Най-добре е с Ладдомат, но може да се сглоби от помпа, трипътен вентил и термодатчик. В котела трябва да се връща вода 65 градуса и нагоре. Фактически част от топлата се смесва със студената от радиаторите. Котелът ако е студен, няма генериране на газ и той гори като конвенционален. Дървата трябва да са сухи. Чехите пишат, че ако са сушени естествено, трябват минимум две години под навес. Въздушно сухи значи около 20 процента влажност. Добити дървата септември месец и хоп в котела не става! Буферът трябва за да се складира излишно произведената топлина. Като затваряме въздуха на котела за да гори по-слабо нищо не правим. Съсипваме дървата и ги правим на пушек. Котелът трябва да гори на фул и на макс, даже с известно количество излишен въздух, за да се извлече колкото се може повече топлина от изгарянето. Излишната топлина се складира в буфера и се използва когато котелът изгасне. Тогава трябва да му се притворят клапите за да не смуче студен въздух и да се охлажда. Циркулацията на водата става от буфера към радиаторите, така че котелът да е що годе топъл когато се запали отново и колкото се може по-бързо да влезе в нормален режим. Котелът от вътре трябва да е сиво-бял или керемидено червен. Ако лъщи гледжосан в черно, не е добре работата.
gonev написа:Аз разсъждавах по същият начин като теб vrangelov, четох инструкцията, малко и в нет-а че нямах възможност там на място много много. След като настроих клапата, вентилатора, помпата съм я нагласил да се пуска на 45 градуса, тя е с допълнителен термо реле, следващото нещо към което се насочих беше въпросният чогунен, керамичен елемент който разделя горивните камери и през който минава процеса на пиролиза. В книжката пише, че каналите трябва да са насочени надолу. За да се уверя че всичко е наред се наложи да изчакам котела да доизгори за да го почистя и да видя кое на къде е. В момента е правилно със сигурност.
Този голям котел да няма мощност не ми се вярва. Смени горивото на първо време. При правилно съхранение и правилно нацепени широколистните дърва са готови за горене след около 36 месеца, а иглолистните след около 24 месеца. Тогава имат влажност между 15 и 18%. Има и уреди с които се проверява влажността. Твоят може ли да гори еко брикети. Те са с много ниска влажност. Доста са по скъпи от дървата, но ако не е противопоказно за твоя котел можеш да го заредиш един път. Знам, че писа, че си пробвал сухи, но дали наистина са сухи.
Малко въпроси:
За колко време изгарят дървата?
Има ли как да им премериш влажността?
Каква е температурата на комина?
Връзката на котела към комина има ли чупки?
Изолирал ли си комина?