Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1wvm - специалист
ivanovbg за да ги нарисувам схемите,сигурно съм мислил доста,за да ги свържа по схема 1,а и толкова мога.
За диодите сигурно си прав,но все пак съм обозначил посоката на циркулация,на самата помпа.Ще съм ти много благодарен,ако качиш схема на свързване на паралелни бойлери.
ivanovbg - майстор
Ok. Схемата е като на фиг 1 , но с малка разлика - помпата е на топлата вода - не и пречи температурата, но и облекчава доста работата при отворен кран на топлата вода. Ще кажеш - все е тая, но не е - не трябва да преодолява хидравличните загуби в бойлерите когато черпиш от единия. Отделно като работи помпата ползваш и топлата вода от другия бойлер. Работи по посока на пада на налягане и или трябва да е двупосочна или две помпи със съответните клапани за да не се байпасират. Даже с клапани е по добре защото когато има денивелация м/у бойлерите повече от 60см има постоянен топлообмен и помпата трябва да работи отвреме на време за да го компенсира. Колкото по малко време и с по малко натоварване работи помпата - толкова живота и е по голям. Не на последно място е и котления камък. Да го засмуква ... В зависимост от твърдостта на водата може да се наложи да чистиш бойлерите доста често. Другото което е възвратния клапан с пароизпускателя да е само един в началото на линията, иначе помпата трябва да го преодолява за да помпи, което я натоварва излишно. Ако искаш можеш да сложиш близо до другия бойлер само пароизпускател.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (26.43 KиБ) Видяна 3315 пъти
lz1wvm - специалист
ivanovbg схемата,която си дал вече съм я направил и не работи,както казах.И тя е от картинка 1 на моята снимка.Ако нямаш конкретно предложение за паралелно свързване на бойлери,не пиши в тази тема.....
:partyman:
ivanovbg - майстор
Как ще работи като си я направил на опъки. Сложи помпата на топлата вода и тогава ще видиш.
lz1wvm - специалист
ivanovbg написа:
Как ще работи като си я направил на опъки. Сложи помпата на топлата вода и тогава ще видиш.
Ти изобщо прочете ли какъв ми е проблема,че тръгна да пишеш за циркулационните помпи. :idea:
ivanovbg - майстор
LazarGanev написа:
Не че не може, но според мен не е добре това връзване. Така ще се получи хладка вода в двата бойлера, особено ако не управляваш помпата по никакъв начин. Най-добре е помпата да черпи от горещата тръба на соларния бойлер и да я вкарва в горещата тръба на котелния. Така водата ще си остане разделена на слоеве. И трабва да помислиш как да управляваш помпата за да не се изпразни топлата вода от соларния. Тя ще трябва да включва за кратко време - може би от датчик в средата на бойлера.
И колегата по преди ти го е казал, ама ти - наопъки. Ако бях прочел цялата тема и това мнение - нямаше да се мъча да чертая. :partyman:
ivanovbg - майстор
Дори и в твоя обратен вариант системата пак би трябвало да работи, макар и с по хладка вода заради джуркането и в бойлера от помпата. Проблема е или в мощността на помпата заради голяма голямата денивелация или е много китайска. Друг проблем е евентуално запушване с което силно се намалява дебита на помпата от котлен камък или некачествен монтаж. За колко време изравнява температурата в бойлерите? Предполагам можеш единия да го оставиш студен и после да включиш помпата и да видиш. Оттам, гледайки дебита на помпата по каталог можеш да си направиш съответните изводи.
lz1wvm - специалист
Сега са свързани по първата схема,като левия бойлер е на първи етаж,а десния на втори.Загряването и циркулацията работят.Но се получава следното,при свършване на топлата вода на левия бойлер,водата става почти студена,макар че в десния бойлер има топла вода
ivanovbg това като информация,сигурно си го изтървал.Така че не пиши за циркулация на помпата и други глупости,и дали да бъде на топла,или студена вода ,и на къде да върти.
Просто прочети мнението,и ако може да помогнеш,пиши.Ако не знаеш,не се обаждай.
ivanovbg - майстор
lz1wvm написа:
Сега са свързани по първата схема,като левия бойлер е на първи етаж,а десния на втори.Загряването и циркулацията работят.Но се получава следното,при свършване на топлата вода на левия бойлер,водата става почти студена,макар че в десния бойлер има топла вода
ivanovbg това като информация,сигурно си го изтървал.Така че не пиши за циркулация на помпата,и дали да бъде на топла,или студена вода ,и на къде да върти.
Просто прочети мнението,и ако може да помогнеш,пиши.Ако не знаеш,не се обаждай.
Прочел съм го и затова. За да има в горния топла вода значи циркулацията спира по някаква причина или е много малка по проект. Помпата работи ли тогава? След колко време пак изравнява температурата? Ако съм у вас за минути бих разбрал. Но така само с твоите никакви обяснения...Каква помпа си сложил? Колко вата е? Какъв дебит има? Ако е 30 литра в минута би трябвало за минута пак да изравни температурите.

Като гледам май само аз се опитвам да ти помогна. Не ме карай да съжалявам за това :?

Тема "Термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: