• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
На мен ми е по интересно следното. Имам студен бойлер с т. на водата 12С. Включвам бойлера 500л, загрявам до 60С, измервам с електромер изразходваната енергия. Влизам да се къпя, докато водата изстине, да речем не съм морж и под 30С вече ми е студена. Измерил съм колко топла вода съм ползвал с водомер. Колко ми е разхода на ел.енергия за затопляне на това изразходваното количество вода? На този етап загубите не ме интересуват.

Присъединявам се към мнението за отцепване. Но нека видим действащата инсталация и тогава ще може да се премести в темата http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 08#p496008
idunno - специалист
Виж, колега Zurlata, разликата между теб и мен е,че като си правя допускания :) , е че знам грешката, които тези допускания носят със себе си.Колкото до примера с буферчето и вентилаторчето, май на теб бях препоръчал да си купиш от ВХВПто една тънка книжка наречена Топлопренасяне, за да не се налага още 20 страници да се пише за една елементарна формула.
Призовавам всички преди да се нахвърлят върху екселските таблици и да коментират резултатите, да вземат да попрочетат малко из разни книжки, какво е топлообмен, топлоотдаване, топлопреминаване (все български думички), как се комбинират и какво се получава.Защото екселската таблица генерира резултат, а не добавя липсващо знание.
Ахмаков, ти сериозно ли питаш това за бойлера или се шегуваш-ако питаш сериозно m*c*dT е елемнтарната формула за тази сметка в която се пренебрегва ефекта на разслояване на водните пластове и топлообменът между тях, разни гранични слоеве, защото...абе на кой му дреме за разни дреболиите? :)
AntonBM - специалист
Ahmakov написа:
Би ли обяснил на невярващите, какво ще стане август месец, като започнем да "зареждаме" буфера. Дано да те чуят...че мене не искат.
Тогава топлината е много повече от това, което ни трябва. Ако буфера е с малък обем (дневен) той посмъртно не може да поеме това, което ще произведат колекторите. В схемите, които аз правя, първо с приоритет се загрява бойлера за къпане, а после всичко останало се “тъпче” в буфера. Ако ползвам вакумни колектори буфера може и да се взриви, ако няма предпазна арматура. Те запазват високо КПД и при висока температура на топлоносителя. С плоски нещата не са толкова страшни, защото те започват да излъчват много енергия към околната среда под формата на лъчиста енергия и тяхното КПД-рязко пада. Т.е. при тях се достига една максимална стойност на температурата, която е по-ниска от опасните и буфера не може да се загрее повече. Все пак на това не може да се разчита. Слагам си предпазна арматура и гледам да насоча топлината към външен басейн. Може и по други начини да се смъкне температурата на буфера – закриване на колектори, изхвърляне на гореща вода и т.н.
Буфера може да насочва топлина и към бойлера. Т.е. ако се изхаби бойлера буфера го загрява пак от акумулираната в него топлина. Така на практика имам двойно по-голям бойлер за през лятото.
Ahmakov написа:
Това означава ли, че над определен размер на изолацията, тя "спира" топлинните загуби? Изолацията "спира" или "забавя"? А топлинния капацитет на изолацията, дали няма да окаже някакво влияние? Делта Т намалява и започва да клони към нула, но площта нараства по бързо и започва да клони към безкрайност. А какво става с тяхното произведение, тук е разковничето.
Има и понятие време за компенсация на затоплянето (охлаждането).
Формулите които ползваме в случая не включват фактора време. Те разглеждат процесите в стационарен режим. Понятието време за компенсация на затоплянето се ползва при режим «отопление с прекъсване». Във формулите за определяне дълбочината на проникване на топлината в земя влизат и специфичният топлинен коефициент и плътността на почвата. Писал си, че площта клони към бекрайност, а делта Т към 0. Сам виждаш, че като умножаваме тези 2 стойности не може да получаваме реални резултати. Т.е. след една определена дебелина формулите ни губят точност. В моята таблица това се вижда от графиките които е направил Тани. За мен изчисленията направени по външни размери губят смисъл в момента в който графиката започне да се изкачва - повишаване на стойността на загубите с увеличаване на дебелината на изолацията.
По принцип в пълната методика за изчисляване на загубите трябва да присъства и фактора време и специфичния топлинен капацитет и още доста други неща, но те са отпаднали от формулите които ползваме, защото те са изведени при полагане на някой гранични условия в решаването на основните диференциални уравнения. Това води до неточност в моята и твоята методика, защото ние ползваме доста опростени формули. Просто в моята има и един допълнителен елемент Σ L. Ψ, който ти пропускаш. Той до някъде оправя кривата и я прави близка до тази, която се получава на цилиндричния буфер (нормално е те да са близки), но в крайна сметка и в моята методика си има заложена изчислителна грешка.
Ahmakov написа:
Не мислиш ли, че има разлика между съд в помещение и помещение вкопано, "заровено" в земята, за да правим аналогия.
След като дебелината на проникване на топлината е по-малка от реално вложената изолация се получава зона, която няма разлика с околната температура. Т.е. дали от там нататък съда е под земята или граничи с външен въздух е без значение. Там вече няма топлообмен. Това е много грубо казано, защото така погледнато топлината е тръгнала на някъде и не е стигнала до никъде, но в случая се ползват понятия които изключват фактора време и не се разглеждат неща като скорост и движение. За това и формулите, които ползваме не са верни за толкова големи дебелини на изолацията, но при по-малки те описват сравнително точно процесите.
Zurlata - специалист
:up: Еми добре си го обясни човека! :up:

idunno, ти все ме пращаш до ВХВП-то, ама аз пък да ти кажа друго, теорията и висшата математика са хубаво нещо, ама на практика нещата някой път са различни. Щото по твоите формули за критичния радиус r= lam/h , да приемем вата с lam=0.055 W/mK и конвекция отвън да речем 0.0001 W/m2(да допуснем че съм пратил буфера в космоса или съм го топнал в замръзнало езеро и отвин няма движение на флуид) излиза че критичния радиус е 550 метра! Демек при дебелина на изолацията от 0 до 550м всяко добавяне ще увеличава загубите и после ще почнат да падат, еми хубаво ама това не го вярвам на практика не е така от личен опит.! Също така по на ахмаков теорията с външната площ какво ще стане при дебелина 100 метра примерно, какви са загубите! Я кажи ти да видим какво мислиш!

Да предположим че ти си прав сметни следната задача: буфер диам.3м височина 3м, dT=80`C, изолация дебелина = 150см, lam изолация 0.05 W/mK какви са загубите на час и на ден. щото ахмаков ги вадеше 20 kW?

И после сметни същия пример със дебелина на изолация 10 и 100 метра , със всякакви допускания, формули и теории каквито си знаеш, отвън скорост на вятъра от 0 до 100km/h, вътре водата от пълен застой до движеща се с 20m/sec, заровен под земята, на 20 метра над земята, легнал, прав, крив, отвън боядисан с бяла и черна блажна боя, (може и с баячка до 10 метра от буфера също [-o< :-D ) .
Та ако искаш сметни тая задача без да ме/ни информираш с теории и формули, конкретно една таблица направи за всички възможни и не толкова, случай и тогава да седнем да обсъждаме резултати!
idunno - специалист
:-D :-D...като цяло мисля,че трябва да се съсредоточиш в правенето на нещо полезно.Ако мислиш, че има нещо в практиката, което преди това да не е било само формули на бял лист- много се лъжеш.Също така се лъжеш, че ще тръгна да смятам неща,от които полза няма.И много ми е чудно, като една проста функция и нейнната производна ти е трудно да проумееш, как ще проумееш неща като критериални уравнения(разни там пичове, като Нуселт, Рейнолдс и компания), защото точно те са замесени в примера, който си предложил със скоростите и т.н., прощавай, че не го дочетох.А, точно какви резултати ще тълкуваш... и от коя гледна точка... :)
И съвсем добросърдечно ти предложих книжлето, зашото е елементарно написано, иначе можеш да си свалиш безплатния Heat Transfer Handbook и там да намериш отговорите на въпросите, които те вълнуват. :-D Примерно за изолацията.
Zurlata - специалист
Аз полезните неща си ги върша за да си вадя кинти, а тук си дрънкам за кеф, и ако и може и нещо ново да науча още по-добре :-D !

AntonBM написа:
....Във формулите за определяне дълбочината на проникване на топлината в земя влизат и специфичният топлинен коефициент и плътността на почвата. ....
....По принцип в пълната методика за изчисляване на загубите трябва да присъства и фактора време и специфичния топлинен капацитет и още доста други неща, но те са отпаднали от формулите които ползваме, защото те са изведени при полагане на някой гранични условия в решаването на основните диференциални уравнения.....
Антоне ако имаш тези формули в червеното горе или линк към тях, но не само за земя, а за какъвто и да е материал, може ли да ги споделиш, че ме заинтригуваха? :? :prayer:
idunno - специалист
Пробвай равенството на Максуел и дано електромагнитните вълни те...вълнуват :partyman:
да се включа в научният труд

Какво стана с избретението на къде върви?

това ми е по интересно че се загубих из тез формули. (да не се обижда никой)
Колеги ето ви малко практична информация от Чехия.Те акумулират топлина,като на 15kW мощност,слагат буфер 1000л.Използват буфери с насипна изолация,може би перлит,в кутия от гипсокартон например.Буферите се намират във сградата и топлинните им загуби естествено са също в сградата,т.е. нищо не се губи.Когато няма място,твърдят,че имало буфери оформени като канапе или мебел,изолация като на битовите бойлери ,тапицерия отгоре и т.н.Идеята е неизбежните загуби при всички случаи да се използват,това обезсмисля притесненията за перфектната изолация.А колкото до топлата вода през лятото- енергията от слънцето е чиста аванта и е безсмислено да се инвестира в скъпо оборудване,достатъчно е да върши работа,пък да губи колкото си ще.Аз използвам скъпа и високоефективна камина с водна риза,естествено защото горивото го плащам,но слънчевия колектор за летния сезон ми е самоделка и всичко ми е отдавна изплатено,в сравнение с предишните ми сметки за ток.
filmatoplo - майстор
Ahoj Viks 69 :) , колегата търси идеалната изолация за да събира топло през лятото :wink: , представи си ако акумулатора изпуща топло през това време , едно че до зимата няма нищо да остане -второ ще си има лятна сауна .
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: