на зададената температура в спалните ти се струва топло затваряш наполовина /примерно/ термоглавите и е логично при напълно отворени там където е регулатора при достигане на желаната температура и спиране на котела в стаите с наполовина отворени да е по-хладно ! Малко сложно го написах но надявам се схвана мисълта ми,тоест има значение на колко държиш вентилите в спалните а няма значение там където ти е терморегулатора понеже котлето "гледа" него а не на колко си отворил радиаторите :idea:
branko_d - специалист
Svezar написа:
branko_d написа:
и аз така си мислех, ама видях смс-а със сметката 70лв, варианта е да се догряват на ток.
А нашите в Правец имат сметка 40лв за газ ама топлото се пуска малко сутрин докато се запали печката на дърва и вечери за 1-2 часа за да се стоплят малко по-далечните стаи до който не стига достатъчно от топлото на печката :mrgreen:

да, ама са с малко бебе, нямат климатик и остава да се топлят с духалка и да крият, но според мен е малко вероятно
melanib - помощник
Ясно ми е ,че като затворя крановете на 3 температурата в двете стаи ще падне,но ще падне ли и потреблението на газ,което е основната цел.
И вечер ако сложа терморегулатора примерно на 18 градуса,в спалните където радиаторите ще са на 3 няма ли да стане хладно, или тогава ще ги увеличавам пак на 5.Уж го слагаме за по голямо удобство и икономии,а то ще стане едно непрекъснато въртене на кранове.
Никакво въртене на кранове - всички термоглави отворени, потенциометъра на котела на макс - това е режима. Калорматика си върши работата и не мислиш за нищо. Може би ще трябва само да се притворят секретните кранове на радиаторите в спалните за да се ограничи дебита през тези радиатори.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: