Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivkacom - помощник
Кацам тук с въпроса - Има ли смисъм от ОВК проект.
Та :)
Купихме си къща. И се започна с търсене на съвек как да се отопляваме.
Е всеки различно казва. :roll:
От днес се замислям за ОВК проект.
Идеята ми е да дойде специялист и да каже кое, как и защо.
Дали проектанта ще ме посъвтва за това кое е най удачно в нащия случай?
Колко струва едно такова удоволствие?
Моля за мнения :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Удоволствието струва 300-500лв. Струва си, ако попаднеш на добър проектант си струва повече, но съм попадал на проекти, дето не струват и пет пари :)
ivkacom - помощник
Е те това ме мъчи и мен.
То е същото ако попаднеш на фирма която да ти направи офертата и проекта и изпълнението.
Нооо страшно много се притеснявам дали си струва.
Всеки хвали него си.
А наистина до сега не съм чувала за обикноченно домакинство което да плаща за такива неща, но според мен е разумно решение и решение за цял живот
Или с две думи - поне според теб- няма смисъл :)
Или просто форума е такъв - направи си сам ;)
kalin72 - майстор
Ако четеш форума, и то сериозно го четеш, и разбираш прочетеното, може и сам да си направиш проекта, да го пуснеш тук да го валидират знаещите, и да се заемеш сам с неговото изпълнение. Не е толкова сложно, колкото изглежда отстрани. Аз дадох много пари на некадърна фирма, Ератерм, които изпълниха една неработеща отоплителна инсталация, та се наложи с помощта на хора от този форум да преправям всичко, и вече съм доволен от резултата :)
Откъде си, за да видим дали няма някой знаещ около теб...
ivkacom - помощник
Да така е. Но наистина грам нищо не разбирам.
Уж чета- но ства по-зле :) Всеки сам за себи си намира решение. А всеки обект е уникален сам по себе си.
Най много да сътворим някоя бомба :)
От Ловеч съм.
saraneron - специалист
Н е свързано с въпросът ти!Малко в страни ще бъда.Първият въпрос ,който ще ти зададе проектантът или консултантът ще е каква система искаш да ти се изгради, за да прецени накъде да насочи усилята си за да ти помогне ,а това ти ще решиш в зависимост от финансиите и екстрите ,които искаш да имаш,както и от вида на жилището , което притежаваш ,като конструкция и вътрешно разпределение.Дали е селска стара къща или по-ново строителство ,или панелен, или тухлен апартамент, или нещо друго?Парно с котел на дърва ,на дърва и въглища, на пилети,кобинирано ,парно на камина на дърва , камина на пилети,газово котле ако сте газифицирани,печка готварска с водна риза ,отопление с топъл въздъх по въздуховоди,подово ,с радиятори ,конвектори,комбинирано, климатици , топлинни помпи със сондаж има ли деца ,а възрастни които да ,,поддържат огъня,,и т.н..Всяко поотделно си има и добрите и лошите страни, както като комфорт ,така и като цена на изпълнение и после на експлоатация.Някой казват, подово, друг казва радиятори алуминиеви, друг ,не не,ламаринени,МНЕНИЯ БЕЗБРОЙ,важното е ти да си прецениш в кой сегмент попадаш ,какви са ти финансовите възможности ! Друга бира е проекта и трета бира изпълнението!Като гледам си мераклия,затова повечето хора ще ти препоръчат да започнеш с изолацията ,ама както си пише по книгите а не 4 см.студиопор........и до там.Моето лично мнение е несъвместимо много с този форум ,но ще си позволя да го изкажа . Ако е за апартамент, много добра изолация ,плсюс хубави климатици ,ако ги понасяш и дървата не са ти от евтините!За къща ,ако е на един етаж също е добре стига пода да е изолиран перфектно.Ловеч, лятото си е жега а жегите в България вече са си проблем .Сподели за твоите желания и намерения ,а колегите ще дадат добри съвети но изборът ще си е твой! Пиши смело и подробно за да не гадаем кое как е!Желая успех!

Тема "Проект ОВК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: