• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Еее,айде сега,много добре знам какво е топломер :-D ето тук има втора употреба на добри цени
http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0& ... ondition=4 Аз бях купил няколко заради термопомпата, но някой се оказаха на 1/2 цол и не съм ги ползвал,ама за колекторите ще са тамън.Иначе не си заслужава да се оскъпява излишно системата.Когато бойлера е достатъчно голям и се ползва само нощната тарифа сметките не са големи.Ето графика от днес на 150л бойлер с три евтини колектора,сутринта облачно първо включване в 10:00 до 17:00 от 45гр - 66.5гр утре ще пусна и 80л за да се види каква ще е разликата.Според датчика на диф.терм.тем. на колекторите достогна до 77гр но по другия 71гр,не знам кой е верния.

П.С.Към времето прибавете 3ч.

Прикачен файл

kol. + 150l za 1den 71-66.5gr.JPG
kol. + 150l za 1den 71-66.5gr.JPG (100.44 KиБ) Видяна 2403 пъти
kuuuuuul - майстор
Ето как същите колектори загряват два бойлера 150л + 80л времето същото с лека облачност.
150л от 52 до 61гр за 4.5ч
80л от 33 до 63гр за 4.5ч

Прикачен файл

28,06.2014  150l  52 do 61  80l 33 do 63.JPG
28,06.2014 150l 52 do 61 80l 33 do 63.JPG (105.67 KиБ) Видяна 2359 пъти
fox_vt - майстор
При мен турски колектор с промоция помпа мисля че 1,8-1,9м2 не помня колко точно.Бойлер Теси 80л вертикален дълга база ако мога така да го нарека.Рекорда от предишното лято 77гр на бойлера.Сега след минаване на 16мм тръби от 20мм и двойна изолация на тръбния път + цялостна изолация на тръбите около помпата ще има подобрение особенно в ниските температури и зимата.Добива започва от 7 сутринта тъй като панела тогава се завърта и приключва във 18:45 вечерта до тогава работи на макс.Като цена някъде към 1200 лв.Отворена система антифриз на -30 гр тъй като това хич не е без значение за топлоприемането.С автоматиката и свързването към проточния бойлер се получава използване на макс количество топла безплатна вода със възможно най ниските разходи за ток.С две думи доволен съм :)
Генчев - напреднал
При мен системата е с два панела 1.8кв.м бойлер 120л.на Елдом
Ето и няколко снимки от събота 28.06.и всичко това с консумация през деня /един душ/

Прикачен файл

DSC_0027.jpg

Прикачен файл

DSC_0028.jpg

Прикачен файл

DSC_0029.jpg
marto_tkd - напреднал
Генчев написа:
Ето и няколко снимки от събота 28.06.и всичко това с консумация през деня /един душ/
Т.е. имаш 2 панела по 1.8 м2, вътрешен бойлер и помпена група. Колко струва тази инсталация?
Генчев - напреднал
marto_tkd написа:
Генчев написа:
Т.е. имаш 2 панела по 1.8 м2, вътрешен бойлер и помпена група. Колко струва тази инсталация?
Виж на лични.
kalin72 - майстор
Сподели тук, защо на лични?
Генчев - напреднал
За да не излезе ,че се хваля пред съфорумците както четох преди няколко дни в една тема за климатици.Ще споделя кое за колко съм закупил.
1. Два панела /селективни /от Продавалник за 450лв. и двата цена в магазина 520лв. за един бр.
2. Помпена група 200лв. от същото място.379. в магазина.
3. Бойлер Елдом 120л. с /транспортен дефект/с електронно управление което не му светеше дисплея и е със спукан капак,дисплея го оправих капак си купих от сервиз цена на бойлера 230лв.
4. Разширителен съд 19л. 72лв.
5. Неръждаемото гофре го имах артисало от един обект към 150лв за други дреболий.
7. Работата от мен,още чакам жената да ми плати. :lol:
marto_tkd - напреднал
Генчев написа:
За да не излезе ,че се хваля пред съфорумците както четох преди няколко дни в една тема за климатици.Ще споделя кое за колко съм закупил.
1. Два панела /селективни /от Продавалник за 450лв. и двата цена в магазина 520лв. за един бр.
2. Помпена група 200лв. от същото място.379. в магазина.
3. Бойлер Елдом 120л. с /транспортен дефект/с електронно управление което не му светеше дисплея и е със спукан капак,дисплея го оправих капак си купих от сервиз цена на бойлера 230лв.
4. Разширителен съд 19л. 72лв.
5. Неръждаемото гофре го имах артисало от един обект към 150лв за други дреболий.
7. Работата от мен,още чакам жената да ми плати. :lol:
А двата селективни не идват ли в повече за 120-те литра? Какво правиш когато нямаш консумация? Не завира ли водата в бойлера?
lov - майстор
Що да му завират ако са с ъгъл подходящ за зимния период. Така ще си има почти целогодишно топла вода. Не мога да разбера тази мания да търсим максимума през лятото кога водата от водопровода става за чай а останалите 8 месеца да си имаме украшение на покрива и да се хвалим от куртоазия че имаме солари.
Да уточня че пак ще ме захапят. Разбирай зимен период като съвкупност от прилежащите му още два сезона пролет и есен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Затопляне на БГВ от слънцето - какво получавате?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: