Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добър ден. :)

Преди около година се захванах с ремонта на къщичка близо до София. Доста неща свърших за тази година, даже успях да се нанеса в нея точно на 29 декември. :)

Общо взето всички инсталации и ремонтни работи по нея съм извършил сам или с помощта на приятели.
Имам котел за отопление и бойлер 150 литра с две серпентини за подгряване на вода за битови нужди. Зимата беше добре, котелчето подгряваше водата, но дойдоха топлите дни и вече е малко гадно да паля котела, за да си подгрея водата. Даже онзи ден си мислих, че не се вярва;, че ще паля котел за отопление по къси панталонки. :D

Та реших, че е време да доразвия системата и да добавя слънчев колектoр, който да отмени работата на котела в топлите дни.
Обърнах се към фирма, но определено цените, които искат за монтаж и за окомплектоване на системата в момента не мога да отделя.

Реших, че ще се справя сам, поразчетох се и добих някаква представа за нещата.

Закупих панел 2,7 кв.м производство на Сънсистем. В момента финалазирам стойката за закрепването му. (Забравих да спомена, че нямам скат гледаш директно към юг, така че ще се наложи да монтирам панела перпендикулярно на билото. Днес предполагам, че ще съм готов.

Закупих деференциален регулатор на Интиел 3.1. Позачетох и видях, че са добро решение. Поне са бюджетно. Цената от 87 лева е къде къде по-приемлива от 840-те лева, които ми поискаха за "готова слънчева система за управление."

Взех помпа Грюндфос 25-4, която смятам, че ще свърши работа. За захранване ще използвам UPS-a, който съм предвидил за котела ми.

Имам разширителен съд CEMM 18 литра Solar. Ще използвам него.

Купих си антифриз. Още ми е чуденка как ще напълня системата, но това ще го мисля накрая.

Имам автоматичен обезвъздушител, който ще монтирам в горната част на слънчевия панел.

Знам, че трябва да си купя и предпазен клапан.

Решил съм да изпълня системата с медни тръби диаметър 18 мм с дебелина 1 мм на стената (мислех, по 0,7, но магазинчето, което ще работи по празниците, не разполагат с такива, а не съм сигурен какво точно ще ми трябва , за да се запася предварително). Ще взема и изолационни тръби за медните пътища.

Молбата ми е да ми помогнете да допълня елементната база, за да може системата да е функционална. Говоря за основни неща. Може и глезотийки да обсъдим, ако е полезно мога да добавя нещо.

Идеята на темата ми е хем да ми помогнете да се справя, хем в последствие може да синтезирам нещата и с малко снимков материал да направя една тема, която да е впомощ и на други тръгнали по моя път.

Позачетох се из темите тук, но от тема на тема се изгубих и се обърках. #-o

Благодаря предварително за споделените мнения.
Andri01 - майстор
Най-елементарната система за БГВ-Drain Back !! Няма нужда от UPS,от пропилен гликол,от съд под налягане.Помпа,фиртър,кранове, допълнителен съд и тръбопровод.
Сигурно си прав, не споря. Преполагам, че има различни системи и различни решения.

Не това ми беше целта на темата. Не съм специалист в областта и не ми се иска да изградя системата, да има нещо пропуснато и да пусна тема, в която вече да питам за проблем. За основните елементи съм наясно, но за дребните като клапани, кранчета - не съм.
Искаше ми се да съм подготвен, но от мълчанието мога да си правя няколко извода.
Или съм някакъв неоткрит гений :D, нищо не съм пропуснал и системата е ток и жица, или съм редко проЗд и не ви се разправя с мен, или като стaри форумджии вече ви е писнало да повтаряте едно и също. :D:D:D

Надявам се да се престрашите и да ударите един ред с препоръки. ;)
Andri01 - майстор
Ако е конвеционална система-обратен клапан,кранове преди и след помпата/за отсичане,аз съм сложил и към серпентината/но системата ми е друга/,ако е под налягане-предпазен клапан,обезвъздушителен клапан/автоматичен/.Предвиди кран за зареждане . И много тефлон-лента!Извинявай,ако нещо се повтарям.
syncho - майстор
Моя съвет е да ползваш ръчен обезвъздушител вместо автоматичен. При едно забиване на системата (а то ще се случи със сигурност рано или късно) ще губиш течност под формата на пара през автоматичния. Сложи си и една клапа някъде, която да не позволява да се получава естествена циркулация и да ти охлажда бойлера през нощта. Кранове си сложи задължително на серпентината на бойлера - това е един вид застраховка, ако нещо се случи да можеш да отцепиш бойлера. Трябва да провериш панела на какво налягане работи, за да си определиш на какво налягане да си вземеш предпазния клапан - 6бар най-често май се слагат. Кранът за пълнене можеш да го направиш, така че да е и за източване (т.е. най-ниска точка). Изолацията гледай да е добра и в никакъв случай сивата (мирелон), която масово се предлага по магазините. Трябва да е гумена препоръчително е да е поне 19мм дебелина на стената, а ако ти е много висока цената може да минеш и с 13мм дебелина, но не мисля че ще е голяма разликата в твоя случай.
filmatoplo - майстор
Преди стана дума че, възвратните клапанчета в оригиналните помпени соларни групи сдават багажа , и вечер се охлажда инсталацията .Та и аз го констатирах , монтирайте допълнително възвратна клапа или ел задвижка . :wink:
lux_e_on - специалист
Медната тръба за един панел Ф15 да не кажа 12,на помпената група слагаш кран преди и възвратна клапа(с метална шайба и гума)преди крана и след клапата по един тройник с по едно кранче за въртене с хидрофор(като го въртиш затваряш крана преди помпата за да не върти на късо през нея а през инсталацията),помпата смуче от долния щуцер на серпентината,а на горния правиш антигравитачна кобилица(спирачка) със страна 20 пъти Ф на тръбата.На серпентината кран слагаш само на горния щуцер(щото си имаш на помпата)макар че аз не слагам за да не се скапе серпентината ако е затворена и грееш бойлера на ток.На двата щуцера по един холендър,по един тройник и по един автоматичен обезвъздушител,а горе соларен обезвъздушител или ръчен.Спазваш наклони като при парно.За управлението мисля че обикновенното на Теси е по-добър вариянт щото е 100 кинта ,а има модулация на помпата според сондите.И да не забравиш да отвориш крана на помпата след като повъртиш с хидрофора и преди да пуснеш системата,и гледай силиконовата сонда да я сложиш горе на панела.

Тема "Изграждане на система със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: