• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bekama - помощник
Здравеите колеги колебая се дали да сложа котле или печка с водни ризи помещението е къща и се чудя дали да си сложа в мазето котле или в етажя печка от тези сръбските 15+5кв ги дават помещението чисто е малко над 100мм2 с височина 2,65м на дърва ще се отоплявам печката и е предимството че се готви ама трябва да мъкна дървата постоянно а с котела ще е по лесно понеже дървата ще бъдат при него може и въглища да се ползват според вас ков в по удачен вариант.
nikolaytatarov - специалист
По спомен тия печки не беха никак евтини около 2000 лв.Въпрос на вкус какво ще предпочетея имат си предимства и недостатъци,а и финансовата страна е важна.Все пак на печката можея да си готвиш, ана котела не но пък тои има други преимущества.
Choch - специалист
свестен триходов котел ми е фаворит..варианта с печката на която може да се готви има само 1 предимство-готвенето,ама всичко друго е минус-нетърпима жега около печката и кюнците,ниска температура на водата в инсталацията,никакъв температурен мониторинг,яката мизерия от чадене ,прахоляк,сажди,опушените тавани...7 години бях с камина с водна риза-нито бойлера топлеше,нито стаите на 2рия етаж..мизерията беше уникална :-D
bekama - помощник
Въпроса е там ,че не е много голямо помещението а и сме малко семеиство и къщата е на един етаж общо взвто 3 радиатора по 16-17 глидера и боилер и там в банята малак радиатор за това се колебая благодаря за мненията ако може и други изказвания.
naskov - майстор
Ako не ти се дават 1500лв за сръбска печка тези глидери спокойно можеш да ги стоплиш с готварската печка на Прити В12. Имаш ли изолзция и Пламък ще ти върши работа.
jabata - специалист
Ако помещението където ще е печката не е много голямо, т.е. под 12 квадрата, не си струва поради простата причина че ще става невероятно топло, и за да може да се живе трябва да имаш възможност да отваряш врати, към съседните помещения. Иначе предимството е, че така хем ще е топло навсякъде, хем няма да даваш пари за ток, или газ като искаш да готвиш. А да не говориме че едно такова нещо, много ми напомня на старите готварски печки на дърва, където хем е топло навсякъде, хем на печката седи чайника. Няма по-прекрасно нещо, от това да се прибереш премръзнал, и да се сгрееш до печката, като изпиеш един чай.
Иначе както някой казваше, ставало мизерия, не съм съгласен. Зависи си от комина, от големината на стаята и от печката.
Иначе един котел, и той не е много по-евтин, само където имаш допълнителни разходи за радиатор в помещението където попринцип ще е печката, и разбира се дърва, защото котела топли мазето, т.е. околната среда, а така загубите са много по-малко.
Тема хамалогия, да има я, да внесеш дървата, но нея човек ще я има и с котел и не е кой знае каква разликата, да ги внесеш вътре или до котела. А за температурния мониторинг, бих казал само капан за наивници. Като котела ти е в мазето, каква полза имаш от температурния мониторинг при условие че не си там, освен да показва на дървата и на мишките каква е температурата на водата :-D , освен ако не говориме за супер модерни котли с електроника, където помни в кой момент каква е била температурата, но там цените са много по-високи, и мощноста ще дойде прекалено голяма за такава къща.
Въглища, аз съм твърдо против тяхното използване, първо защото при тях хамалогията е много по-голяма и второ невероятно замърсяват.
За такава къща, аз лично бих предпочел комбинирания вариант, а още по-добре ще е, ако същата такава печка с водна риза я има и на пелети :)
Но това си е мое лично мнение, и в крайна сметка всеки сам решава за себе си, кое му е по-важно. Едно е ясно винаги с нещо трябва да се направи компромис, въпроса е с кое, и каква му е цената.
bekama - помощник
jabata написа:
Ако помещението където ще е печката не е много голямо, т.е. под 12 квадрата, не си струва поради простата причина че ще става невероятно топло, и за да може да се живе трябва да имаш възможност да отваряш врати, към съседните помещения. Иначе предимството е, че така хем ще е топло навсякъде, хем няма да даваш пари за ток, или газ като искаш да готвиш. А да не говориме че едно такова нещо, много ми напомня на старите готварски печки на дърва, където хем е топло навсякъде, хем на печката седи чайника. Няма по-прекрасно нещо, от това да се прибереш премръзнал, и да се сгрееш до печката, като изпиеш един чай.
Иначе както някой казваше, ставало мизерия, не съм съгласен. Зависи си от комина, от големината на стаята и от печката.
Иначе един котел, и той не е много по-евтин, само където имаш допълнителни разходи за радиатор в помещението където попринцип ще е печката, и разбира се дърва, защото котела топли мазето, т.е. околната среда, а така загубите са много по-малко.
Тема хамалогия, да има я, да внесеш дървата, но нея човек ще я има и с котел и не е кой знае каква разликата, да ги внесеш вътре или до котела. А за температурния мониторинг, бих казал само капан за наивници. Като котела ти е в мазето, каква полза имаш от температурния мониторинг при условие че не си там, освен да показва на дървата и на мишките каква е температурата на водата :-D , освен ако не говориме за супер модерни котли с електроника, където помни в кой момент каква е била температурата, но там цените са много по-високи, и мощноста ще дойде прекалено голяма за такава къща.
Въглища, аз съм твърдо против тяхното използване, първо защото при тях хамалогията е много по-голяма и второ невероятно замърсяват.
За такава къща, аз лично бих предпочел комбинирания вариант, а още по-добре ще е, ако същата такава печка с водна риза я има и на пелети :)
Но това си е мое лично мнение, и в крайна сметка всеки сам решава за себе си, кое му е по-важно. Едно е ясно винаги с нещо трябва да се направи компромис, въпроса е с кое, и каква му е цената.
Абсолютно съм съгласен с твоето мнение колега да подчертая някои неща:
1.печката ще е сръбска цената и е 1500лв с кюнците.
2.комина както и цялата къща са ново строителство и са направени както трябва, т.е комина е много широк и висок
3. помещението в което ще бъде печката е с гплям свод и е около 37мм2 също и ако се отвори вратата ще се отоплява и хола допълнително.
4.и дървата няма да ги мъкна на 3-4 етаж а има само 1 стълба
Та за това си мисля ,че печката е моето решение най-вече ,че ще спестява електроенергия и газ нали човек прави нещо да икономисва в това число са и слънчевите батерии.
Благодаря за разбирането и отзовалите се колеги
А и къщата ще я правя изолация имам изолация и на пода и на тавана над гипсокартона лека вечер.
piron45 - майстор
Страхотна тема, човека предварително си е решил че ще си купи "Сръбска печка за 1500лв", но .... пък и ужасно неграмотно писане.
Поздрави :)
bekama - помощник
piron45 написа:
Страхотна тема, човека предварително си е решил че ще си купи "Сръбска печка за 1500лв", но .... пък и ужасно неграмотно писане.
Поздрави :)
Колебая се за това правя запитване естествено предпочитанията са ми за печка но не се знае до последно
вместо да помагате вие се занимавате с глупости поне не пишете в темата като не ви дреме.
Svezar - специалист
Никога не бих си изтипосал печка в къщата /някакъв зверски соц. елемент ми се струва/ да я ползвам като котел със всичките и прилежащи мизерии ,ако имам възможност да сложа такъв някъде където не се вижда,но както споделиха колеги ти май си решил какво ще бъде така че...!
  • 1
  • 2

Тема "Котле или печка мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: