• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stiv1961 - майстор
koveslav написа:
Пичове,имам машина за рязане и цепене и съм работил с нея в такъв склад за дърва.От камион 15куб.метровки,които съм обработвал,излизат често до 24 кубчета.
Още повече, че 1 куб не е 1 м3 а на много места надписа е точно такъв- 1 куб...... и хората се лъжат като го асоциират с 1 м3 :) . И в тоя случай търгашите не са в нарушение :sad:
koveslav - майстор
Поради тази причина има толкова много недоволни от камините и котлите си по отношение на разхода на дърва.Моето лично парно-камина,гори 8 до 10 кубика метровки годишно,зависи от зимата.Т.е.,ако не си обработвам сам дървата,трябва да купя 15 кубчета,за да съм спокоен за зимата.....Ще карам на ток,ако трябва да дам над 1000 лева за дърва,честно ви казвам!Ако пък и не ги взима по-рано за да съхнат,може и до 20 "кубика" да я докара някой!Ако нямате условия да си ги режете,има само един изход-някои складове ви мерят кубици метровки,а не кубчета и нарязват и нацепват пред вас желаното количество и го хвърлят направо в камиона.Тогава нещата стават много по-реални!Плащате си и бработката отделно,но печелите много,ще се убедите!
ArturDent - Почти Безобиден
koveslav написа:
...има само един изход-някои складове ви мерят кубици метровки,а не кубчета и нарязват и нацепват пред вас желаното количество и го хвърлят направо в камиона.
Аз пък ще ти кажа че има и друг изход, както съм писал по-горе.
Най-големия търговец в наше село продава дървата на тон. Почти всички други - купуват от него и продават на куб.
Вярно тук играе влажността, но няма как. Купуваш рано на пролет.
Цените са почти еднакви за всички видове дърво - разликата е до 5% например от меше до акация, габър.
Например от мешето 1 тон може да е 1.3 кубика, а от акацията - до 1.6 кубика.

Плюс това калоричността (топлото) зависи не от обема, а от теглото.
koveslav - майстор
Калоричността зависи от сорта и от влажността.При влажността положението е "колкото повече влажност,толкова по-малко топлина и запушен комин".....Не знам на този човек как му излиза сметката.Най-големия зор беше да се работят дърва за Гърция.Един тир от 40-45 кубика,трябва да се нареже,нацепи и нареди в палети за един ден и палетите се завиват веднага със стреч фолио,защото ао го работим два или три дни ферата между влезли и излезли от склада тонове е огромна.
светльо78 - помощник
kapanec написа:
светльо78 написа:

Познавам хора,които продават дърва както иска Svezar,отиваш на място с твой транспорт или ти ги карат с техен.Нареждаш си дървата в мазата или там където ги прибираш за зимата..и чак тогава плащаш,но плащаш толкова кубика колкото излязат.Няма значение колко плътно ще ги редиш,ако искаш ги стягай и с каиши :-D Плащането става едва тогава когато ти сам си ги наредиш и се увериш в реалността на кубиците :) Ако някой се интересува за по подробна информация, пишете ми на ЛС :cool:
Ето на това се казва пазарна икономика .Каква е цената за тая оферта[/quote]

Не съм сигурен дали тук е разрешено да се дават оферти с цени и телефонни номера, ако някой прояви интерес,за по подробна информация, нека да ми пише тук -> maki70@abv.bg
engineer - специалист
мдааа. тема от 2012 година. Я да видим как стоят нещата 10 години по-късно . . . при създалата се газова и енергийна криза.
Всъщност да, темата е на 10, но нещата са само на 8.
Да видим, ама от коя гледна точка?
Едно е да си на 8, 16 годишния му е през наболия мустак,......
14та вече бях попрегорял и отпочнах с удобствата. 19 си помислих- ударих кьоравото!!! Хахааааа!!!
Към момента ми е през простатата.
Дърва няма, а ти на интересен ли са прайш?
шоп - майстор
Мдааа...темата ще става все по-актуална.

Топля се с ТП вода-вода, но заприходих 20м3 дърва бук и дъб за да има. Не се знае дали ще има ток, дали няма да има режим...Няма да им загубя.

Даже заприходих и 20м3 габър за отоплителен сезон 2023-2024 Имам самоделно огнище от огнеупорни тухли, в което горя метровици и грея 6 секционен Виадрус.

Между двете доставки имаше 2 седмици и цената се дигна за тези дни с 10лв/м3 :!:
fbr - майстор
Параноята е повсеместна. Всички наоколо купуват, мъкнат, режат, сякаш иде края на света.
Indianec 2 - специалист
нед май 22, 2022 8:33 pmшоп написа:
.... отоплителен сезон 2023-2024 ...
А, вече знам и за друг човек който взема дърва за един сезон напред. =D>
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Колко ни лъжат с дървата за огрев !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: