• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lusynik - специалист
Здравей,колега.Интересен котел ползваш,може ли да споделиш повече инфо:на нафта ли си го караш или си го преустроил,какви разходи ти дава,каква му е подръжката,изолирал ли си го,какво му е КПД-то ориентировачно и ако не те затруднявам можеш ли да сложиш някоя снимка?Благодаря предварително!!!
naskontis - помощник
Колега Fen Казваш че си сложил нов радиатор а на снимката гледам като че ли не е нов и нищо чудно да е запушен Имал съм такъв случай и спасението е наистина нов Не е лошо да го вържеш по диагонал още повече че си без помпаДруг вариянт да го провериш е като спреш за момент другите радиатори и принудиш водата да мине само през него и ако е пак така значи е запушен
Fen - напреднал
lusynik написа:
Здравей,колега.Интересен котел ползваш,може ли да споделиш повече инфо:на нафта ли си го караш или си го преустроил,какви разходи ти дава,каква му е подръжката,изолирал ли си го,какво му е КПД-то ориентировачно и ако не те затруднявам можеш ли да сложиш някоя снимка?Благодаря предварително!!!
Малко ъп по темата ,засега събирам мнения така да се каже ..... още е студено и не ми се испуска наново цялата система /тъй-като нямам кран на студеният извод на радиатора/. Колега Lusynik , книжката с документацията на котелът отдавна е изгубена някъде, та ще ти обясна горе доло какво представлява.Котелът е производство на бившият завод металургия Горна Оряховица. Мощността му е 20000 Ккал или около 23КВ. Кпд-то му е 80% , мин разход 0.125Кг старата битова нафта, макс разход 2,5Кг гориво. Нее преправян и си работи на нафта. Изолация между горивната камера която е отдоло + казанът за водата над камерата и околните декорративни ламаринени стени няма , само въздушна междина, не мога да направвя снимки в момента. Има дозатор ,някаква френска марка прилича на тези дето са на класическите малки навтови печки.

Изходите за тръбите са на холендри , и са над 2 цола, даже навремето когато е монтиран дядо ми е правил някакви намалители за да го свърже към главните тръби (удебелените линии синьо и червно на схемата ми ) . По голям цолаж по голямдебит :cool: . Помпа няма , котелът се намира на приземният етаж на къща , а радиаторите са на горния етаж.

ПОради това че конструктивно е без изолация когато работи отоплява и помещението в което се намира , демек се едно си пуснал навтовата печка в стаята.
ESPACE - майстор
Какъв е шанса да си подал топлата вода отдолу? Горе долу така се получава при такова обръщане. Ако го свържеш долу-долу проблема 100% ще изчезне.
torbalan - Дървен философ
Помпа няма. Ако дебита е малък - през гърба да се сцепи, тоя радиатор няма да почне да грее като хората...

Филматопло каза какво трябва да се направи... Аз бих почнал със затваряне на другите радиатори един по един.
Ако дори при затворине радиатори не почне да грее като хората - значи някъде нещо по трасето е запушено.
В противен случай - май най-добре да се сложи помпа...
lusynik - специалист
Благодаря за инфото и за съобщението на лични!Не бях сигурен,че котела е същия,но вече съм убеден.Имам същия в напълно оригинален вид,или поне допреди 2 месеца.Преди 35-36 г., баща ми го купил втора употреба,като предвиждал да топли 2 етажа или около 220 кв.м. По много причини котела не влязал в употреба и така до месец януари тази година.От години го заобикалях в къщата на баща ми и се чудех за какво мога да го използвам,имайки предвид ,че е с димогарни тръби.Реших,че може да се преправи за работа с пелетна горелка.Преправянето беше лесно и стана бързо.Позволих си да добавя изолация от каменна вата 6 см. с алуминиево фолио и турболатори на димогатните тръби.Сложих и оригиналните капаци като махнах единствено резервоара за нафта,дозатора и регулатора на тягата.Получи се сносно котле.Ползвах го от края на януари до днес.Разхода беше като на другия котел.Останах доволен от опита.
П.П. Попаднах на снимка на един френски котел,който поразитело прилича на този ,та се чудя дали франсетата са взаимствали от нас или :-D
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с наполовина-студен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: