Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mirix - специалист
Здравейте колеги,
Пускам тази тема да споделим реални разходи, на газ на различни марки имодели котли. На скоро се газифицирах и ще споделя малко за разхода. Предлагам да унифицираме параметрите , без много да се задълбочаваме. Ако пропусна нещо моля да ме коригирате.
Като за начало
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
дата: 11.12.13
цена на газтаза м3: 1,04 лв/м3
Котел: кондензен - Daewoo DGB 200 MES 8,3-23,9 kW със седмичен стаен термостат DBR -W21
брой глидери: 80 х 161 W
отопляема площ 90 м3
изолация: PVC дограма и 3 см. фибран на всички външни стени.
външна температура: -4 гр.
температура в помещението: -20-21 гр.
разход на газ за 24 часа: -8-9 м3 - в този разход влиза БГВ и газ за готвене.
максимална температура на водата: 55 гр.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Особенност при стайния термостат е, че може да му се задава време в което работи. Може да се нагласи 1 час да работи 1 да почива или в по топло време 1 да работи 2 да почива. В този 1 час в който работи също може да му се зададе максимално време за работа от 15-30-45-60 мин. Тоест ако съм задал 30 мин. в 12:00 включва и максималното време за работа ще е до 12:30, независимо дали е достигнало параметрите на зададената температура на въздуха или водата. и до 13:00 готела няма да включи по вече. Другото което се задава е максималната температура на водата. В момента съм задал 55 гр. Ако котела достигне температура на водата в 12:20 изключва и ще влючи пак в 13:00 ако е зададено да работи в този час.
След прочетеното от мен по темите реших да направя един експеримент. За да увелича мощността на консуматорите и да работи в кондензен режим. Смъкнах температурата на водата 49 гр. отворих серпентината на бойлера.Разхода остана непроменен , като ползвахме топла вода от бойлера.
siz - напреднал
Котел: кондензен - Intergas Kombi Kompact HR 24-18 17кв
брой глидери: 4 панелни радиатори и 1 алуминиев в банята
отопляема площ 80 м2
изолация: дървена дограма и гипсокартон с вата на тавана и тръбите минават също от там.
температура в помещението: -17-21 гр.
разход на газ за 24 часа: -8-9 м3 - в този разход влиза БГВ,газ за готвене и къпане.
максимална температура на водата: 60 гр топла вода и 80гр в радиаторите (Така препоръват от компанията,дали ще е 70 гр или 80 не намирали разлика. Техникът също каза,колкото повече толкова по-добре за джоба.)

Това в чужбина. В най-големите студове потреблението с готвенето,къпането е макс 250 м3.
Общо за 12 месеца от септември до септември е 950м3 това последните 2г. Предните 2 имахме по 1900-1950м3 на година.
Нямаме изолация сградата е стара тухли единички и помежду им никой :o
Дневна температура 19.5,нощна винаги 17.
Между 1.5-2 бара е водата в системата.
Двама сме.
Готвя всеки ден, понякога по 2 пъти.
nikolovvd - майстор
Защо си мисля, че кондензните котли се ползваха за температура на водата 35-40 градуса, а при по-висока температура харчат доста повече газ от нормалното?
mirix - специалист
Като прибавми още 10 гр към твоите се получава конденния , ама нещо не се получава сега съм на 60 гр. на водата скоро ще изкарам резултати
LazarGanev - "Велик майстор"
siz написа:
Котел: кондензен - Intergas Kombi Kompact HR 24-18 17кв
брой глидери: 4 панелни радиатори и 1 алуминиев в банята
отопляема площ 80 м2
изолация: дървена дограма и гипсокартон с вата на тавана и тръбите минават също от там.
температура в помещението: -17-21 гр.
разход на газ за 24 часа: -8-9 м3 - в този разход влиза БГВ,газ за готвене и къпане.
максимална температура на водата: 60 гр топла вода и 80гр в радиаторите (Така препоръват от компанията,дали ще е 70 гр или 80 не намирали разлика. Техникът също каза,колкото повече толкова по-добре за джоба.)

Това в чужбина. В най-големите студове потреблението с готвенето,къпането е макс 250 м3.
Общо за 12 месеца от септември до септември е 950м3 това последните 2г. Предните 2 имахме по 1900-1950м3 на година.
Нямаме изолация сградата е стара тухли единички и помежду им никой :o
Дневна температура 19.5,нощна винаги 17.
Между 1.5-2 бара е водата в системата.
Двама сме.
Готвя всеки ден, понякога по 2 пъти.
Това ли е котела? Явно и в чужбината бъка от некадърни техници!
nikolovvd написа:
Защо си мисля, че кондензните котли се ползваха за температура на водата 35-40 градуса, а при по-висока температура харчат доста повече газ от нормалното?
Разбира се че е така! siz, разходът ще падне поне с 15% ако ограничиш температурата на водата на 50*С

Тема "Отопление на газ -разход." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: