• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Има прекарани тръби из етажите,но само тръби без радиатори и т.н.Тръбите са от тези алуминиевите 16 или 18 мм....по скоро 18мм. А до котелното са изкарани 2 ППР тръби които идват от 2-3 дистрибуторни кутии съорветно от 3-те етажа.Котела е в мазето и е супер че излъчва топлина ,хем да топли и мазето :supz: Да максимално близо е до комина. ss1 ти последно как го върза?С 4-пътния вентил само,без буфер,нали правилно съм разбрал?В комплекта имаше 2 или 3 датчика и една кутийка като управление нещо.Тези датчици резервни ли са или се монтират по системата?А това управление сигурно в хола го монтираш :)
filmatoplo - майстор
С 4 пътен вентил , в Бургас ги купувам от БГ Терм марка Хонивил -вентил и задвижка 270-280 лв комплект .Всички датчици ти са в комплекта , трябва да имаш описание .Бойлери къде ще имаш , долу до котела или по етажите .
Двуконтурен 300 литров бойлер долу до котела. Да не е лошо това :sad:
filmatoplo - майстор
:) Супер , това е по добрия вариант , ако бойлерите бяха горе -те щеше да са свързани като радиатори , което е грешка .Сега бойлера ти ще се подвърже както трябва , с отделна помпа и контрол от управлението на котела :wink: .На какво гориво ще го караш котела .
s_s1 - специалист
Свързах го с 4-пътен вентил италиански. Бойлерите са ми като радиатори. Единия, до който имам отделни тръби го бях свързал в първичния кръг, но нямах втора помпа и не въртеше през него. А другия бойлер на тавана ползвам само със слънчевия колектор. Буфер не съм включвал. Датчиците в комплекта са: един за темп. на бойлера /не съм го вързал/ за темп на вода към радиаторите /включен естествено/ и 1 в пластмасова кутия-за външна темп. /свързал съм го/. 300 литра бойлер на първичния кръг си е и малък буфер, ако са достатъчно мощни серпентините му.

П.П. а стайния програматор към котела още не съм го монтирал, ползвам си стария от края на миналия век. Просто сме свикнали с него в къщи.
Ясно ми стана вече.Остава идващите месеци се наканя да го свържа. Колега filmatoplo мисля да горя предимно пилети. Евентуално да ти звънна когато се наканя да започна и да те ангажирам с това?Доколкото разбрах си от Бургас?Благодаря ти s_s1 за инфото.Предполагам си доволен от котела и си нямал проблеми с него до сега.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Свързах го с 4-пътен вентил италиански. Бойлерите са ми като радиатори. Единия, до който имам отделни тръби го бях свързал в първичния кръг, но нямах втора помпа и не въртеше през него. А другия бойлер на тавана ползвам само със слънчевия колектор. Буфер не съм включвал. Датчиците в комплекта са: един за темп. на бойлера /не съм го вързал/ за темп на вода към радиаторите /включен естествено/ и 1 в пластмасова кутия-за външна темп. /свързал съм го/. 300 литра бойлер на първичния кръг си е и малък буфер, ако са достатъчно мощни серпентините му.

П.П. а стайния програматор към котела още не съм го монтирал, ползвам си стария от края на миналия век. Просто сме свикнали с него в къщи.
Нали търсеше информация за калоричността на костилките?
Костилки За Отопление

заместител на пелети

Разпродавам висококалорични костилки от праскови,

череши и сливи за котли на твърдо гориво и др.

цената е на тон

Пакетирани в чували по около 32-35 кг +10лв/тон

калоричност на костилки:

костилки праскови - 4,5-5,5 кW / кг //3600-4600 Ксал/кг

костилки сливи - 3,25 кW / кг //2800-3000 Ксал/кг

костилки череши - 3,37 кW / кг //3000-3200 Ксал/кг

кафяви въглища 3500 kcal/kg

дърва 2500 kcal/kg

ел. енергия 860 kcal/кW/h
s_s1 - специалист
@ portinari: Да, доволен съм от котела, тези дни смятам вече да го спирам окончателно /от 2-3 дни не съм го палил/, имаше само 1 дефект-повреди ми се датчика на темп в комина.
А всичките ми впечатления за котела вече съм ги описал.
През изминалия отоплителен сезон горих основно костилки от вишни/череши и орехови черупки. Също и дърва. Пелетите в магазините бяха скъпи и некачествени-влажни и нискокалорични с много отпадък.

@ Radoslaw: Много БЛАГОДАРЯ за инфото.
Значи най-калорични са от праскови, но не съм пробвал да горя такива и си мисля, че няма да минават /ще блокират шнека/.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
@ portinari: Да, доволен съм от котела, тези дни смятам вече да го спирам окончателно /от 2-3 дни не съм го палил/, имаше само 1 дефект-повреди ми се датчика на темп в комина.
А всичките ми впечатления за котела вече съм ги описал.
През изминалия отоплителен сезон горих основно костилки от вишни/череши и орехови черупки. Също и дърва. Пелетите в магазините бяха скъпи и некачествени-влажни и нискокалорични с много отпадък.

@ Radoslaw: Много БЛАГОДАРЯ за инфото.
Значи най-калорични са от праскови, но не съм пробвал да горя такива и си мисля, че няма да минават /ще блокират шнека/.
Трябва да ги ,надробиш преди това.Аз пробвах ,много добре горят ,но за малко да ми изгорят двигателя.Добре ,че има защитен болт ,който се къса в такива случаи.
s_s1 - специалист
Започна и тази зима и ми направи впечатление, че при горене на макс. мощност /докато котела достигне 60С след включването му горивото прелива и недоизгорело изпада от горивната камера. Освен това показанията на ламбда сондата са много високи. По някаква причина въздуха е станал повече или горивото по нискокалорично. Горя 2 към 1 костилки и орехови черупки, които купих през последните студени дни пролетта на 2014 г. Съхранява ни са на сухо и проветриво място под навес.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: