• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plastkomfort - специалист
При мен се наложи да вдигна на 10.7 все пак е -8 градуса навън.
Но имам чувството че тягата се увеличи и всичко бяга в кумина сега съм го удушил яко инък няма оправия.
lusynik - специалист
При мен 10 гр. на 25 сек.,двете клапи са плътно затворени,почиственето на 20 мин. по 20 сек.,температура на димните газове-вече писах! :)
lusynik написа:
При мен 10 гр. на 25 сек.,двете клапи са плътно затворени,почиственето на 20 мин. по 20 сек.,температура на димните газове-вече писах! :)
Това на колко максимум отговаря :?
miroslav_cholich - специалист
Choch написа:
В четвъртък чистих котлето и пълних бункера...процедурата е веднъж на 7 дни-така че в сряда ще имам ясна представа...засега чисто визуално няма някакви забележими разлики...Доста по бавно става наваксването,особено ако се поизточи бойлера.Като нахлуе онази ми ти студена вода и температурата пада до под 42 градуса и после трябва поне час за да компенсира.Но пък макс-а ми е 5,6 през 20 секунди на въздух 30% ,така че в сравнение с миналата година все едно съм на 10% през цялото време хехе :rolleyes:
Здравейте днес реших да пробвам 9,6 макс на 30 пр. въздух с затворена клапа повече от 57 гр не вдига бачка през цялото време на 100 процента утре ще видя какъв е разхода, иначе втори месец съм д 19,6 на 60пр. 60гр. 3 чувалчета
Нека споделя и моите проби-грешки досега.

Започнах оптимистично със зададените автоматични настройки, но се оказа, че тези настройки поне при мен само добре горят пелети - безобразен разход.
В търсенето на оптимален разход за моята система, минах на ръчни настройки.
Започнах с 32 макс, 5,5 мин, пауза 20, 80% въздух горене и наполовина отворена клапа на димоотвода.
Тези настройки ми даваха дори и в топло време разход околко три чувала на денонощие, като реално горелката работеше на таймер дванайсет часа в денонощието. Ламя !
Известно време карах така, но мислех, че само от настройки мога да сваля още разхода. Доста експериментирах и накрая се установих на тези : 13 макс, 5 мин, пауза 17, въздух горене 40%. клапата на димоотвода е почти затворена, колкото да не го задуша. Разход околко чувал за 24 часа.
Със старо самоделно котле за твърдо гориво отоплявам с панелни радиатори два етажа от къща (общо 150 кв), като единият от тях е без изолация и два бойлера по 100л. Дограмата навсякъде е алуминиева.
Температурата на водата е 42гр, защото единият етаж е без термовентили на радиаторите. Трипътен вентил също няма.
Сега, когато температурата навън падна до -9гр, само вдигнах до 15макс и температурата на водата на 45гр, за да поддържам 22гр-23гр вътре. Разхода стана чувал и полвина за 24 часа. Със скравенски пелети зареждам.

Изводът за това време е, че постигнах съществена икономия на пелети, когато намалих на въздуха на горене и затворих клапата на димоотвода почти напълнно.

ПС. Още съм в търсене на "идеалните" настройки.

Надявам се да съм бил полезен и със здраве !
Choch - специалист
miroslav_cholich написа:
Choch написа:
Здравейте днес реших да пробвам 9,6 макс на 30 пр. въздух с затворена клапа повече от 57 гр не вдига бачка през цялото време на 100 процента утре ще видя какъв е разхода, иначе втори месец съм д 19,6 на 60пр. 60гр. 3 чувалчета
Защо мен ме цитираш :?
Живко Живков написа:
....
Разтегляш времето,намали малко мин-започни да сваляш надолу от 2-сега е студено и бързо се отдава топлината,почти няма шанс да загасне.Започнах от 2 на 17секунди,сега съм 1,4 на 23.Вече с макса сам трябва да си прецениш,но което се случва с 13 ще стане и с 11 ;)
Аз вдигнах от 5,6 на 7,1 през 23...вярно бавно компенсира загубите,както написах онзи ден,ама какво от това...
Поздрави
.Разхода стана чувал и полвина за 24 часа. Със скравенски пелети зареждам.

Изводът за това време е, че постигнах съществена икономия на пелети, когато намалих на въздуха на горене и затворих клапата на димоотвода почти напълнно.

ПС. Още съм в търсене на "идеалните" настройки.
От това по-надолу колко да паднш?
Такъв разход не бях чувал .
feikot - специалист
Моя разход в момента,в това време на 24 часа работа,на 56 градуса е 6 чувалчета по 15 кг. за 3 денонощия-2 чувала на денон.,което е 30 кг за 24 часа или иначе казано 1.25 кг. на час. Мисля,че това е някакъв своеборазен минимум,който може да се достигне,все пак да не учим магарето да не яде,че току виж вземе,че умре :)
fedko - напреднал
Ако топлиш две стаи е напълно възможно. :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
1.25кг/час са си 5кВт/час, като се има предвид КПД. Това е напълно достатъчно за 80-100м2 изолирано жилище при външни температури -5*С - няма нищо чудно, нормално е.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: