• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
msabew - помощник
filmatoplo написа:
Наистина въобще не се споменава тези фабрични настройки за каква мощност горелка са :? , но като гледам колко аванс имат настройките -горелка Бисолид 18 клв -може да стане 25 да не кажа 30 киловата мощна с промяна на дозите , само въздуха макс ме притеснява понеже е на 100% и ако има разлика в големината на вентилаторите тогава не би могло коректно да се увеличи мощността на малката горелка да стане голяма :wink: .Истината е някъде там :wink: , или ако се отгатне , ще си купуваме малката горелка заради цената , и с малко настройки ще си я правим -голяма :lol: .Не можах да се сетя :? настройка -минимална температура за водата -защо е фабрично 15 градуса , и регулирането и е в интервал 10-40 гр , питах тук преди и почти не получих отговор :) .Зоната за регулиране май и тя е малко -фабрично 5 градуса :? :) .
@FilmaToplo - какво стана получи ли 18-та Бисолид ГП ?
:yawinkle:
filmatoplo - майстор
Пуснах я в действие горелката , настройките са като тези които си дал с разлика -максимална доза- 4секунди , минимално изчакване -13 секунди. :) .По настройки промених само температурата макс на водата 65 гр , зона регулиране 7 гр . Така остава да се види как работи спрямо обстановката и топлозагубите .
filmatoplo - майстор
Днес запалих един котел Бисолид Савер ц , но на дърва , пуши та се не трае със керамичните плочки вътре , след като ги махнах тръгна , с пелетната горелка работеше , комина има яка тяга и пак пуши с тези плочи, ако на някой му се наложи да го има в предвид :wink: .
Strahil - специалист
filmatoplo написа:
Днес запалих един котел Бисолид Савер ц , но на дърва , пуши та се не трае със керамичните плочки вътре , след като ги махнах тръгна , с пелетната горелка работеше , комина има яка тяга и пак пуши с тези плочи, ако на някой му се наложи да го има в предвид :wink: .
Яка тяга = ?
Тягата ти зависи от разликата в Т на входа и изхода на комина (сечението и h на комина влияят много малко на тягата). Добре ли е изолиран комина и подмазан ли е отвътре. Да нямаш много колена и дълги хоризонтални участъци?
Керамичните блокчета не би трябвало да се махат .За запалване без дим на дърва трябва да отвориш клапата за разпалване на горния заден капак .Когато дървата се разгорят, следва да я затвориш.
filmatoplo - майстор
Може да не съм се изразил правилно , един човек си го запали котела , аз бях повикан после да погледна защо пуши .Комина е около 15-16 метра висок , зидан от 6 тухли единички , мазан отвътре и от вън , няма изолация , вътрешен , вътрешно сечение 25-25. Има тръба 30 см която излиза от котела , после коляно 90 гр , и след това друга тръба 60 см под наклон около 30 градуса влиза в комина добре замазана .Комина слиза до пода има и ревизия чистачка .Първо се провери комина чист , не е работил и 5 дена котела с него , после се провери тръбата -чиста няма и прашинка .После се провери тягата с лит хартия -засмуква я и ръката ще ти дръпне .После се провериха всякакви клапи дали са отварят и действат .Котела си беше на 70 градуса обаче пуши , тоест комина е топъл .Пуши и когато клапата отваряща директно дима от ризите е отворена , най накрая дойде ред да махна керамиката и котела тръгна да работи .Остана уговорката , че като изстине котела човека ще го огледа за още нещо нередно в горивната камера което може да е причината , ако не са само керамиките .За уточнение котела е работил без проблеми 5 дена на пелети с този комин и керамиката , но поради смяна на горивото по финансови причини -котела започва да създава ядове :wink: .Ризите бяха чисти огледало .Сега ако има някой съвет да даде.
vrangelov - специалист
Strahil написа:
filmatoplo написа:
Яка тяга = ?
Тягата ти зависи от разликата в Т на входа и изхода на комина (сечението и h на комина влияят много малко на тягата). Добре ли е изолиран комина и подмазан ли е отвътре. Да нямаш много колена и дълги хоризонтални участъци?
Керамичните блокчета не би трябвало да се махат .За запалване без дим на дърва трябва да отвориш клапата за разпалване на горния заден капак .Когато дървата се разгорят, следва да я затвориш.

Strahil, виждам, че под аватара Ви пише, че сте напреднал, но filmatoplo е майстор. :wink: Не бива да го ядосвате, иначе ще Ви сложи шапката! :lol:

Сега сериозно. Хубаво е, че колегите споделят по някоя друга тънкост. Нека да уважаваме мнението им! filmatoplo не пита къде е сгрешил, а се опитва да помогне на някого.

Поздрави
filmatoplo - майстор
:) Не се сърдя на никой , просто търся решение , само споделих моите действия при работещ котел на 65-70 градуса , котела пуши и аз се опитвах да го оправя като съм в заварено положение .По метода на изключванията -промяната настъпи след махане на керамиката , не изключвам тя да е била поставена накриво , не видях добре от пушека , бръкнах с ръкавици и извадих горещите керамики , стопиха се ръкавиците и имам белег за спомен :lol: .
vrangelov - специалист
filmatoplo написа:
:) Не се сърдя на никой , просто търся решение , само споделих моите действия при работещ котел на 65-70 градуса , котела пуши и аз се опитвах да го оправя като съм в заварено положение .По метода на изключванията -промяната настъпи след махане на керамиката , не изключвам тя да е била поставена накриво , не видях добре от пушека , бръкнах с ръкавици и извадих горещите керамики , стопиха се ръкавиците и имам белег за спомен :lol: .
Сетих се за един филм, затова пуснах шегичката. Поставих и етмоиконки, та да се сети колегата, че не съм съвсем сериозен. Иначе ако не са били разместени плочите и комина има тяга може да се погледне, дали в помещението има отвор за пресен въздух, и ако има, дали е с достатъчно сечение. За горещи работи аз ползвам ръкавици до лактите изцяло от естествена кожа.
джеки - специалист
msabew сте споделиш ли какъв ти е разхода на пелети. Ана дърва пробвал ли си го. Как е?
msabew - помощник
Ами какво да кажа, за къщата която отоплявам (150кв.м) разхода ми е голям - почти 3 чувала за 24ч., но при мен проблема е че съм почти в он/оф режим защото котела ми идва прекалено мощен за инсталацията ми и за отопляваната площ и работи около час и половина и после почива пак около толкова което не е рентабилно щото докато вдигне температура и при палене разхода е по-висок от нормалното, напролет обмислям да сложа буферен съд и да се опитам да оптимизирам нещата.
На дърва е същата работа, като се разгоря и аха да заври, иначе гори мн.добре на дърва, почти го бях затворил въздуха и пак държеше изх.вода над 70*С и ми се претопляха стаите.

Надявам се с буферния съд да оправи малко нещата и основно разхода на пелети...

Поздрави.
п.п: колко е нормалната температура на връщащата се вода в котела преди термовара ?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: