Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ivo_Ray - помощник
Здравейте.
След няколко месеца ще ми предстои изграждането на отоплителна инсталация на едноетажна къща с 3 стаи.
Отопляемата площ е около 40m2. Предстои слагане на сериозна изолация и хубава дограма.
Тъй като съм решил да изградя подово отопление, сега търся термопомпа въздух вода. Иска ми се да намеря някаква по бюджетна но не намирам.
Говорим само за отопление. Охлаждане не искам да има.
Попаднах на термопомпените бойлери на елдом. http://www.eldominvest.com/bg/category/21.html
Сега ми се върти в главата, да си въртя подовото отопление през такъв термопомпен бойлер.
Цената на тия термопомпени бойлери според мен е приемлива. Според вас има ли по удачен и бюджетен вариант?
Въобще звучи ли ви разумен вариант?
igt - специалист
На Ерато термопомпените бойлери са по-евтини, но участник във форума, който има такъв, беше писал, че е ефективен до -5 градуса.
dokobg - специалист
На времето имахме камина с водна риза която беше свързана със серпентина към бойлера. Една вечер реших да пробвам нещо. Не съм слагал дърва в камината до късно, а пробвах да поддържам топлината в 3-те радиатора по 1,5 метра само от серпентината на бойлера с включен нагревате 3kW. (Надявам се разбра какво имам предвид). За по малко от 3 часа температурата на водата в системата падна от около 55-60 С до 25-30 С, при положение че нагревателя на бойлера не се е изключвал за тези 3 часа. Имай предвид, че водата в бойлера беше топла на макс когато спрях да слагам дърва и пуснах нагревателя на бойлера. Той е 80 литра. Незнам колко вода имаше в трите радиатора + общо 30 метра тръби, но 3kW не успяха да ги стоплят.
Ivo_Ray - помощник
Здравейте.
Ще ги проверя Ерато, как са като цени.
dokobg, като мощност не знам дали 3kW ще са ми достатъчни.
Въпросът ми е дали въобще е възможно като принципна схема, (външно тяло -> бойлер за подово) Термопомпите въздух вода, с вътрешно тяло са ужасно скъпи...Също се чудя, дали има вариант да свържа към цялата работа и бойлер за БГВ ? Тоест термопомпеното външно тяло да топли водата за бойлера за подовото отопление, да топли и БГВ.
Ivo_Ray - помощник
Явно никой няма подобен опит, ще го мисля... като го направя ще споделя какво и как е станало.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще стане, кое те притеснява? Ерато продават 2 вида термопомпи - едните са с пластинчат топлообменник във външното тяло, другите са с топлообменник (серпентина) в бойлера. И двата можеш да ги ползваш, само трябва да решиш въпроса с управлението.
2v6 - майстор
Ivo_Ray написа:
Здравейте.
Ще ги проверя Ерато, как са като цени.
dokobg, като мощност не знам дали 3kW ще са ми достатъчни.
Въпросът ми е дали въобще е възможно като принципна схема, (външно тяло -> бойлер за подово) Термопомпите въздух вода, с вътрешно тяло са ужасно скъпи...Също се чудя, дали има вариант да свържа към цялата работа и бойлер за БГВ ? Тоест термопомпеното външно тяло да топли водата за бойлера за подовото отопление, да топли и БГВ.
По-добрия вариант е обратно - подовото да ползва вода от БГВ-то. БГВ ти трябва целогодишно така че първо него подсигури с резерв мощност за подовото.
Важно е само холендрите и фитингите да не пускат ръжда :!:
Ivo_Ray - помощник
2V6 идеята ти ми харесва
Мислих по темата и драснах една схемичка.
За нещо такова ли говориш ?
Така както съм го направил дали ще стане?

Прикачен файл

Draw1.JPG
Draw1.JPG (105.18 KиБ) Видяна 10119 пъти
2v6 - майстор
Ivo_Ray написа:
2V6 идеята ти ми харесва
Мислих по темата и драснах една схемичка.
За нещо такова ли говориш ?
Така както съм го направил дали ще стане?
Има един проблем - каква е тази температура 65 градуса?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е по-малкия проблем мисля. По-големия е, че за БГВ се ползва водата, която циркулира в отоплителната инсталация

Тема "Водно подово захр. от термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: