Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
предстои ми да си правя отоплителна инсталация на къщата (100 кв.м) и мой познат ми подарява следният котел viessmann vitola-biferral 18 - котлето е за нафтова горелка. Интересуваме дали е възможно да се монтира горелка на пелети и дали ще бъде ефективно, по скоро заслужава ли си това котле да се преправи за пелети? Както споменах по-горе ще се отопляват два етажа от по 50 кв.м и бойлер 200 л., като на първият етаж ще има два кръга подово за двете стаи, както и по един радиатор.

п.с. прикачвам снимки да се види котела и системата му.

Благодаря предварително

Прикачен файл

biferral1.jpg
biferral1.jpg (5.76 KиБ) Видяна 1770 пъти

Прикачен файл

biferall2.jpg
biferall2.jpg (5.68 KиБ) Видяна 1770 пъти

Прикачен файл

biferall3.JPG системата от вътре
naskov - майстор
Имам доста монтирани горелки Фероли на нафтови котли и хората са ευτυχισμένος. Един от недостатъците на тези котли е, че не всички имат панти на вратите и това възпрепятства лесното им отваряне и почистване. Докато при нафтовите е напълно достатъчно отварянето и почистването да е един път годишно, то при поставянето на пелетна горелка ще е необходимо това да става ежеседмично. Липсата на панти усложнява доста нещата. От предложените снимки не мога да разбера как е закрепена вратата на котела.
Благодаря, ти за бързият отговор, малко се отложи във времето темата, но все пак ще опиша какво разбрах през последните няколко седмици по въпроса, може да съм полезен на някой:

Тези модели на Viessmann - biferral, biferral-e и uniferall са еднотипни котли, като и трите модела са с врати на панта, и няма проблем да се отваря вратата за почистване. Проблема е самото почистване при biferral/biferral-e, както се вижда и на снимките вътре е оребрено и може би ще е по трудно за почистване.
При uniferral пък е гладка повърхнината и почистването ще е без проблемно.

За самата ефективност.... успях да се свържа с човек, на който са му монтирали горелка на фероли на uniferral и е много доволен от резултата.
Котлето за което ставаше въпрос го взех, така че като го снабдя с горелка на пелети ще пиша в темата какви са ми впечатленията.
filmatoplo - майстор
Оригинално в тези котли се поставя една вкладна тръба която способства за още един ход на пламъка .
Точно така пламъка на горелката е в него, и предполагам, че пламъка се връща на обратно и после, отдава топлината като минава от външната му страна. Не мога да преценя дали пепелта от пелетната горелка в по-голяма степен няма да остава вътре в него, което ще улесни почистването и то много.

Прикачен файл

Viessmann-Brennkammereinsatz-Vitola-22kW-7241688.jpg
Това е въпросната тръба...
Viessmann-Brennkammereinsatz-Vitola-22kW-7241688.jpg (39.73 KиБ) Видяна 1580 пъти

Тема "Монтиране на пелетна горелка на viessmann vitola-biferral 18" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: