• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
val303 написа:
Колега котела е малко накриво по принцип,ама не ми се занимаваше да го изправям 4е не е лек.

За клапата питах. Ти за нея каза, че си я взел от Германия. Виж си снимката (DSC00018.JPG).
Не пускай, моля те по няколко поредни поста, защото много трудно е човек да се ориентира от къде до къде да чете. От колегите никой не прави така. Буквата "Ч" при мен се намира точно под "Esc". Провери при теб, дали не е там. :)
Choch - специалист
има го и на предните модели,само че е метално и е със закрепена една ламаринена отражателна пластинка.Дрънкането на пелетите е доста по звучно заради ламаринката :lol: .Разликата в цвета,според мен е маркетингов ход на определени компании,дистрибутиращи продукта.Нямам силно нагряване на долната врата,а също съм с чугунен котел.
val303 - специалист
Kолега vrangelov не съм те разбрал явно. Да клапата е малко накриво,но така си работи перфектно. А и при мен Ч е под Еsc Очаквах някой да ме отвори къде е. :)
feikot - специалист
И моята е нова,взех я октомври и е черна,с пластмасов ревизор. Явно за чужбините ги вапцат друг цвят. Би ли дал цена,ако не е тайна и да ми кажеш или най-добре да снимаш контролера ?
val303 - специалист
feikot
И контролера е син. Утре ще го снимам и ще го видиш.
tokbatak - специалист
За много години и от мен.
val303 написа:
Здравеите и За много години. За този сезон си купих пелетна горелка ИВГ и я монтирах на котел Де Дитрих. Дотук добре,но доидоха и проблемите. Не успявам да направя настройките както трябва и разхода не е добре. Моля ако някой иска да ми даде съвет за тьнкостите при настройка,ще му бъда благодарен. Горелката няма ръ4на настройка.
Колеги нека не заблуждаваме човека, все пак както някои от вас казвате различни системи - различни настройки. feikot, както всички знаем твоята система е 12-15кВт. Човека отоплява 180 кв.м. без изолация. Няма как да работи с твойте настройки. Имайте също впредвид че човека е изгарял по 6 тона въглища на отоплителен сезон. Също ние не знаем къде е жилището - в планината или полето, на 1300м или на 300м. надморска височина.

Според мен тези 50кг. на ден е нормален разход при отопляеми 180кв.м. без изолация и 24 часова работа на горелката.
9-те кВт минимум са добре щом горелката влиза в модулация по описания начин. Теорията че при зададени 50 градуса горелката трябва да ги поддържа с много малки отклонения са пълна глупост...... то ако това е така най голямата стойност за задаване на хистерезиса нямаше да бъде повече от 5 градуса. Това че понякога/рядко/ гаснела не е проблем.... просто има по топли дни и тогава е нормално да изгасне. Може да се избегне като се променят мощностите при затопляне на времето, но не е задължително ако е рядко.
Вентилатора - Ако отчетем че при 40кВт трябва да е 100%, то при 9кВт трябва да е приблизително 1/4 - 25% , а за 20кВт трябва да е 1/2 - 50%. От тук насетне се прави финна настройка по цвета на пламъка - евентуално една стъпка надолу или една нагоре.
Пауза пелети - за кой ли път вече пиша че от нея не зависи количеството на пуснатите от шнека пелети. Това че тя е малка(15сек.) не значи че за час време ще паднат повече пелети отколкото ако е двойно по голяма(30сек.) пелетите ще са същото количество - повече порции, но по малки. Аз съм фен на по малките паузи....по добра плавност на горенето и оттам по добро изгаряне на пелетите. Като направя пауза 35 сек. при изсипването на по голямата порция фотодатчика пада на 45 лукса - огъня стихва. Като е под 20 секунди най много да падне на 75 лукса. Направете си сами извода!
Клапата на котела - от тук идва проблема със загряването на вратата. Щом е затворена тя подприщва димните газове и оттам се получава загряване на вратата и горелката. По принцип при наличие на регулатор на тяга, клапата на котела се държи на 100% отворена ..... няма как тягата да ти издърпва топлото... тя ще бъде колкото пише завода производител на горелката . Възможно е да се притвори малко, нотрябва да се следи състоянието на горелката. Вярно е че така намаляш загубите от димните газове, но пък пречиш на нормалното горене а рискуваш и горелката.

Извинявам се за големия пост, но просто се опитах да засегна всички проблеми.
val303 - специалист
tokbatak
Здравей Прочетох това което си написал. Благодаря за искренното мнение. Все пак въз основа на мненията на хората в форума се надявам да се справя с настройките. Според мен котела е основния проблем. Как мислиш по въпроса?
Choch - специалист
tokbatak написа:
Пауза пелети - за кой ли път вече пиша че от нея не зависи количеството на пуснатите от шнека пелети. Това че тя е малка(15сек.) не значи че за час време ще паднат повече пелети отколкото ако е двойно по голяма(30сек.) пелетите ще са същото количество - повече порции, но по малки.
хайде на бас?Тоест пелети макс 18 през 10 секунди е равно на пелети макс 18 през 20?Дали?И как да няма значение количеството засечено в един времеви отрязък?За какво измерваме дебит шнек ?Нали на базата на това са тези горивни таблици в софт-а на горелката.Освен ако нямаш предвид пелети 30 през 30 сек и пелети 15 през 15сек,но и така пак има разлика в количествата.
Продължавам да мисля че на колегата са му тропнали настройки близки до автоматичните и са му казали довиждане.Оттам насетне нещата са както при всеки един от нас.50 кила на ден при това време тип ранна есен са нещо притеснително..Още веднъж ще благодаря :partyman: на пласткомфорт че сподели неговите настройки и с тях стойността пелети макс ми е такава,каквато преди ми беше пелети мин. при това без да нарушавам комфорта в къщи.
Последна промяна от Choch на пон яну 06, 2014 9:05 pm, променено общо 1 път.
tokbatak - специалист
Choch написа:
хайде на бас?Тоест пелети макс 18 през 10 секунди е равно на пелети макс 18 през 20?Дали?И как да няма значение количеството засечено в един времеви отрязък?За какво измерваме дебит шнек ?Нали на базата на това са тези горивни таблици в софт-а на горелката.
За стария софтуер не мога да бъда на 100% сигурен. Никой не можа да ми отговори какво е пелети макс и пелети мин. А питах доста пъти. Дори светила като Филма останаха безмълвни. :)
При новия софтуер се задава мощност - примерно 20кВт, това означава че горелката трябва да изгори за 1 час пелети отговарящи на 20кВт( ако приемем 1кг.= 4,8кВт, следва 20:4,8=4,17кг., шнека ще пусне 4,17кг. за 1 час) Задавайки пауза пелети, контролера си пресмята такава продължителност за работа на шнека че да пусне за час 4,17кг. пелети, независимо дали паузата е 15 секунди или е 40 секунди. Водещото е мощността. Ако тези 4,17кг не се спазят то горелката ще работи на друга мощност. Но тогава икономията ще е за сметка на мощността - къде е икономията :) :?
За стария софтуер не мога да кажа какво се получава. Мисля че в предишни постове на тази тема(страница 26) съм разсъждавал, но така и не открих нищо логично. Това макс 18 не се вързва да е нито грамове нито секунди!? Просто в стария софт за мен ръчната настройка е проба-грешка.
val303 написа:
Според мен котела е основния проблем. Как мислиш по въпроса?
Не съм виждал подобен котел, така че не мога да изкажа мнение.
Choch - специалист
При нас със стария софт константните величини са въртенето на шнека(об/мин) и въздуха.Като оборотите не гарантират еднакво количество пелети всеки път...То и при електричеството и при природния газ има разлики,та тук ли ще е точно???Оттам насетне настройки много и различни-всеки проявява творчество и му пушат ушите.
Това мин и макс са вътрене на шнела едиколко си оборота.Поне до този извод стигнах.
Малко ми е мътно как контролера ще измери с точност въпросните 4,17кг пелети,като съм убеден че 10 пъти да се мери дебита-10 различни цифри ще се получат...но пък щом не може да се души горелката както при нас,тогава може да се пробва намаляването на пелетите чрез дебита на шнека
Последна промяна от Choch на пон яну 06, 2014 9:32 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: