Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx
- специалист
48 мнения в "Сглобих котелното - въпроси"
Найко
- напреднал
Направих препоръчаните промени по инсталацията и запалих към 16:30 . Направи ми впечатление , че бавно загря до 40гр , когато стартира котелната помпа , тогава затворих клапата за разгаряне . Не пуши , въпреки , че коминът е лош - 150/150 с височина 11 м , аз обаче съм пробил преградата между двете шахти и реално сечението сега е 300/150. Към 17: 20 тръгна радиаторната помпа , на 50 гр в най-горната част на буфера . разбира се , ако осезателя на термостата и се премести около вертикалния извод на буфера , отоплението ще започва по - рано . Термоглавата сложих на 8 = 57 гр , толкова показваше и термометъра на горещия колектор . Трябва да се вземе предвид , че се появи теч в един от отоплителните кръгове с мощен консуматор 7,5 кв и се наложи да му затворя крановете и радиаторите са монтирани с найлоните , тъй като строителните дейности не са приключили Ефективен топлообмен правеха духалките , настроени на 22 гр ( по някое време бяха изключили ). В началото на експеримента температурата на въздуха в къщата беше 9,5 гр , а на водата в инсталацията 10 гр . Към 21:00 , когато котела беше затихнал 60 гр , температурата в най-горе в буфера беше 64 гр , в средата 46 гр , долу 15 гр . Обемът му е 320 л , висок е 1 м . Бях задал на котела 80 гр , но повече от 75 не вдигна . Проблем обаче има с бойлера - за четирите часа се загря само на 35 гр . По - нагоре на снимките съм показал как е свързан - топлата вода от котелния байпас , а студената се връща заедно с радиаторната преди термовинтила. Понякога тръгва топло към него по връщащата тръба , понякога се нормализира , но циркулацията е слаба . Въздух гарантирам , че няма 

LazarGanev
- "Велик майстор"
За да ти работи бойлера по най-добрия начин и да е с приоритет трябва да вържеш връщащата от него вода между трипътния вентил и филтъра на котелната помпа. Подаването към него не знам откъде го взимаш, но е добре да е най-близо до изхода на котела. Направи го така и няма да съжаляваш.
filmatoplo
- майстор

LazarGanev
- "Велик майстор"
Ами да, щом тръпътника е Термовар може по този начин и е най-лесно, понеже малкия кръг не затваря никога и ще се преправя само ППР, но ако марката беше ESBE например - там малки кръг се затваря при достигане на 60*С и за да има циркулация през бойлера, връщащата трябва да е вързана след вентила
AntonBM
- специалист
Аз също не съм гледал как точно е свързан бойлера. Нямам много време и сега да го гледам, но предполагам, че Филма и Лазар са дали точните съвети. Аз само ще добавя, че за да работи коректно отоплението на бойлер, най-добре е той да си е с отделна помпа и тя да се включва когато има топлоносител с температура по-висока от тази на бойлера в момента (диф.термостат). Работи и без помпа, но при тази схема 2 помпи с вентили, които променят дебита през кръговете е възможно да се получава липса на дебит или дори обратна циркулация, когато консумацията на дебита от радиаторната помпа се изравни или е по-висок от този на котелната. Изстине ли котела, бойлера изобщо няма да се загрява от буфера, ако си няма собствена помпа. Дори може да се охлажда, ако се получи циркулация от радиаторната помпа през него. Точно тогава циркулацията би трябвало да тръгне на обратно.
Не ми харесва и това, че включва помпата на радиаторите при достигане на 50°С. По принцип тази помпа трябва да работи непрекъснато. Ако спира при температура в буфера под 50°, няма да ползваш ефективно цялата негова топлина, когато е спрял котела. Ти вече имаш термостат за включването на тази помпа, това е добре, но по-добре настрой тази помпа да тръгва при Т<22°С (стайна температура). Така ще ползваш буфера, докато има смисъл (30° радиатор пак си топли). Падне ли температурата под 22° помпата ще спира и няма радиаторите да започнат да охлаждат стаите.
Така и не погледнах имаш ли помпа на бойлера. Ако нямаш, сложи му поне възвратна клапа, която да позволява само вярна циркулация и да спира обратната. Така ще имаш реално отопление на бойлера само когато котела е горещ и няма да се охлажда от радиаторната помпа. Ако сложиш помпа нещата ще са много по-добре. Може да ползваш автоматиката на помпа 2 (включване при буфер над 50°) на бойлерната помпа вместо диференциален термостат, а помпата на радиаторите да си я включваш ръчно. Не и пречи да работи и непрекъснато. Ако тръбите и буфера са добре изолирани няма да се охлаждат стаите от радиаторите, когато дълго време не е пален котел.
П.П. Поздравления за ремонта. Добре си го направил. От поясненията ти разбрах, че инсталацията вече работи, както искаме, като изключим бойлера. Малко остана за да направим всичко както трябва.
Не ми харесва и това, че включва помпата на радиаторите при достигане на 50°С. По принцип тази помпа трябва да работи непрекъснато. Ако спира при температура в буфера под 50°, няма да ползваш ефективно цялата негова топлина, когато е спрял котела. Ти вече имаш термостат за включването на тази помпа, това е добре, но по-добре настрой тази помпа да тръгва при Т<22°С (стайна температура). Така ще ползваш буфера, докато има смисъл (30° радиатор пак си топли). Падне ли температурата под 22° помпата ще спира и няма радиаторите да започнат да охлаждат стаите.
Така и не погледнах имаш ли помпа на бойлера. Ако нямаш, сложи му поне възвратна клапа, която да позволява само вярна циркулация и да спира обратната. Така ще имаш реално отопление на бойлера само когато котела е горещ и няма да се охлажда от радиаторната помпа. Ако сложиш помпа нещата ще са много по-добре. Може да ползваш автоматиката на помпа 2 (включване при буфер над 50°) на бойлерната помпа вместо диференциален термостат, а помпата на радиаторите да си я включваш ръчно. Не и пречи да работи и непрекъснато. Ако тръбите и буфера са добре изолирани няма да се охлаждат стаите от радиаторите, когато дълго време не е пален котел.
П.П. Поздравления за ремонта. Добре си го направил. От поясненията ти разбрах, че инсталацията вече работи, както искаме, като изключим бойлера. Малко остана за да направим всичко както трябва.
Найко
- напреднал
Направих , както казаха Лазар и Филмa и вече бойлера работи както трябва . Е , много сте готини
- по обяснения и снимки открихте проблемa .
.Имa някaкво рaзминaвaне между покaзaниятa нa котелния термометър и термостaтa , упрaвлявaщ помпaтa му. Стaвa въпрос зa 5-7° и незнaм нa кой дa вярвaм . Ще имa донaстройки нa темперaтурите нa влючвaне нa помпите . Досегa котелнaтa тръгвaше нa 40° , но открих , че според термометърa нa котелa темперaтурaтa е 35° и огъня силно нaмaлявa . Зaнaпред мисля дa пробвaм нa 50° , може и повече . Рaдиaторнaтa , кaкто кaзвa Aнтон ще тръгвa по-рaно 30 -40° ( все пaк имa духaлки и при 30° може някой дa се рaзкихa ). Монтирaх сaмо еднa възврaтнa клaпa нa горния хоризонтaлен извод нa буферa , която позволявa зaреждaне през нея , но не и теглене . Буферa ще се рaзреждa сaмо от вертикaлният извод. Кaто стaнa въпрос зa възврaтни клaпи (ВК), искaм дa пипитaм Филмa кaквa е идеятa нa ВК -преди рaдиaторнaтa помпa . ВК ще сложa нa колекторa , с който превключвaм отоплението нa бойлерa от котел към солaр. Тaкa ще пaзи бойлерa от обрaтнa циркулaция и в режим солaр от охлaждaне нa бойлерa нощем

filmatoplo
- майстор
download/file.php?id=42087&mode=view Найчо виж тук как съм свързал Атмоса , няма буфер защото няма место , но забележи къде зауствам подаването на бойлерите , имам и клапа която заобикаля термовентила , това почти никой не го прави но е нужно
.Виж и смесителния вентил с задвижката , забележи и възвратните клапи на зоналните помпи. 

Тема "Сглобих котелното - въпроси" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература