• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Идеално ,от какво е направено.Трябва да се изолира всичко и тук малко ще се затрудниш но с повече старание ще успееш да запазиш видимуст на тръбичката за нивото Виж как е закрепена към щуцерите, защото при теб може да се заформи около 0,2-0,3 атмосфери налягане и ако не е закрепена добре тази тръбичка да се измъкне щото този съд е проектиран да работи до близки към нулата налягания!
Andri01 - майстор
Допълнителния съд / по мой чертеж/ и емайлирането му вътре ми излезе 47лв. Ако имаш ръжда в системата филтъра ща свърши някаква работа,но с времето има опастност да се запушат тръбичките на СК. Също така мерителната тръбичка/ при мене е прозрачна 16мм. найлон/ се зацапва.Системата е изпълнена с ППР тръби със стъкломат ,а връзките към СК и серпентината с гъвкава неръждавейка 16мм.. Температурата на входа на бойлера ми сега стига до към 83градуса /настройката е на 85 /.
kalin72 - майстор
Взех контролера на Теси :)
Относно тръбите, тъй като системата не би трябвало да вдига дан 100 градуса, добър ли е варианта да направя връзките между колекторите и тръбата до дренажния съд с гофрирана неръждавейка, а всичко останало в ППР тръба с алуминиева или стъклена вложка?
Ето тук http://www.toplomax.com/pdfs/BUL_Solarna%20Centrala.pdf на 9-а стр. има система, при която дренажния съд е включен в студената вода.
Какви са съображенията при избор на сечението на тръбите - защо трябва да се използват f16 при условие, че изходите на колектора са 3/4 (при мен и изходите на серпентината са 3/4)
kalin72 - майстор
Попаднах на страхотен документ, описващ кое как трябва да бъде, и защо, при drainback системите :)
Оказва се, че помпата може да бъде навсякъде под нивото на дрейнбек резервоара :) И други интересни факти :)

http://www.ecs-solar.com/ECS-Ch_2.pdf
saraneron - специалист
Вече си на правилното място!Разказвай какво си направил за да знаят и други ,които искат да си изградят този тип система!Помпата е препоръчително да е на 1.2м под нивото на съда .Там всичко си пише и няма нищо сложно .
Andri01 - майстор
saraneron написа:
Вече си на правилното място!Разказвай какво си направил за да знаят и други ,които искат да си изградят този тип система!Помпата е препоръчително да е на 1.2м под нивото на съда .Там всичко си пише и няма нищо сложно .

Помпата трябва да е под нивото на съда ,с цел да не "глътне "въздух. А дали е на 5см или на 2м няма значение. Колкото е по-къс пътя до колектора,толкова по-облекчена ще тръгва помпата при работа.
А как си монтирате слънчевите колектори върху керемиден покрив?

От магазина от който купих колектора обясниха, че пробиват направо керемидите и с "видия патент 8х200" захващат винкел (не стана ясно дали е цяла рамка или само долу и горе) върху покрива и съответно захващат за него СК със самопробивни винтове.

Аз като че ли към момента съм решил от шина с дебелина 4 мм да "извъртя" 4 покривни куки (има много модели в нета) и на тях да захвана два винкела от горе и долу и съответно на тях СК.

Продължавам да търся по-добри идеи!!!
Andri01 - майстор
Към СК трябва да ти дадат схема на монтаж ,4бр. планки за монтаж на наклонен покрив-на вид са "П" образни,с 2 отвора 8мм. Също така има 2 шини с дължина та на тясната страна на СК /ако се монтира вертикален/. Планките се захващат към гредите на покрива,след вдигане на 4бр. керемиди. След монтажа им /може да се наложи да се режат керемидите/ се уплътняват със лента SIKA.
kalin72 - майстор
В момента правя стойките за колекторите, проблема е, че няма електрожен, и завися от други хора..но до неделя всичко трябва да е готово, и да работи :) Ще гледам да кача снимки довечера.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Изграждане на слънчева система за отопление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: