Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Интересна тема Лазаре, с поставяне на терморегулатор пусналата темата сваля разхода с 35%. Е просто няма такъв филм ако поддържа същите температури. Има само две обяснения - стои на по хладно, а и времето се беше постоплило последната седмица.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези 2 обяснения са добавка към първото. Истината е, че без терморегулатор котелът няма как да бъде управляван - управлението чрез температурата на водата е неприложимо за малки инсталации с 3-4-5 радиатора, чиято мощност е съизмерима с минималната мощност на котела. Термоглавите също са за по-големи инсталации. Наскоро бях повикан да си кажа мнението за една инсталация - кондензен котел работи само за един радиатор 15 ребра Н500, в хола има още 2 радиатора, но единият никога не се включва(10Н500), а другият изключва много бързо (15Н500), защото термоглавата е на 3. Котелът оставен на 50*С - включва за половин минута, изключва, почива 1 минута и пак включва. И така - 6 зими :)
ESPACE - майстор
LazarGanev написа:
Наскоро бях повикан да си кажа мнението за една инсталация - кондензен котел работи само за един радиатор 15 ребра Н500, в хола има още 2 радиатора, но единият никога не се включва(10Н500), а другият изключва много бързо (15Н500), защото термоглавата е на 3. Котелът оставен на 50*С - включва за половин минута, изключва, почива 1 минута и пак включва. И така - 6 зими :)
Тези са били някакви странни мазохисти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не че са мазохисти - така са им обяснили че е нормално инженерите от известна варненска фирма, официален вносител на тази марка.
melanib - помощник
И ние бяхме от тези "мазохисти".Просто никои не ни беше обяснил как най-ефективно да ползваме системата.Газифицирани сме от 7 год.,а едва от последните 2 техникът от Вайлант ни каза да не изключваме радиатори,а сега сложихме и просволутия терморегулатор.Преди това радиаторът в едната стая изключен напълно,лирата също,в другите стаи радиаторите на 2,5-3.И се чудех защо от всички съседи в блока ние все сме с най-високи сметки.

Да отговоря и на ESPACE,че през деня не стоим на по студено токолкото преди.Само вечер наистина става по хладно,но не е студено.То пък преди беше прекалено горещо за спане.Преди да сложим терморегулатора засичах само 2 дни -единия ден 9,5 кубика ,другия 8,4 кубика газ.Следващите дни разхода беше 6.7 ; 5.3 ; 6.16 ; 5.6 ; 5.7 кубика.Предполагам,че разликите идват от това колко топла вода сме ползвали.

От вчера сутринта до днес сутринта при това студено време 7.6 кубика.А преди тези 9.5 също не бяха измерени при много студено време.Така,че лично за мен има полза от терморегулатора.
liusien - специалист
Здравейте, майстори! Нямах възможност да влезна тук и да пиша, но сега ще се опитам да дам някакъв отговор на въпросите ви. Започвам с уговорката, че съм много виновен, защото върша глупост след глупост в къщи, поради една проста причина - в имота ми има построено малко "махленско" кафене, което беше на покойната ми вече сестра... :( Понеже тя няма наследници, аз и съпругата ми поехме работата в него, но по тоя начин си вкарахме таралеж в гащите!... Има битуване, че където има кафене - там е "златна мина"!... Нещо, което изобщо не е така! Когато са идвали "майстори" в къщи - събличали са ми по десет кожи от плащане, поради горните мисли на хората! В един момент ми писна и започнах да се боря сам, но както се оказва - с избора на тоя котел като мощност - сбърках много, но вече е късно за смяната му! Моля да ме извините за отклонението!...
Отговарям на Christo - относно техническите данни на котела, ще ви дам линкове за да видите какво пише в книжката на котела, а също така, когато ми пускаха газта преди години, бях купил стаен безжичен термостат, марка "Milux RF"... Не качвам нарочно снимки тук, за да можете да ги видите в естествен формат. В книжката пише, че минималните обороти на вентилатора в горивната камера са 1 400 об./мин. Също така пише, че не трябва да се променят, но аз ги намалих до 1 000 об./мин. с цел - по-малко обороти и съответно по-малка мощност!... Не знам дали съм прав, но непрекъснато гледам работата на котела, а той дори и при тия обороти - все си работи на 1 000 об./мин. Значи, и тази мощност му е в повече, но повече не може да се намалят!...
На ESPACE - От четири години съм на газ, живея в къщичка - 40 кв. м., но има сутерен, който е по-малък на квадратура... Да кажем грубо - около 70 кв. м. има отопляема площ. Живеем сами в къщи - няма съседи, правил съм си вътрешна топлоизолация... На етажа има три помещения - преходни, същото е и в сутерена... Има две бани... Преди години, имаше тръби с които се отопляваше и кафенето, но ги махнах и там сложих климатици за по-ефтино... :? Преди тая идиотска криза имах мечта да вдигна етаж на къщата за сина, но вече не мога и да си помисля за такова нещо... :( За това ми трябваше резерв от мощност...
На Vlado852 - Имам стаен безжичен терморегулатор, който беше вързан на предишния ни котел марка "Mora Top", но след махането на котела - не съм го свързвал терморегулатора и той ми е в наличност сега. Този стаен терморегулатор може да спира захранването с ток на котела... Не знам дали е удачно да се монтира, защото винаги когато спре тока, котела след това около пет минути "мисли", прави си някакви проверки или друго - не знам... Моля ви да ме ориентирате какво да направя........

Ето и линкове към снимките...

http://dox.bg/files/dw?a=8fa133824d
http://dox.bg/files/dw?a=ab10e77927
http://dox.bg/files/dw?a=a94b92d231
http://dox.bg/files/dw?a=6f9ae3ef17
http://dox.bg/files/dw?a=cd6d05a777
liusien - специалист
ESPACE написа:
liusien написа:

На ESPACE - От четири години съм на газ, живея в къщичка - 40 кв. м., но има сутерен, който е по-малък на квадратура... Да кажем грубо - около 70 кв. м. има отопляема площ. Живеем сами в къщи - няма съседи, правил съм си вътрешна топлоизолация... На етажа има три помещения - преходни, същото е и в сутерена... Има две бани... Преди години, имаше тръби с които се отопляваше и кафенето, но ги махнах и там сложих климатици за по-ефтино... :?
Пускаш една тема, отговаряш в друга - докато се ориентирам :? . С две думи- пишеш че имаш изолация. Не знам каква е тази изолация, ама според мен само името и е такова. Ще ти дам един съвет, дали ще си го сложиш не знам, пък и си е твой проблем. Ако искаш наистина да ти се намалят сметките си направи ТАВАННА изолация и то по добре от вътре, не отгоре над плочата. Почти съм сигурен, че нямаш такава, а това води поне до 35% по-високи сметки.
liusien - специалист
ESPACE написа:
Пускаш една тема, отговаряш в друга - докато се ориентирам :? . С две думи- пишеш че имаш изолация. Не знам каква е тази изолация, ама според мен само името и е такова. Ще ти дам един съвет, дали ще си го сложиш не знам, пък и си е твой проблем. Ако искаш наистина да ти се намалят сметките си направи ТАВАННА изолация и то по добре от вътре, не отгоре над плочата. Почти съм сигурен, че нямаш такава, а това води поне до 35% по-високи сметки.
Лелееее.... Извинявам се за недоглеждането! Ще копирам това, което съм писал и ще го преместя в моята си тема!... Но да отговоря на писаното тук - имам изолация на таваните на етажа. Сложен е три сантиметра пресован стереопор /не знам как му казвате тук/... Когато преди много години родителите ми правиха къщата, не им разрешиха масивно строителство с бетонна плоча. Тавана е гредоред - паянтова сграда го водят... :(
liusien - специалист
ESPACE написа:
Някъде излита тая топлина, ако не през тавана то през стените, дограмата :?
liusien - специалист
ESPACE написа:
Някъде излита тая топлина, ако не през тавана то през стените, дограмата :?
PVC дограма, петкамерна....

Тема "Огромна сметка за газ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: