• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Случайно попаднах в сайта на стропува и много ме заинтригува информацията там.Ние се топлим с печка в едната стая и климатик в другата и направо ни писна през половин час да слагаме дърва и да плащаме по 300лв ток за климатика и духалката в банята.На пролет сме решили да си направим парно и ме интересува дали наистина като заредиш този котел гори няколко дни,без да слагаш гориво вътре?Ако можем да отоплим 100м2 етаж и да не слагаме през няколко часа гориво ще е супер!Благодаря предварително за отговора!
Manol P - помощник
LazarGanev написа:
Маноле, грешката ти е че си доверил само на един сайт. Това лв/кВтч предпочитам аз да си го сметна, като знам калоричността и цената в момента, защото може и да не знаеш, но цената на въглищата например скочи почти двойно последните години, а не знаеш това 0,05лв/kWh кога е смятано и за какви въглища. В момента има въглища по 200лв/т и по 400лв/т, пелети по 200лв/т и по 500лв/т. А де!
Лазаре, естествено, че знам за "просто тройно правило" и предварително съм проверил при какви цени е смятана специфичната цена в посочения сайт, а те са за Донбаски въглища-335лв/т; пелети-420лв/т. А цените в момента всеки може да ги провери. Към теб имам една молба - от къде мога да закупя пелети за 200лв/т, освен от Китай и то цял контейнер.
Manol P - помощник
mery_andjela написа:
Здравейте!
Случайно попаднах в сайта на стропува и много ме заинтригува информацията там.Ние се топлим с печка в едната стая и климатик в другата и направо ни писна през половин час да слагаме дърва и да плащаме по 300лв ток за климатика и духалката в банята.На пролет сме решили да си направим парно и ме интересува дали наистина като заредиш този котел гори няколко дни,без да слагаш гориво вътре?Ако можем да отоплим 100м2 етаж и да не слагаме през няколко часа гориво ще е супер!Благодаря предварително за отговора!
Вече има работещи котли Стропува в България, така че най-добре е да получиш информация от "първо лице" и то на място, а не да се доверяваш на драсканици по форумите.
mrmagooo - специалист
mery_andjela написа:
Здравейте!

На комбинирано на дърва и екобрикети 50:50 спокойно си цъка 20-24часа при 120квадрата при височина на стайте средно 290см.Иначе както ти каза Manol P звънни на представителството във Варна ще ти дадът номер на някой който е близо около тебе да видиш от първо лице !
BaiGrozdan - специалист
:x
Последна промяна от BaiGrozdan на пон яну 21, 2013 9:32 pm, променено общо 1 път.
BaiGrozdan - специалист
geniya написа:

П.П. Моята проста сметка за разхода за отопление при средно изолирана сграда е около 3.80лв./м2 на месец за твърдо гориво и 2.80лв/м2 на месец за ток на климатици +/-0.20лв и за двете сметки.При 22-24гр./24ч. за сезон 2012-2013год.Това е проста математика, който иска да ме обори :yawinkle:
Колега, не искам да те "боря" :lol: може да не сме в една категория.Сподели как ги сметна тия разходи?
Моята проста сметка, без да изпадам в подробности:
за 55-60 м2 апартамент южно изложение - 1м3 дърва на месец средно/60лв./ Х 6 месеца = 360лв. за сезон.
климатик - нямам, но по информация от колеги 0,5 квт.на час /за хитачи/Х 24 часа ~ 2лв. на денонощие при температури до около 0 и + градуса по целзии за една стая/хол ~ 20 м2/= 60 лв. на месец.А при -10 и надолу какво става?
Svezar - специалист
Придържайте се към темата че ако се почне кой колко и с какво топли става страшно :shock: Тия с климатиците не искат да чуват за прах и мизерия а другите с котлите им се смеят как си въобразяват че се топлят с тях а и двата лагера като стане въпрос за сметки и разход делят на 2 и колкото се получи толкова пишат....нема се излагаме сега :mrgreen:
LazarGanev - "Велик майстор"
Manol P написа:
Към теб имам една молба - от къде мога да закупя пелети за 200лв/т,
Колко тира искаш?
Благодаря за отговорите и съветите!Попитах ги колко ще струва монтажа,а те ми отговориха,че в нашият край не монтирали...
geniya - специалист
BaiGrozdan написа:
geniya написа:

П.П. Моята проста сметка за разхода за отопление при средно изолирана сграда е около 3.80лв./м2 на месец за твърдо гориво и 2.80лв/м2 на месец за ток на климатици +/-0.20лв и за двете сметки.При 22-24гр./24ч. за сезон 2012-2013год.Това е проста математика, който иска да ме обори :yawinkle:
Колега, не искам да те "боря" :lol: може да не сме в една категория.Сподели как ги сметна тия разходи?
Моята проста сметка, без да изпадам в подробности:
за 55-60 м2 апартамент южно изложение - 1м3 дърва на месец средно/60лв./ Х 6 месеца = 360лв. за сезон.
климатик - нямам, но по информация от колеги 0,5 квт.на час /за хитачи/Х 24 часа ~ 2лв. на денонощие при температури до около 0 и + градуса по целзии за една стая/хол ~ 20 м2/= 60 лв. на месец.А при -10 и надолу какво става?
Колега не четеш какво съм писал.Как го сметна 0,5kW/h за Хитачи, за колко кв.м. е това?
Писал съм 2,80лв/м2, което например:60м2 х 2,80=168лв, но 60м2 се покриват от 3климатика, защото обикновенно са около 3стаи.Писал че става въпрос и за 22-24гр. НО ЗА 24часа.То всеки ги намаля като го няма или ги спират, но оставиш ли ги за 24часа става такава сметката.Това е при т=0 до -5гр.Аз съм с два климатика и така излиза сметката.Топля 30м2 и сметката ми 130лв общо и работя в енергото и електромера ми е наред.Единия работи около 5-6ч. на ден, другия постоянно но на 19гр.
При теб с 1м3 топлиш най-много 20-25м2, другите слънцето ги топли и то помага, има и изключения...
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Въпрос за котел "Стропова" за дълго горене ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: