batspetar кондензните котли по принцип за да им ползваш ефективността е добре да имаш нискотемпературни отоплителни тела (конвектори, подово и т.н.). Тогава реално се усеща ефективността им. В случай, че ще ползваш радиатори мисля, че и обикновен (не кондензен) ще ти свърши почти същата работа - разликата е малка, а цената не.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho
- майстор
32 мнения в "От пелети на газ"
batspetar
- напреднал
Не мога да намеря конвенционален котел с ниска мощност.Най малкия е Бош 3000 6-18 кв който ми предложи Lazar,но той не е ли по стар модел и Tesy 5-16 kw което обаче вече не се предлагало,иначе ми пасва идеално като цена.Syncho,ако знаеш някой друг модел,предложи да го разгледам.А и мисля че имам достатъчно ребра,през повечето време да работи котела в кондензен режим,или поне така си мисля.
Хол 35 кв.м - 27 ребра H 500 като имам възможност да добавя още поне 14 бр ако се наложи
Спалня 15 кв.м.-14 ребра H500
Спалня 18 кв.м - 18 ребра H500
Коридор 9 кв.м - 6 ребра H 500
Баня 6 кв.м 6 - ребра H500
Тоалетна 3 кв.м - 3 ребра H500
Височината на всички стаи е 2,35м. За сега съм с котел на пелети,работи на 65 градуса и с наличните радиатори се справя отлично 24-25 градуса във всички стаи,жената е много зиморничава и такива 22-23 гр.въобще не ги признава.Имам и добра изолация,съдя по това,че вечер ако спра котела да не работи(не че го гася де,но съм го пробвал) температурата пада максимум с 2 градуса и сутрин е поне 22 градуса
Хол 35 кв.м - 27 ребра H 500 като имам възможност да добавя още поне 14 бр ако се наложи
Спалня 15 кв.м.-14 ребра H500
Спалня 18 кв.м - 18 ребра H500
Коридор 9 кв.м - 6 ребра H 500
Баня 6 кв.м 6 - ребра H500
Тоалетна 3 кв.м - 3 ребра H500
Височината на всички стаи е 2,35м. За сега съм с котел на пелети,работи на 65 градуса и с наличните радиатори се справя отлично 24-25 градуса във всички стаи,жената е много зиморничава и такива 22-23 гр.въобще не ги признава.Имам и добра изолация,съдя по това,че вечер ако спра котела да не работи(не че го гася де,но съм го пробвал) температурата пада максимум с 2 градуса и сутрин е поне 22 градуса
шоп
- майстор
oksan написа:шоп написа:По-скъпо 80% от пелетите и около 100% от дървата.oksan написа:Скоро правих едни сметки защото и при нас започнаха да прокарват газ. Излиза само с около 80% по-скъпо като гориво, без да се смятат останалите разходи.САМО 80% по-скъпо?!?
80% по-скъпо от кое гориво?
oksan, както и да сматям сметките ти според мен не излизат.
интересно ми е какви цени на тон приемаш за да смяташ на дървата и пелетите. Аз смятам така: тон пелети 320-350 лв( лятото) 380-400 зимата. Дърва 60 лв ( лятото) 70 сега за м3. Дървата са мокри и кубик. Обемно тегло 700-800 кг м3. КПД 90% за пелетния и 80-85% за сухи дърва. Цените са пазарни и знам че може да има + или-
Отполението с пелети е много скъпо и според мен ако завишим с 80% за да се отопляваме с газ сметката е

batspetar
- напреднал
oksan написа:Скоро правих едни сметки защото и при нас започнаха да прокарват газ. Излиза само с около 80% по-скъпо като гориво, без да се смятат останалите разходи.Аз не съм съгласен, 3 години горих дърва 20 кубика на сезон по 60 лева - 1200 лева + 200 лева рязане,цепене и
прибиране+3 кубика чамови за разпалки 100 лева,общо 1500 лева при това камините на 2 етажа се палеха само вечер от 18 - 24.00 часа
А ако хвърлях дърва 24 часа незнам колко дърва щяха да ми трябват.
От 3 гонини съм на пелети 6 тона на сезон,миналата зима 5,5 тона по 300 лева 1800 лева,котела за двата етажа работи 24 часа и е топло 24 часа и никаква работа исипвам в събота 15 чувала в бункера и си свиркам цяла седмица.Няма мъкнене няма чистене всяка сутрин после зареждане и т.н. По мои сметки на пелети е по изгодно отколкото на дърва.
Незнам на газ как ще е,но с тия нови котли, като гледам какъв разход им дават на час,ако е вярно,мисля че сметката няма да ми е по голяма от сега.Но не се знае де,ще поживеем ще видим.
kalin72
- майстор
batspetar, не си прав да сравняваш две камини на дърва с един котел на пелети
Ако сравним котел на дърва с котел на пелети, тогава може да разберем дали си е заслужавало.
Аз съм писал тук за моя случай - с котел и добре направена система от Ладомат, трипътен винтил и контролер, котел 28 квт само на дърва и радиатори 16 квт + 300 литра бойлер, харча 12-13 м3 не много сухи дърва. Хамалогията е два дни рязане и цепене и после подреждане когато имам време по малко
Фитнес, а не хамалогия, е за мен. Относно чистенето на котела, два пъти седмично изхвърлям пепелта, а веднъж на 10 дни го почиствам за 5 минути от саждите. Не мисля, че е фатално за личното ми време
Като пари - 13 м3 по 65 лева метровки - 850 лева, 10 лева за бензин и масло за машинката за рязане, и 10 лева бира/ракия/кюфтета за помагчите
И кво стана, 7 месеца отоплителен сезон - под 140 лева на месец ми е отопление и БГВ на корем. Котела работи 2/3 от денонощието, като у нас се поддържа 24-25 градуса.

Ако сравним котел на дърва с котел на пелети, тогава може да разберем дали си е заслужавало.
Аз съм писал тук за моя случай - с котел и добре направена система от Ладомат, трипътен винтил и контролер, котел 28 квт само на дърва и радиатори 16 квт + 300 литра бойлер, харча 12-13 м3 не много сухи дърва. Хамалогията е два дни рязане и цепене и после подреждане когато имам време по малко

ivanovbg
- майстор
Като стана въпрос за сравнение и аз да споделя. Свата имат къща на Асеновград където живеят майка му и баща му. Имаше отдавна изградено парно на стар руски котел на дърва. Дойде им газификацията преди няколко години и смениха котела с газов - все пак се пести доста хамалогия. На втория месец след като почна сезона отидохме да върнем старото положение и да купим и нацепим 10 кубика дърва, че ... На хората не им стигаха пенсиите да си плащат газта. Излизало над двойно по скъпо, а това беше преди 2-3 години и газта беше доста по евтина.
oksan
- напреднал
Re: oksan, както и да сматям сметките ти според мен не излизат.
интересно ми е какви цени на тон приемаш за да смяташ на дървата и пелетите. Аз смятам така: тон пелети 320-350 лв( лятото) 380-400 зимата. Дърва 60 лв ( лятото) 70 сега за м3. Дървата са мокри и кубик. Обемно тегло 700-800 кг м3. КПД 90% за пелетния и 80-85% за сухи дърва. Цените са пазарни и знам че може да има + или-
Отполението с пелети е много скъпо и според мен ако завишим с 80% за да се отопляваме с газ сметката е
Да, при приблизително същите цени и КПД 90% за Газ и 86% за пелети и коефицент 1 преотопляне за тези две горива и 1,03 за дървата.
Калоричност:
1500 KWh за кубик дърва
5,6 KWh за килограм пелети
9,08 KWh за кубик газ
Като чета поста преди моя, практиката доказва теорията ми.

Да, при приблизително същите цени и КПД 90% за Газ и 86% за пелети и коефицент 1 преотопляне за тези две горива и 1,03 за дървата.
Калоричност:
1500 KWh за кубик дърва
5,6 KWh за килограм пелети
9,08 KWh за кубик газ
Като чета поста преди моя, практиката доказва теорията ми.
Тема "От пелети на газ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература