• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
melanib - помощник
Благодаря за отговорите!

Тези дни съм решила да си засека разхода на газ за 24ч. ,после като го сложат пак ще засичам.
Значи ако съм разбрала правилно,термоглавите на 5 във всички стаи,потенциометъра на котела на макс и да накарам като идват да го монтират да притворят малко секретните кранове на двата радиатора в спалните.Мисля засега да го направим през деня 21 или 22 градуса,а вечер 18.
Ако ни няма през деня за 2-3 часа,заслужава ли си да го оставям на друг режим или няма смисъл за толкова кратко да променям нещо.
Най-вероятно ще го поставим в кухнята(защото там стоим малко повече),въпреки че подозирам че в хола няма да може да достига тази температура.Но там мисля лятото да сложа още ребра на радиатора.
LazarGanev - "Велик майстор"
Секретните кранове в спалните трябва не малко да ги притворят, а да ги затворят до край и да върнат 1-1.5 оборота в посока отваряне. Тогава и в хола ще стане по-топло :wink:
melanib - помощник
Значи затварят докрай и после ги отварят отново с оборот и половина.Дано съм разбрала.
Направо ще имам да черпя ако намаля сметките за газ \:D/
melanib - помощник
След слагане на терморегулатора потреблението на газ от 9 кубика за 24ч. спадна на 5,5-6 кубика.Вечер е настроено на 18 градуса,но температурата изобщо не пада до толкова и котелът не включва.През ноща наистина е малко по хладно в стайте,но в никакъв случай студено.

Както и предполагах в хола не може да достигне желаната температура от 22 градуса и лятото там мисля до добавя още глидери.Те в момента са 20,казаха ми,че мога да сложа максимум още 5 след това ставало неефективно.Имам и една външна стена на която ще сложим гипсокартон и се надявам това да е достатъчно.
Благодаря за съветите.Трябваше отдавна да сме го сложили този терморегулатор.
melanib написа:
Направо ще имам да черпя ако намаля сметките за газ \:D/
melanib написа:
След слагане на терморегулатора потреблението на газ от 9 кубика за 24ч. спадна на 5,5-6 кубика.
Да не забравиш, ей! :-D
filmatoplo - майстор
Под терморегулатор -Стаен термостат ли имате предвид , каква му е марката , жичен или безжичен , та и други да знаят :wink: .
Ами не точно. Доста марки газови котли вече имат модулиращи терморегулатори, които не само изключват котела при достигане на стайната температура, но и управляват мощността на котела при доближаване на стайната температура (също и температурата на бойлера при едноконтурни котли). Управлението може да става по стайна температура, а може и по двете - стайна и външна. В случая се касае точно за такъв модулиращ стаен терморегулатор на Вайлант.
idunno - специалист
Лазаре, защо не обясниш на нас невежите как точно точно се модулира стохиометричното отношение от великя уред за модулиране на още по- великата марка Вайлант :-D :-D :-D
idunno, регулира се не стохиометричното отношение, а мощността. При промяна н мощността (модулиране) при кондензните котли стохиометричното отношение се запазва, защото има предварително смесообразуване, при конвенционалните котли се променя в допустими граници, няма как. А самото регулиране на това отношение се прави при първоначалния пуск - при кондензните с газанализатор, при конвенционалните - чрез избор на подходяща бленда в комина. Това ти го казвам от обща култура, не сервизирам Вайлант. Ако имаш други подобни специфични въпроси - давай на лични, за да не пълним темата със спам :wink:
idunno - специалист
Пошегувах се, нямам никакви въпроси, аз знам кои горелки и котли могат да се модулират или на български казано-да се променя по три начина стихиометричното отношение на сместта и затова питам как точно го правят Вайлант :) , защото питането на Филма си е правилно- на проточните газовикотли (тези на стената) просто им се слага терморегулатор бил той стаен, седмичен или както и да се казва и при достигане на темперетурата просто изключват котела.И понеже много се говори тука за модулиране мощността и зотова и въпроса ми - по какъв начин се модулира?
И за да няма неразбиране, аз отговора на въпроса го знам, питам нарочно, за да се изяснят на четящите какво точно им се предлага, когато се говори (от теб) за стаен регулиращ модулатор?Защото, ако това е стаен термостат, който увеличава мощността на горелката по определени заложени сценарийни криви въз основа външната и вътрешната темперетури, ние това сме го виждали и не е точно модулация :). Аз бих го нарекъл натъкмяване към обстоятелствата. :)
И в духа на темата-ако някой си мисли, че ако си монтира стаен термостат, седмичен или не, ще му се намалят с повече от 10% сметките за газ- е, не е точно така :).
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: