• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
предстои ми изграждане на парно, като за целта имам котел с горелка на нафта/газ, който мисля да използвам котелът е Viessmann vitola biferral 18kw. Порових се доста във форума и успях да направя следната схема на инсталацията, която е съобразена и с примерните схеми дадени с котела. Останаха някой неща, с които не успях да се справя и за които се надявам някой да помогне със професионален съвет. Програмирането на котела се надявам да успея да го направя сам по документацията, която върви с него. Пускам и схемата, по която мисля да изпълня инсталацията и, по която имам няколко неизяснени въпроса?

1. Защо в повечето инсталации, които видях помпите са на връщащата тръба преди котела, а в упътването на котела всички помпи са на подаващата тръба?
2. Котелното се намира на ниво етаж 1. Колектора за подовото ще бъде разположен по ниско от нивото на фланеца на подаващата тръба на котлето (както съм го начертал на схемата) това ще представлява ли някакъв проблем още повече, че кръгът за подовото се качва нагоре (смесител + помпа) около метър и ще направи обратен завой до пода за да захрани колекторите? Трябва ли на най-високата част (след помпата) да се постави допълнителен обезвъздушител?
3. В случай, че помпите са правилно поставени къде е добре да се поставят филтрите?

Отворен съм за всякакви допълнения по схемата от Ваша страна и предварително Ви благодаря.

Прикачен файл

parno s upravlenie (2).jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Въпрос малко встрани - с какво гориво ще ползваш котела?
С котела вървят две оригинални горелки на Viessmann за това котле - газ и нафта. Мисля да бъде на нафта. Има ли разлика ако е на Газ? Поразпитах за този модел котел и мненията са, че не става за пелети, така че смятам да бъде на нафта.
И на нафта, и на газ (пропан-бутан) е по-скъпо отколкото на ток
jorkataG - специалист
На какво ще го ползваш ти си решаваш но аз имам един въпрос.
Това действителния брой на радиаторите и кръговете на подовото ли е?
Въпрэса е че при тази бройка на топлоотдаващи елементи /радиатори, подово и бойлер/ няма дя имаш никакъв резерв.
По въпросите ти моето скромно мнение е че проблем с нивата на колекторите ще имаш без помпа, но ти имаш така че ке е играчка малко повече само обезвъздушаването иначе грижи относно нивата нема да имаш. По въпроса за филтрите слагай ги точно преди помпата да филтрират водата преди самата тя да влезе в помпата по хубаво е за помпите и другото помпата винаги на студения щранг. Виждал съм помпа на топлата вода след прегряване и не е приятна гледка.
bigdragon - майстор
Помпите се слагат на връщащите тръбопроводи основно по две причини.
1.Помпата работи при по-ниска температура и се чувства по-добре;
2.Поради по-ниската температура на флуида, опасността от кавитация на работното колело е по-малка.

При твоята схема в двата клона, на радиаторите и бойлера, спокойно можеш да преместиш помпата на връщащата линия. По презумпция към подовото температурата след четирипътния вентил е по-ниска от 45 градуса.
Разбира се, че в най високите точки е добре да имаш обезвъздушаване, иначе от къде ще излезе въздуха от системата?

Съвет за безопасност - Махни ръкохватката от вентила към разширителя, при отворено положение на вентила.

ПП Писали сме едновременно с колегата.
filmatoplo - майстор
Помпите са си на место :wink: , серпентината на бойлера се захранва с гореща вода (червен цвят ) -Отгоре :wink: .
Благодаря Ви за бързите отговори
LazarGanev написа:
И на нафта, и на газ (пропан-бутан) е по-скъпо отколкото на ток
Квадратурата на къщата е малка около 75кв за двата етажа и с много добра изолация (таванско с 4 слоя каменна вата по 5 см, 10 см каменна вата външна изолация и ПВЦ дограма с трислоен стъклопакет) , затова поне първата зима ще я пробвам с горелката на нафта да видим как ще е.
jorkataG написа:
Това действителния брой на радиаторите и кръговете на подовото ли е?
Въпрэса е че при тази бройка на топлоотдаващи елементи /радиатори, подово и бойлер/ няма дя имаш никакъв резерв.

По таблиците, които ползвах за смятането на мощността излиза около 13 kW (радиатори - 4 бр, лири-2бр, три кръга подово по около 9-10 кв.м + бойлер 120л.). Евентуално на по късен етап може да добавя и слънчеви колектори с по-голям бойлер.
filmatoplo написа:
Помпите са си на место :wink: , серпентината на бойлера се захранва с гореща вода (червен цвят ) -Отгоре :wink: .
Малко се обърках за помпите все пак има категорични мнения и за двата варианта?
Ако помпите са поставени на подаващата тръба както казваш са си на мястото, то тогава къде е най-удачно да бъдат монтирани филтрите? На връщащата преди котела или на подаващата горе преди помпата?
Филтрите пазят помпите и трябва да са преди тях, независимо дали на подаващата или връщащата. По-чиста схема е с помпи на подаващата линия
Гледайки схемата и разсъждавайки ми изникна следния въпрос: ако приемем, че на кръга с радиаторите бъдат затворени всички вентили на радиаторите (за подовото мисля може да се получи същото, даже е по вероятно ел.задвижките да спрат и трите кръга) това няма ли да представлява проблем за помпата на съответния кръг? Трябва ли да се добави някъде байпас или някаква джаджа по тези два кръга?
Иначе схемата вече почти съм я изяснил как да бъде.
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: