Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mkrumov - помощник
Здравейте всички,
доста почетох по форума, но не намерих точно това което ме интересува - изграждане на локалко парно.
В момента строя къща и сам на етап отопление.
Мисля да направя 2 варианта - климатици и локално парно.
За климатиците намерих достатъчно инфо.
Проблема с парното обаче остана.
Имам да отоплявам 214 кв.
Етаж 1 - входно антре + вътрешни стълби към 2 етаж - към 15 кв
хол + трапезария, общо помещение - 40 кв, на 3м височина.
1 спалня + баня - общо към 22 кв.
санитарен възел - 3кв
перално - 8кв
Етаж 2 - 2 спални по 15 кв
баня + санитарен възел - 6кв

Ще правя подово само на входно антре, другаде ще сам с паркет.

Дайте идеи за парно - колко кръга, какви радиатори, видове тръби ...

В главата ми е пълна лудница и не знам от къде да го захвана.
Ходих по разни фирми - тръгват с някакви интересни цифри - 15000 лв и нагоре

от Пловдив сам, ако това е важно

Ако трябва допълнителна информация - каква.

Благодаря предварително
theurgist - специалист
и аз сега правих локално парно, само че си викнах един познат майстор защото все пак не посмях сам да го права. къщата е 200м2, 500м3. Майстора сметна минимум 22кВт на водната риза на камината. и каза за да има резерв да си взема 25кВт. Аз си купих 30кВт излезе ми 1800лв.
За изграждането на цялата система ми взе 800лв. За части примерно помпа-175лв. ЮПС-240лв. тръби фитинги резширителин съд. 21лв на глидер H600. сега съм си харесъл боилер на SUNSISTEM 1700 лв. и си мисля че цялото отопление + топлата вода ще излезе към 10000лв. а за понататака ще инвестирам и в слънчеви колектори :)
Takezo Sensey - модератор
бих искал да ти помогна но темата е много обширна , започни оттам какъв ще е котела , дърва , въглища , колко мощен условно се изчислява по 65-70 вата на кубик , смятай сам не се доверявай на майстори , или поне не на всички , виж това www.otoplenie.com.ru и ако искаш пиши , мисля че мога да ти помогна с нещо ако го знам , аз преди време си изградих сам система с камина за 2 ет. за 110 кв.м , вече втора година работи успешно
mkrumov - помощник
здравей takezo,

благодаря за линкам ще го разгледам

смятам да ползвам пилети или екобрикети ( не сам сигурен в имената )

не знам много неща - какви тръби да ползвам, има ли разлика в диаметъра на тръбата за подовото, какви помпи, как се смятат помпите ( колко броя )

идеята ми е да пусна сега тръбите до радиаторите и да направя подовото, а закупуването на котел и радиатори да бъде на по-късен етап

това дали е възможно?
здр. mkrumov , според мен е възможо , сложи за подовто от най евтините тръби 16 мм. погледни от някой саит колко дебела замазка с прави , и как се изолират тръбите , изчисли радиаторите сам по 65-70 вата на кубик както ти казах , имай впредвид е Н-500 примерно са по 100 вата но при темпетратура на водата от 70-90 градуса , а на 40-60 градуса приблизително 3 пъти по малко ,за пример за 16 крадтата аз ползвам 15 глидера Н500 за температура в стаята 22-24 градуса , при мн. добра изолация а именно 60 см. тухлена стена + 3 см стириопор , колектори не съм слагал имам изход за 5 радиатора в момента но ползвам само 3 .КПД-то на котлите на твърдо гориво е 70-80 % , т.е. ако си вземеш котел 40 кв. в най добрия сл. ти ше ползваш 32 , факт е , драсни една схема да поглегна ,

п.п. изв. за неграмотното писане и евентуални печетни грешки , но пиша с една ръка , пострадах малко но това е др. тема
dalgia - специалист
takezo написа:
здр. mkrumov , според мен е възможо , сложи за подовто от най евтините тръби 16 мм. погледни от някой саит колко дебела замазка с прави , и как се изолират тръбите , изчисли радиаторите сам по 65-70 вата на кубик както ти казах , имай впредвид е Н-500 примерно са по 100 вата но при темпетратура на водата от 70-90 градуса , а на 40-60 градуса приблизително 3 пъти по малко ,за пример за 16 крадтата аз ползвам 15 глидера Н500 за температура в стаята 22-24 градуса , при мн. добра изолация а именно 60 см. тухлена стена + 3 см стириопор , колектори не съм слагал имам изход за 5 радиатора в момента но ползвам само 3 .КПД-то на котлите на твърдо гориво е 70-80 % , т.е. ако си вземеш котел 40 кв. в най добрия сл. ти ше ползваш 32 , факт е , драсни една схема да поглегна ,

п.п. изв. за неграмотното писане и евентуални печетни грешки , но пиша с една ръка , пострадах малко но това е др. тема
Леко не съм съгласен по някой точки:
1 ЕФТИНИ ТРЪБИ НЕ КУПУВАЙ!Всичко ефтино излиза скъпо.Миналата година къртихме едно подово.Беше се сцепила като отрязана с лазер.А докато я махнем на още четири места се скъса.Мога да ти покажа снимки на такава ефтина тръба на какво прилича след три години.Купувай УНИПАЙП или ХЕНКО.
2 Радиаторите ЗАВИСЯТ от модела колко вата са.Има и по 85 вата но те са по 13лв глидера.Тези от по 17лв и нагоре са по 168-172 вата.В момента за 28кв с 30 глидера и температура на водата 45градуса съм по къс ръкав и в стаята е 26градуса северно изложение.
За подово предлагат специални плоскости с канали за тръбите 16мм
, но са скъпи 16лв квм.Не знам как си с парите.Иначе може и със стиродур (ФИБРАН) не слагай стиропор по мек е и съм виждал как пружинира пода след това.Ако тръбата не ти стигне за подовото не я наставяй с винтови съединения САМО С ПРЕСА.Важи и за всички останали тръби закопани в пода.
МОЕ лично мнение е да не слагаш колекторни табла защото не можеш да източиш инсталацията.Ще пусна снимки как предпочитам да бъде(при мен е така и на доста места съм я правил така).Лично мое мнение не се хващай за него.
под евтини имам впредвид , да не са 18 или 20 мм . 18-ката е най скъпа , 16 мм е около 1 лв. метър. радиаторите .За радоаторите 85 вата на каква температура и каква височина , звучи малко неточно http://erato.bg/eratoplc/radiat_stom_panelni.html , ето тука погеднете , хората пишат еди си колко при еди си каква температура , толко вата.За пример Н500 от 45-55 градуса , 68 вата .......от70-90 градуса 183 вата. Не споря с никого искам само да споделя и да помагам.
илко илиев - специалист
това котле или камина ако ще е мв мазето ти не ти трябва помпа запомни го от мене.РАЗШИРИТЕЛЯ се вързва на студената вода и съда се дига най отгоре над радиаторите и ще топли няма да има грешка. А ТИЯ С 15000-те лв. им кажи да го духат. с извинение те да не мислят че са намерили някой будала и да му вземат парите.със всичкото не може да е толкова пари
mkrumov - помощник
thanks dalgia за инфото за тръбите,
можеш ли да ме насочиш къде мога да погледна за тези плоскости за подово. Те вместо фибран ли се слагат или върху него?
Аз под плочата има изолация, смятам да сложа и върху нея, но по-тънка, примерно 2см. Подово щв слагам само на входно антре и мисля да се прежаля за тези плоскости.

Иначе за цолажа сам решил следното:
подово - 16мм
тръби към радиатори - 20мм
сматам тръбите към радиаторите да ги сложа в излоация, нещо от рода на http://www.aeroflexbg.com/
към всеки радиатор да има входяща и изходяща тръба
за котел - за момента везните клонят на газов (пропан бутан)
Водиха ме в една къща с такава инсталация, 2 етажа, месечен разход за отопление - 350 - 400 лв газ. Къщата мисля че беше 250 кв.

Ще сканирам и ще посна схемата на това което смятам да правя, да казвате мнение.

takezo, сайта www.otoplenie.com.ru е добър, доста неща пишат.
ror - специалист
1. независимо какво те съветват тук, сложи тръбата за подовото в гофрирана тръба на серпентини или кръгове на 15см една от друга
2. ако смяташ да ползваш пропан-бутан а не природна газ, по-добре си земи котел на ток, 4-5 пъти по-евтин и разхода е сходен
3. ако ще ти работи инсталацията на ниска темп. и не само, дали не е по-добре от радиаторите да се сложат вентилаторни конвектори, особенно подходящи за високи помещения (бързо загряване; прецизен ел.контрол; много по-ефективни от радиаторите), сравни с други отопл.тела по цена
Аз това съм избрал за мен, в кобинация с кондензен котел http://gaskomfort.com/bg/listing.asp?tr=7|8|9&ID=85
За малко да забравя, три пъти си редактирам поста, тези отоплителни тела също и охлаждат лятото. :idea:
Айде 4-ти път. :-D Конкретно в твоя случай (хол + трапезария, общо помещение - 40 кв, на 3м височина) би ти струвало 580лв=уреда+термостатно управление с датчик за въздуха и за водата и програматор за дневен режим +дистанционно :-D при 70* на топлоносител, а с ал. H500 около 800-900лв (като трябва да си вземеш и клими за охлаждане в допълнение). При други характеристики ти си избери http://www.silpbg.com/documents/pricelist2007.pdf
Виж отопл. и газ инсталация:
-за конвенционални газ котли http://rorbg.data.bg/konwecionalni_gaz_koteli.pdf
-за кондензни http://rorbg.data.bg/kondezni_gaz_kotli.pdf
А, и тва без помпа не е за препоръване!
Последна промяна от ror на ср яну 30, 2008 7:45 pm, променено общо 1 път.

Тема "парно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: