• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, знам за този ефект - единия вариант е да притвориш колкото е възможно крановете на пералнята и котела, другия вариант е да се влзе в настройките и да се даде малко изчакване преди да се включи котела за БГВ.
Колкото до температурата на водата - почни да я увеличаваш по малко докато се стигне до равновесното положение, при което котелът ще спре да изключва по температура на водата. Ако се ограничи мощността на котела, той няма да може да вдига висока температура за отопление
sezi - напреднал
Благодаря за отговора, неможе ли да се оправи това с редуцир винтил или нещо друго? И да разбирам ли, че тези управления работят на принципа повечко загряване на водата с цел по голямо топлоотдаване и естественно повече затопляне на стаите и по голям импеданс от време на изключен котел докато падне Т в стаята.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, не е така - някои управления карат котела да работи така, че да не изключва по стайна температура - винаги да е малко под зададената
dimitar.z - специалист
За месец декември - 97куб.м газ. Апартамента е 55кв.м, температурата през деня, когато няма никой се поддържа на 18 градуса, вечер и уикендите - 20 градуса. Мисля, че разхода е добър, миналата година нямах изолация на пода на приобщения балкон, плащах доста повече.
От няколко месеца съм на газ ,а ми се струва че плащам доста високи сметки и си мисля че нещо не е настроено както трябва , ходих във фирмата да ги питам дали котела не трябва да се настрои , а те ми казаха че нямало нищо за настройване всичко си било заводски направено с което не съм съгласен понеже изчетох цялата тема :o

Газов котел http://www.tesy.com/bg/products/stenni_ ... 4_g01_sn21_/
в едната стая 36кв.м - 2 конвектора Клима 2000 по 3.5kW общо около-7kW
в другите стаи:
16кв.м - 2,7kW
14кв.м - 2,2kWк не го ползвам - изключен е
в банята лира около 1kW
Стаен програматор http://www.toplomax.com/pdfs/Staen_termostat_Q7RF.pdf
на радиаторите има термоглави който съм отворил на мах.
на конвекторите термодатчиците са на мах.

При положение ,че целия декември беше топъл и апартамента е юг, запад , север -котела се включва сутрин от 7 до 9,през деня не работи , защото стаите се нагряват от слънцето чак вечер като се прибера го пускам от 17 до към 22 часа и ползване на БГВ домакинство -2 човека, апартамента е на последния етаж, тавана е саниран с каменна вата ,под мен никой не живее ,термостата е настроен на 20 градуса (когато работи котела )вечер температурите падат на не повече от 15-16градуса

прави ми впечатление че котела работи 5-10 мин спира, продължава помпата да работи още 5 мин и спира, след товава 10-20 мин. нищо докато падне температурата и всичко започва отначало ,та тези чести включвания и изключвания не водят ли до по голям разход на газ ,тъй като в инструкцията на котела пише че котела първите 15 мин работи на мах. мощност ,а моя май работи само така

Другото което ми казаха че конвекторите били по неикономични .
котела е настроен на 70-80 градуса а БГВ наполовина ,почти не я разреждам като се къпя

сметката ми за декември е 230лв :cry: -дали е нормално

посъветвайте ме какво да правя дали да търся накой да настрой котела (то се оказа че в нашия град май няма такъв),или да сменям конвекторите с радиатори.И какмога да разбера дали котела работи нормално
ESPACE - майстор
Нищо му няма на котела. А декември изобщо не беше топъл. Среднодневните бяха ниски. Разходите за отопление на едно жилище зависят в най-голяма степен от топлозагубите му.
kuuuuuul - майстор
А защо като си с конвектори си задал толкова висока тем. на водата,не знам да ли котела е в ред но 230лв за 55м2 са си много.Имаш ли друга изолация освен на тавана?
kuuuuuul написа:
А защо като си с конвектори си задал толкова висока тем. на водата,не знам да ли котела е в ред но 230лв за 55м2 са си много.Имаш ли друга изолация освен на тавана?
Имам изолация навсякъде, 7см мисля.Ами незнам колко да настроя котела казаха ми на 70-80гр,Аз си мислех да намаля градусите на конвекторите на около 20 а да отворя термоглавите на мах. на радиаторите.
kuuuuuul - майстор
Що не пробваш с 50гр. и всичко отворено,ако някъде стане по топло от колкото ти трябва, там притвори.С такава изолация тези градуси би трябвало да са достатъчни :?
teodor_xristov_80 - напреднал
Здравийте отново. Добре, че дойде зимата за да почнем пак с въпросите.
Искам да знам, кога котела харчи повече газ- в началото през първите 10 минути или се включва на минимална мощност и после се засилва.
Отговора е важен за мен. Сред съветите, които получих миналата годена има съществена разлика. Ще опиша целия процес довечера.
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: