• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Димчо,
Ако те притеснява фактът, че котелът често се самопочиства, можеш да увеличиш времето между чистенията. Ако пе-
летите са ти качествени и не правят пепелта на буци, мини през следните менюта:
MAIN MENU> SERVICE ADJUSTMENT> SYSTEM PARAMETERS> OPERATION PARAMETERS, ДОЛУ В ДЯСНО> OP.PARA2> HEC INTERVAL> увеличи времето с бутона +. В моето ръководство това е описано на стр. 62-63. Ако в някакъв момент котелът ти иска парола и не си я знаеш, пиши на лични. Няма никаква опасност за котела. Ако не си доволен от резултата, винаги можеш да се върнеш на старата стойност. Моят котел е по-малък от твоя. Това може да има значение в случая. Пробвай, нищо не губиш. Аз съм го направил да се чисти през два часа. Датчикът на външната температура трябва да е на сянка и далеч от комини и други източници на топлина, които да го шашкат.

Поздрави и весели празници!
filmatoplo - майстор
Само питам -датчика не може ли да се подмени като рекламация :? .
Dimcho14 - специалист
Датчикът, като го отдалечихме малко повече от сградата, вече отчита 4-5 градуса надолу, така че може да се приеме, че той работи нормално.

На всички съфорумци здраве, успехи и ползотворна работа. Да сте живи и здрави и весели през цялата Нова година!
filmatoplo - майстор
:) Датчика е бил на завет , здраве и успех и на теб . :santagrin:
filmatoplo - майстор
Понеже темата е отворена за всякакви размисли относно инсталацията , не виждам възвратни клапи след зоналните помпи :? , за термометър след Магната не мога да видя добре дали има .
Dimcho14 - специалист
filmatoplo написа:
Понеже темата е отворена за всякакви размисли относно инсталацията , не виждам възвратни клапи след зоналните помпи :? , за термометър след Магната не мога да видя добре дали има .
В проектната документация са заложени възвратните клапи, но трябва да открехна изолацията след Магната, за да проверя дали е монтирана, защото при направата на изолацията бях около 10 дни командировка.

Манометър след Магната няма и като всеки новобранец това ме смути още след пускането на инсталацията, но после се усетихме, че на дисплея на котела температурата на отиващата вода към инсталацията е отбелязана във всеки един момент - около 55 градуса. Имайки предвид, че постъпващата вода от буфера стига до 72 градуса, а отиващата към инсталацията е около 55, то би трябвало смесителният термовентил да си върши добре работата, защото пропуска част от връщащата вода (около 42 градуса) да се смесва с постъпващата от буфера. В друго време връщащата вода постъпва в долната част на буфера. Смятам, че е необходимо към документацията на помпите (Алфа 2L и Магната) да бъде приложена допълнителни обяснения/насоки относно използването на техните характеристики. Защото продаващите помпите нямат възможност да внесат на място яснота относно оптималността и ефективността на използването на техните възможности. Засега Алфа 2L работи на автоматичен режим, както и Магната. Наблюдаваме работата на помпите и котела, вадим си някакви заключения, които ще споделим под формата на събеседване след пускането в експлоатация на втория котел с присъствието на упълномощения представител на "Херц", който достатъчно добре (пасторски) обяснява особеностите на котела и неговите елементи. Пепелното съдържание на пелетите е много фино (като пясък). В предните ми постове попитах плахо къде се правят 2 големи инвестиции в производството на пелети в България, но явно информацията е ревниво пазена или липсва такава. Смятам, че не е подходящо да купуваме пелети от съседна Румъния, след като те могат да бъдат произведени със същото качество и у нас.
filmatoplo - майстор
:) Здравей ,за много години .Стана ли топличко в сградата , какъв е разхода .
Dimcho14 - специалист
filmatoplo написа:
:) Здравей ,за много години .Стана ли топличко в сградата , какъв е разхода .
Благодаря за сърдечните пожелания! Дано не ни спохождат епидемии, тежки граждански размирици, опустошителни народни бедствия, емиграции, огромни бежански вълни, че то иначе само това ни трябва, за да се види какъв ни е жалък и неимоверно обиден халът.

В сградата стана топло, т.е. по-комфортно, отколкото бившото отопление с ел. захранване. Цялата сграда е проектирана (ако не бъркам с терминологията) на 75 kW нужно топлинно потребление. Ситуацията в момента може да се разглежда в условията на -3 до +5 градуса по Целзий, като количеството на потребление на топлина от радиаторите е около 60-65 kW, т.е. някои от тях не се използват към момента. Котелът се държи геройски, за което спомагат висококачествените пелети (5 kWh/kg). Котелният кръг достига до 87 градуса, температурата на подаващата вода стига до 55-59 градуса. Връщащата е 40-42 градуса. Във времето от 00:00 до 03:00 ч и от 12:00 до 15:00 ч сме програмирали котелът да не работи. В момента се чудим как през това време водата в буфера, стигнала до 65-66 градуса, да я накараме да циркулира в горепосоченото време на почивката на котела, т.е. на Магната и на трипътния вентил да им помогнем да се "разберат" и да не ни тормозят. Вчера за пръв път водата в котела стигна 90 градуса при програмирани максимални 77, които достигаха до 85, което се считало за нормално. Без да претендирам за компетентност, но засега мнението ми е, че буферът от около 900-950 литра е по-скоро нужен на системата, отколкото излишен с посочената вместимост.

Разходът на гориво (пелети) средно е около 150 кг/денонощие. При самодейни многократни съпоставки с изчисления на колеги от форума за техни разходи на пелети, считам, че са нормални и оправдани съобразно оборудването, инсталацията, температурата и "новобранския" ми опит, който дано тепърва да нарасне в позитивен вид. Моля за коментари дали всичко описано вие споделяте като правилно.
filmatoplo - майстор
:) Здравей , на сърце ми е инсталацията , все едно аз съм я правил , та както при моите -поработват известно време , наблюдавам и донастройвам .По твоята ми се струва че иска по голяма скорост- дебит на малкия кръг , за да бъда по точен -ако сега моторчето на помпата е 60 , то един мотор 80 би бил по добре .Друго заиграване което може би е направено , е кривата по която ще нагажда смесителния вентил спрямо външната температура .Или в зависимост от външните градуси примерно от нула 0 градуса до +5 гр водата по радиаторите да се изменя от примерно от 60-65 до 40-45 гр (цифрите са условни и примерни ) .Или ако температурата вън сутрин е нула 0 градуса -вентила ще праща 60 градуса по радиаторите , обаче по обед като е напекло слънцето и температурата вън е станала +5 градуса , то вентила да праща по радиаторите вода с температура 45 градуса .Това имам предвид .За Обема на буфера :? пак трябва да се наблюдава -за колко време се зарежда от излишък , после за колко време се изразходва , но по добре да го има отколкото без него .Ами от 300 километра толкова познавам :) ,успех.
Dimcho14 - специалист
Ще изчакам да дойде вторият котел и след пускането му в експлоатация и добиването на окончателни впечатления, ще разберем дали помпите на котелния кръг са недостатъчно мощни и ще вземем решение по въпроса. Инсталацията работи безпроблемно, но се надяваме при минусови температури в определен период от време да покаже съответните резултати. Засега ситуацията е такава:

Котелът достига при зададена температура на водата в котела от 77 градуса, достига 85-86 градуса. В режим на работа при минус 3 градуса температурата на водата към инсталацията след помпата Магна е около 55-59 градуса, а връщащата: 40-42-45 градуса. Когато котелът е в режим на покой между 11:00 - 15:00 ч и 00:00 - 03:00 ч, а зададената температура, която бе 15 градуса на инсталацията по това време и която коригирахме на 17 градуса, се изпълнява като котелът си самозадава температура на отиващата към инсталацията вода около 35-36 градуса, а връщащата: около 30-33 градуса. Т.е. той стои относително в покой. Работи известно време, за да напълни буфера на 66-67 градуса горе и долу, а температурата в котелния кръг е също на 66-67 и тогава се "кротва" да "поспи". Ако буферът през това време подава малко количество гореща вода към инсталацията, за да поддържа подаващата вода около 35-36 градуса, то той се включва за малко време, за да поддържа температурата в буфера. Когато инсталацията премине в режим на работа, буферът изстива в долната си част до 42 градуса, но за около 45 минути котелът отново я възстановява. Но разликата в горната и долната част на буфера е около 15-ина градуса.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: