• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
dimitarbg можеш да му намалиш теглото като свалиш стъкларията и после я накачиш след като си монтирал колектора.
dimitarg - специалист
syncho написа:
dimitarbg можеш да му намалиш теглото като свалиш стъкларията и после я накачиш след като си монтирал колектора.
Полезно, не го знаех.
kalin72 - майстор
dimitarg написа:
syncho написа:
Полезно, не го знаех.
Че то това е едно от предимствата на тия колектори, изтъква се наляво и на дясно :)
dimitarg - специалист
kalin72 написа:
dimitarg написа:
syncho написа:
Полезно, не го знаех.
Че то това е едно от предимствата на тия колектори, изтъква се наляво и на дясно :)
Така е, но погледни и от другата страна: човек, който за първи път вижда такова чудо на живо, страх го е че ще счупи нещо и ако трябваше да са отделно шишетата, нямаше да идва сглобен.
kalin72 - майстор
АМи то човек е хубаво да се поинтересува за нещото, когато го купува, кое как е, що е, може ли това, онова...все едно да си купиш кола, и да не знаеш, че имала ABS...примерно :) Не е фатално де, затова има и форуми :)
Да, разглабят се, но е хубаво и в магазина да са те консултирали, а не само продали стоката...
dimitarg - специалист
Магазина отдавна развива дейност, но това беше първият продаден вакумно тръбен слънчев колектор U-pipe. Поръчах го, чаках по-малко от седмица за доставка, информация - 0.
Evgeniy - майстор
Два винкела на Г отгоре с мрежа ще те предпазят и ще позволят да вдигнеш температурата от 35 на 50, ако увеличиш ъгъла с 20 градуса. За тях ти трябват обаче 65 см изхвърляне напред.
Evgeniy - майстор
Между другото специално съм го смятал и бях много ентусиазиран за балконна система.
Само ако обърнеш монтажа - тръбите да са хоризонтални, а не вертикални, ще постигнеш огромен резултат. При ъгъл > от 30 градус по вертикала на слънцето (в 99%) ще имаш 100% огряване на всички тръби.
Ето при тази опитна постановка направих 50 градуса в 110 литров бидон с 15 тръби без помпи и контролер, само термосифонно:
viewtopic.php?f=10&t=42070#p500270
Това е и предимството на балконните системи, че колектора може да е по ниско от бойлера и няма нужда от помпа и контролер.
Ние монтирахме наскоро слънчеви колектори, но нашите са на покрива. Иначе доста материал изчетох и голямо чудене беше дали ще са достатъчно ефективни. Сега сме доволни от избора. Нашите са тръбни колектори,доста инфо може да се намери тук:
http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE% ... 0%BB%D0%B8
dimitarg - специалист
Евгени, полезно инфо, благодаря.
Колектора ти, тип гореща тръба ли е или У-тръба?
(За съжаление местото не позволява да го завъртя с хоризонтални тръби, и не ми се ще да загрозявам още блока, като му сложа мрежа.) Мисля да сложа на терасата още един балконен тип (90см тръби (гореща тръба)), но за целта трябва да го преправям (отрежа една част, а не знам дали е възможно). Някой преправял ли е вак.-тръбен колектор тип гореща тръба?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: