• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
didosman - помощник
Никой не ми писа в другара тема,за това реших да пиша в нова та на въпроса...консултирах се и разбрах,че през летния сезон се повишават цените и на частите за локалното парно и реших да купувам сега глидерите като за начало,че те излизат наи-скъпички от всички.Ще вземам тази камера,на която и дават 16kw водна риза и 5kw на самата камера.За да знам точно да ли ще ми е достатъчна тази мощност споделете какво точно да вземам впредвид мощността на водната риза или общата мощност на камерата.До колкото знам трябва да е на водната риза.Общата мощност на глидерите ми е 12.2+3 за боилера=15.2 спрямо 16 на водната достатъчни ли са?
п.п.Глидерите са италиянски,60см с по 6 ребра отстрани и мощност от 185w.Като качество по-добри ли са от българските Ерато да кажем? Какви са вашите наблюдения.Благодаря за вниманието.
Изображение
theurgist - специалист
За глидерите добре, по добри са от българските с гаранция, иначе за камината смятаи си само за водната риза и според мен щом си сметнал 15kW ти трябва поне 18-19kW, защото в нито една фирма до сега не ми казаха как смятат киловатите ка камините (най-верочтно и те не знаят). А и нека има малко резерв :) Надявам се да ти бъда полезен и успех в начинанието.
dalgia - специалист
Предполага се , че камината ще излъчва 5Квт.Т.е. в помещението в което ще я монтираш , ако се помества в тези киловати и няма П-образна или
Г-образна форма не са ти необходими радиатори.За другите помещения
си ги смятай по водната риза.Кубатурата умножена по 70вата ти дава неоходимата мощност във ватове , делиш на 1000 и получаваш киловатите.
sez_djebel - специалист
didosman написа:
Никой не ми писа в другара тема,за това реших да пиша в нова та на въпроса...консултирах се и разбрах,че през летния сезон се повишават цените и на частите за локалното парно и реших да купувам сега глидерите като за начало,че те излизат наи-скъпички от всички.Ще вземам тази камера,на която и дават 16kw водна риза и 5kw на самата камера.За да знам точно да ли ще ми е достатъчна тази мощност споделете какво точно да вземам впредвид мощността на водната риза или общата мощност на камерата.До колкото знам трябва да е на водната риза.Общата мощност на глидерите ми е 12.2+3 за боилера=15.2 спрямо 16 на водната достатъчни ли са?
п.п.Глидерите са италиянски,60см с по 6 ребра отстрани и мощност от 185w.Като качество по-добри ли са от българските Ерато да кажем? Какви са вашите наблюдения.Благодаря за вниманието.
Изображение
Имай впредвид, че щом производителят казва 16 кв.за водната риза - значи е вярно! Иначе казано радиаторите ще загряват идеално , но само ако "поддържаш огъня". Много хора си мислят ,че като направят парно и ще са на топло с 5 куб. дърва. Истината е че дори при мека зима за парното отиват поне 10-12- куб. И все пак ако искаш да ти е топло извикай специалист понеже дори и с горещи радиатори понякога стаите остават студени! :? Дали ще ти е топло зависи да речем от - прозорците и тяхното уплътняване, има ли къщата (апарт.)някаква изолация - външна или вътрешна, правилно ли е изчислена мощнстта на радиаторите и не на последно място -дърпа ли ти комина!? По принцип колегата е прав за това че някой и друг киловат на водната риза в повече не е излишен... Надявам се да съм ти бил от полза.- Сезго :)
didosman - помощник
Поиграх си да направя ориентировъчна схема на апартамента ми и кое как мисля да разположа.Два кръга-един към самичкият радиатор и другия към останалите,бойлера и лирата.Коефициента по който съм смятал е 0.65Така за детска 1 ми излиза 1.6kw,за детска 2 1.5kw,спалня 2.6kw,всекидневна 6.2kw,баня 1kw.Но понеже искам да се презастраховамслагам повече от това което ми излизат сметките.Ребрата са 185 вата.Общо глидерите ми излизат 66 умножено по мощността им е 12.2+бойлера(3)=15.2.Същият модел камера само,че с по-голямата риза е 20kw,според вас наложително ли е да купувам по-голямата за всеки случай.Комина ми е на 4 метра,ще имам ли проблем с дърпането(на втория етаж съм от общо 3)Апартамента е краен и все още нямам изолация и дограма никъде,единствено за сега ще сменям дограмата и ще правя изолация на всекидневната.Другата година ще продължам със сменянето на дограмата и слагане на изолация и на останалите стаи.Това е в общи линии.Искам да ви питам сметките правилни ли са и парното ще бъде ли функционално при тази схема?
Изображение
didosman - помощник
Няма ли кой да ми отговори да ли нещата,които съм описал са правилно сметнати.Прочетох съседната тема,н овсе пак за моята схема някакво коментарче не ви ли се откъсва :?
единак - специалист
Значи.
Не става.
Или поне няма да работи функционално.
Разбий си онзи кръг, който ще ти отива към детските на два отделни - единия за детска 2 и спалня и втория за детска 1 и бойлер ( не забравяй разширителния съд ). Послушай какво ти казаха колегите преди и разкарай лирата в банята, остави само бойлера.
Мога да те посъветвам да си разбиеш и радиатора в хола на две - под двата прозореца. И да си сигурен като си вграждаш камината, че си оползотворяваш въздуха добре. Абе ти как ще я вграждаш тази камина на това място, пък ще си водиш дима до комина? И без това щях да ти предложа да си я преместиш до комина. Не се притеснявай от това, че ще ти е в средата на стаята - огледай из сайтовете и ще се убедиш колко добри идеи има... Щом ти излиза 15.2 вземи си 17-18, ако има. За 20... множко ще ти е. Или няма да можеш да си стоплиш като хората, защото ще се ужасяваш от това как ти хвърчат дървата през комина или пък ще ти е жега, ако ще искаш да ползваш пълните Кв на радиаторите.
Сметките, които си дал са добре, обаче за апартамент с добра дограма/тухла. На мен ми изглежда, че имаш 3 външни стени. Неизолирани, с дограма за смяна... завиши си нормите. С колко? Не знам - ти си знаеш апартамента... Не много...
Това много набързо.
Надявам се да съм ти бил полезен.
И не се пали толкова - хората не киснат пред компютрите по цял ден с надеждата да отговорят на някой...
Takezo Sensey - модератор
здравеите ползвам подобно прити и съм много довелен , но тази ще е доста голяма ламя , първоначално исках да я взема нея но ми се вида много голяма и много разход ще дава , а и колегата дето иска да я слага на радиатори 15.2 кв. а тя уж 16 да има впредвид че камините имат ,кпд 60-70 % ,

Прикачен файл

Изобр.055.jpg
Изобр.055.jpg (55.22 KиБ) Видяна 7852 пъти
didosman - помощник
Не че се паля,но виждам,че по принцип хората са отзивчиви тук и всеки който има какво да сподели като опит и съвет го прави и за това.За самите глидери от това което ми излиза като сметка съм сложил отгоре:
детска 1 е 1.6кв а слагам 2.2
детска 2 е 1.5кв а слагам 2
спалня е 2.6кв а слагам 3.7
всекидневна е 6.2 но слагам 3.7,заради това че камината е в същата стая и би следвало да е достатъчно.
А за лирата ще преставлява 4-5 глидера,а не класическа такава,защо трябва да я махна,не е фунционална ли(като стопляне имам впредвид)
За Апартамента действително е с три външни стени и е тухла,а дограмата макара и не пвц е в отлично състояние(на 15 години е и добре поддържана) но предстои постепенното и сменяне,така че тази сметка за напред ще е актуална!
Това за разбиване на кръговете съм си го мислил,но ще трябва да минавам през теракота в коридора и за това така го реших,а бях питал познат който поставя и каза че няма да има проблем,н ознам ли вече кое е правилно и кое като не съм професионалист.Тънките пложения не са много,но съществени и за това искам да се осведомя добре преди започване на инсталацията.
За вграждането идеята ми е да си вдигна камината на по високо с помоща на иззидване с тухли и декориране на горе с гипсо-картон,а кюнците ще прекарам през детска 2 като пробия дупка в стената и ги вкарам от другата страна на комина,сега са ми на 2 метра и дърпа отлично,но за 4 метра не знам,макара че имам познати при които няма проблем.Относно преместването до комина и това съм обмислял,но спрямо ъгловият ми диван не ми пасва добре там посредата,незнам все още окончателно къде да сложа камината....
Благодаря ти за съветите,разбира се,че са полезни.
илко илиев - специалист
ако имаш възможност вързвай всеки радиатор сам за себе си и няма да съжаляваш,слагай на всеки кранче и обезвъздушител, и смело напред.така се прави
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за локално парно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: