• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimovsport - специалист
Здравейте,пак се омотах с четене за водно подово и реших да пусна своя тема. Дано не ставам банален при условие че има какво да се чете но прочетох и доста противоречива информация.
1. Тръбите 20 или 16мм? Цените от вчера са под лев за 16ката и 1.5лв. за 20мм. Не ме безпокои разликата в цената но ъгъла на сгъване на по дебелата не ми допада , въпреки че използвах пружина. Захващането мисля да е върху арматурна мрежа с око 20/20 4мм с биндер ленти.
2. Замазката- съотношение пясък / цимент и каква добавка за подовото,разбрах че murexin HV05 не се предлага. Фибри да или не? Втора мрежа над тръбите нужна или не? Минимална височина на замазката ? Вчера налепих на гребен стиропор 5см. и ми се иска понеделник да наредя едната спалня като мисля да прекъсвам замазките на прага на вратите.Ще има снимки на процесите.
Благодаря предварително.
filmatoplo - майстор
:) Здравей , 10 човека да попиташ ще получиш 10 различни отговора , но все пак принципа е един .Пътя е така -залепяне на изолационна лента по перваза , изолация на пода , найлон върху подовата изолация , готова скара 4 мм с око 15 санта , за нея се захващат с миши опашки тръбите , поставяне на делатационни (разделителни )ленти където трябва -следва замазка не по малка от 4-5 санта над тръбата , за предпочитане в замазката се поставят фибри и пластификатор за якост , може и двете заедно :wink: .Работи с тръба фи 16 , разход 7-10 метра на квадратен метър , ако навиваш тръбите през око 15 санта са 7 метра , но покрай външните стени стъпката е през 10 санта , и заема ивица поне 50 санта в ширина по пода -там разхода е 10 метра в квадрат .Гледай предварително да прецениш колко кръга ще имаш за твоята площ , като имаш предвид че 1 кръг не трябва да надвишава 100 метра (няма да се лъжем че ще хвърляме 20 метра и ще правим кръг 80 :wink: .100 метра тръба покрива спокойно 11-12 квадрата но не повече .Има и още важни неща , но после . :wink:
dimovsport - специалист
М/у стената и замазката мислих да сложа фибран 1см нарязан на ивици,вместо въпросната лента. За найлона ,каква му е функцията,дебелина,трябва ли да е цяло парче или може на ивици примерно 2-3 в стая като се застъпва?..поставяне на делатационни (разделителни )ленти където трябва...- малко по конкретно? Благодаря :2thumbs:
syncho - майстор
Зависи от големината на стаята може да се наложи да се оставят тези фуги за да могат да обират топлинните разширения. Правят се със същия материал, който ще използваш и за стената.
idunno - специалист
Правят се специално за да обират линейни разширения до 5 мм моилиметра- затова на едното му викат дилаталациона лента, а на другото му викат фибран.Защо ли?
Въпросът е риторичен, разбира се. :-D :-D :-D
syncho - майстор
idunno грешката е моя не видях, че иска да ползва 1см фибран и си прав. Фибранът няма същите свойства като тази лента, когато става въпрос за обиране на линейни разширения. Това важи и за стените и за тези, които се правят през стаята.
dimovsport - специалист
По структура ми прилича на подложка за ламинат а от нея ми е останало доста,мога ли да я ползвам вместо споменатата лента?
След дълго обикаляне по магазини намерих текопласт на теком,някой има ли наблюдения как се представя при замазките и колко да сложа ако е добро?
Производитела дава разходна норма от 0.6-2.0%от масата на цимента.
Колко фибри да слагам,на сухо ли ги бъркам или на готов материал?
Благодаря предварително.
syncho - майстор
Като структура мисля, че е близка. Само гледай да докараш дебелината, че по спомен тази от ламината е доста тъничка.
idunno - специалист
5 милиметрова полиуретанова лента, която има лепящ стрип за залепяне към стената и фолио отпред- не е като атази на за ламинатите.
syncho - майстор
idunno, ако трябва да сме супер прецизни не трябва да се ползва и многослойна тръба за подово, както и други несъвършенни неща.
  • 1
  • 2

Тема "Пак водно подово/въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: