• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
viewtopic.php?f=10&t=35582&hilit=%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5
myozov - напреднал
Какво Ви е мнението дали да слагам буферен съд на термопомпата (италианската, както са дали в пдф-а) или да разчитам на инверторния компресор? и колко литра трябва да е за тази мощност някой може ли да ми каже че нямам много място в апартамента?
myozov - напреднал
И аз мисля да не слагам, защото нямам място за буфера евнтуално трябва да пробия пода и да го сложа долу в общото мазе, а там си е студеничко??. Иначе имам един бойлер 80 или 100литра е незнам точно той може ли да се ползва за буфер. Кажете си мнението за добавката за замаската има ли смисъл от нея и колко добавка ще ми е нужна за 60кв. замаска на 4см. или какъв и е разхода и аз сам ще си го сметна( по колко се слага и как). Каква е главната роля на тази добавка, защото имам познат дето може да ми намери всякакви добавки за бетон и ми препоръчва два вида в комбинация - суперфлоид М1 и връзка "У".
syncho - майстор
Добавката се слага по 1кг добавка на 100кг цимент.
marian1 - майстор
syncho написа:
saraneron много оптимистични сметки даваш :)
Сметките не са оптимистични - а са близки до реалните - Аз съм в подобни условия - панелка + 80 литра бойлер + 3 членно семейство+готвене на ток в 100+м2 с 2 климатика 12ка и 18ка - сметките ми са около 110-120 лв - а лятно време 60-70лв. Имам само една вътрешна стена към съседи и лошо разположение, обаче има вътрешна и външна изолация :wink: - отоплявам се успешно,без мухал, влага и неприятности - непрекъснато! Проблем е пода!

Колега много добре си се ориентирал с водното, аз живея над магазин (по скоро се използва за склад) който не се отоплява никога - пода е студен дори и с дебел килим и мисля също за в бъдеще да премина на ТП ( под и бойлер ) - при мен е кофти че имам вече замазка и тавана ми е на 2,50, и съм след ремонт... нооо стане ли за смяна "лиминито" :lol: ще влагам защото има хляб в тая работа. Успех!
samodelka - помощник
Здравей,

"правената" термопомпа реално погледнато е почти толкова хубава като фабричното изделие. В крайна сметка външните тела, които се използват практически са на 99%, а някои дори 100% едни и същи. За да е културна правената термопомпа трябва самият правяч да е в час с материята... Аз бих заложил на фабрично изделие, но това си е мое мнение. Последно на един клиент му сложих 16кВ (20кВ макс) самоделка с външно тяло на Самсунг за 4500 лева, а с оригиналното изделие излизаше 8000... Като параметри и части машините са едни и същи. Единствената разлика е, че оригиналното външно тяло беше моноблок изпълнение - топлообменика фреон-вода си е вграден в него и може направо да "кацне" в системата, а самоделката е с топлообменик фреон-вода вътре в бойлерното.
tomi777 - помощник
Здлавейте,на всички .
Имам нужда от малко помощ за избор на термопомпа въздух -вода .
Става въпрос за около 300кв.м. които ще се отопляват с водно подово и конвекнори +100кв.м.които ще са само на конвектори.
Също така дали да връзвам бойлера на термопомпата или само от сл.колектори и когато не е достатъчно да дозагрява водата с ел.нагревател на дамия бойлер.
Имам и още въпроси относно изграждането на самата инсталация , но май са за др.тема.
Ще съм ви благодарен за съвети и мнения.
  • 1
  • 2

Тема "помощ за избор на термопомпа въздух-вода и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: